Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hz. Peygamberimiz Efendimiz "Recep Allah'ın ayıdır (şehrullah), Şaban benim ayımdır (şehrî), Ramazan ümmetimin ayıdır (şehrü'lü ümmetî)." buyurmuştur.
Efendimizi tanımadan kendimizce bir Hz. Peygamber portresi çizmek fevkalâde yanlıştır. Âlim bir zât bir başsağlığı ziyâreti vesîlesiyle Karadeniz'in bir beldesine gidiyor. Orada söz Hz. Peygamber'e geliyor. Âlim zât Efendimizin zevceleriyle münâsebetini anlatıyor, bu konudaki hassasiyet ve inceliğine dikkat çekiyor. Tam o sırada biri kızarak yerinden kalkıp gidiyor. "Niçin bu kadar kızdın?" diye soruyorlar. "Efendim" diyor, "Ne hakla Efendimizi kılıbık biri şeklinde târif edersiniz?" Adam kadınlara karşı kabalığını din zannediyor. Efendimizin bu husustaki inceliğinden rahatsız oluyor. Çünkü bilmiyor. Kâinatın Efendisi Hazret-i Resûlullah'ı bilmeden tanıyamayız. Tanımadan O'ndan örnek alma seviyesine yükselemeyiz.
Reklam
Allah katında helal olan şeylerin en sevimsizi eşini boşamaktır. Hz. Muhammed (sav)
Sayfa 432 - Diyanet YayınlarıKitabı okuyor
Birbirinize hediye verin ki aranızdaki sevgi artsın. Hz. Muhammed (sav)
Sayfa 416 - Diyanet YayınlarıKitabı okuyor
Son peygamber olan Hz. Muhammed (sav) Mekke'de doğdu, 40 yaşında peygamber oldu ve 13 yılı Mekke'de, 10 yılı Medine'de olmak üzere 23 yıl peygamberlik yaptı. Son peygamber olan Hz Muhammed'e (sav) son ilâhi kitap olan Kur'an'ın ilk ayetleri Nur Dağı'nda gelmeye başladı ve Kur'an 23 yılda tamamlandı.
Sayfa 23 - Erkam Yayın San. ve Tic. A. Ş.Kitabı okudu
Resûlullah Efendimiz dünya metâına ehemmiyet vermemiş, sâir Peygamberan-ı Kirâm gibi dünyevî miras bırakmayacak kadar fukara yaşamıştır. Hz. Hasan ve Hüseyin Efendilerimiz Hz. Peygamber'den yavru deve istiyorlar. Çocuklarımızın bizden oyuncak istedikleri gibi... Efendimiz; "Yavrularım onu alacak para yok. İster misiniz ben deve olayım size?" deyip onları sırtına alıp oynatacak kadar müşfik bir dededir.
Reklam
Bizde 'hâl'leşen, hâlleşmesi gereken bir şeydir bilgi. Bu yüzden 'ilm-i hâl' diyoruz. Bu sebeple okumak ve dinlemek yetmez, dinleyerek ve okuyarak haberdar olunan mevzuları bizâtihî yaşamak gerekiyor. Efendimizin hadîs-i şerîfi sarihtir: "Siz bildiklerinizle amel edin, Allah size bilmediklerinizi öğretir." (Bu hadîs zâten bütün ehâdis-i Nebevî gibi Kur'ânî bir gerçeği anlatmaktadır: "ittekullah ve yualimü kümüllah -Allah'tan ittikâ edenlere Allah öğretir.) Öğrendiğimiz bilgiyi hayata taşımak esastır. Hayata taşındıkça o bilgi açılır, hakîkat olur. Meselâ, kitaplardaki yemek tarifleri ile yemek yapmak öğrenilmiş olabilir, ancak o yemekleri yapmadığımız sürece onları bilmiş olmayız. Kitap okuyarak yüzme öğrenilmez. İlle suya girilecek, çırpınılacak, belki biraz su yutulacak, ancak o zaman yüzme öğrenilir. İlim, ilmin gereğini yapmakla, ilmin kendisi olmakla kazanılır. Yoksa, yapılan şey ilim değil dedikodudur. Meselâ, edebiyat tarihiyle ilgili "Fuat Köprülü şöyle, Nihat Sami Banarlı böyle, Agâh Sırrı Levent öyle demiş..." demek insanı ilim adamı kılmaz.
Hz. Mevlâlâna bu akıl meselesinde şöyle konuşuyor, tekrar edelim: "Aşk meselesinde akıl, batağa batmış eşek gibidir; çırpındıkça batar!" İslâm telakkîsinde, çığırından çıkmış Batılı aklın yeri budur. Bu akıl hakîkatin ölçüsü olamaz, zîra akılüstü hakîkatler de vardır.
Evet, Resûlullah Efendimizi kim iyi tanırsa o kadar çok sever. Ne kadar çok tanınırsa o kadar çok sevilir.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.