Ashab-ı Uhdud olayına dair
Yahudilik, güneyli tüccarların kuzeye yaptığı seyehatler sonucu Yemene girdi. Hatta Himyer kralı Zunuvas Yahudiliği kabul etti ve Yosef(yusuf) adını aldı. Zunuvas, Arap Yarımadasından Hıristiyanlığın kökunü kazımak için Necran üzerine yürüdü ve onları Hıristiyanlığı terke,Yahudiliğe kabule zorladı. Öyleki kabul etmeyenleri "Uhdûd" adı verilen içi ateş dolu hendeklere atarak diri diri yaktı. Din adamlarını öldürüp incilkeri yaktı ve kliselerini yıktı. Bu hendeklerde dört bin veya yirmi bin kişinin öldüğü söylenir. Kur'an-ı Kerim'de 'Bürûc' süresinde bu olaya işaret edildiği kabul edilir..
Bir ayeti tarihsel verilerle doğru anlamak:
"Peygamber'in hanımlarından birşey istediğinizde perde arkasından isteyin" ayeti esasen 'perde' den maksat Hz. peygamber hanımlarının odasının kapısına, kapı yerine asılan perdeye işaret etmektedir. Çünkü bu odaların ahşap kapısı yoktu ve kapı açıklığı kilim veya kumaş perde ile kapatılıyordu. Yoksa bu ayetteki maksat Peygamber eşlerinin arada perde olmadan kimseyle muhatap olmayacağı şeklinde bir anlam bulunmamaktadır.
Reklam
Hz. Peygamberin savaş hayatına dair:
...Hudeybiye seferi ve Veda haccı hariç, Hz. Peygamberin gazvelerde(bizzat katıldığı muharebeler) geçirdiği zamanın toplamı(yolda geçen zaman da dahil) bir yıldan fazla bir süreyi(1.3 yıl) kapsar. Ayrıca çarpışma geydana gelen gazvelerin, bütün gazvelerin toplamına oranı üçte birini geçmez...savaş meydana gelen gazvelerde geçen süre, yirmi üç yıllık peygamberlik süresinin yüzde ikisi, tüm Medine döneminin yüzde dördüdür.
"Hicretin yegane amacı işkence ve sıkıntılardan kurtulmak değildi. Bununla beraber gaye bu olsa dahi yadırganacak bir durum yoktur. Çünkü İslam'da dünya ve ahirette iyilik, güzellik ve mutluluk istemek esastır. Fakat Hz.Peygamber'i ve sahabeyi Medine'ye hicret için harekete geçiren esas unsur İslam'ın oradaki geleceğiydi."
Sayfa 148
Aliya İzzetbegoviç
“Mescid-i Nebevî, ‘Rabbinin adıyla oku’ diye Kur’an’ın ilk âyeti ile istenen, dinle bilimin bütünleşmesinin teknik bakımdanda gerçekleşmesini sağlamıştır.”
Sayfa 161 - Doğu ve batı arasında İslam
Evs ve Hazrec, huzur ve istikrara yatkın olmayıp, bilakis savaş ve düşmanlık üzerine kurulu bedevî hayatına Mekkelilerden daha meyilli idiler.
Sayfa 155
Reklam
619 öğeden 441 ile 450 arasındakiler gösteriliyor.