Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İnsanlık tarihi boyunca kötü davranışların var olduğu ve kötülüğün de insanlık eski olduğu bilinen bir gerçektir. İnsanoğlu tarih boyunca gerek kendisine gerek dış dünyasına karşı negatif tutum, inanç ve davranışlar içerisinde bulunmuştur.
İnançlı insanın kaygıya yaklaşımı
"Her şeye gücü yeten, her şeyi bilen, gücü sınırsız olan, beni işiten, kalbimden geçenleri duyabilen,beni benden çok bilen bir koruyucu güç var..." diye düşünerek kutsal olana inanan bir insan, ruhunu zihinsel bir sığınağa yerleştirmiş olur ve dinginlik kazanır. Kutsala inanmak insana doğada kontrol edemediği durumlar, kendini güçsüz ve yetersiz hissettiği anlarda güven ve teselli verir. Dinin teselli gücü de burada devreye girer.
Reklam
Ahlak, bir kişinin, bir grubun, bir halkın, bir toplumsal sınıfın, bir ulusun, bir kültür çevresinin vd belli bir tarihsel dönemde yaşamına giren ve eylemlerini yönlendiren inanç, değer, norm, buyruk, yasak ve tasarımlar topluluğu ve ağı olarak karşımıza çıkar.
"Gerçek ve doğru inanç, size güç, cesaret ve bağımsızlık verir."
Sayfa 54 - Müslümanlardaki Yenilgi PsikolojisiKitabı okudu
İnkâra sapma ve dinden çıkma, insan hayatındaki bir gerçeklik ve insanların kendi tercihlerine dayalı bir olgudur. Fakat bazı Müslümanların ikiyüzlü ( münafık) yaşamaları; ne Müslümanlar ve ne de inkârcılardan taraf olamamaları; tutarsız davranışları; davranışlarında bir netlik, hedef ve mantıkî tutarlılık olmaması üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Böyle Müslümanlar, dengeyi kaybedip isyankâr olmakta, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmada samimiyetsiz davranmakta ve Allah düşmanlarını bile memnun edememektedirler. Bu durum, yenilgi psikolojisinin ortaya çıkardığı bir gerçekliktir. Sapık olsa da bir inancı benimseyen kişi, onun bayrağını yükseltmek için çabalar, uğrunda mücadele eder ve açıkça o inanç için yaşar. Bu kişi, radikal kararlar alma, uygulama ve bu kararlar uğruna canını verme konusunda son derece samimidir. Fakat, bir inancı benimsediğini iddia edip bu iddiasını ispatlayabilecek bir çaba içine girmeyen kişiler aslında samimiyetsizdirler. Bu kişilerde görülen durum açıkça yenilgi psikolojisidir. Yüce Allah şöyle buyurmuştur: " İnsanlardan, inanmadıkları halde, "Allah'a ve ahiret gününe inandık " diyenler de vardır. Bunlar Allah'ı ve müminleri aldatmaya çalışırlar. Oysa sadece kendilerini aldatırlar da farkında değillerdir. Kalplerinde münafıklıktan kaynaklanan bir hastalık vardır. Allah da onların hastalıklarını artırmıştır. Söyledikleri yalana karşılık da onlara elem dolu bir azap vardır. " ( Bakara,2/8-10)
Sayfa 7 - Müslümanlardaki Yenilgi PsikolojisiKitabı okudu
43 syf.
7/10 puan verdi
Tanrı'ya Uzanan Eller ve Boşlukta Yankılanan Dualar
Anton Çehov'un Kara Keşiş'i, Manastırda yaşayan ve inanç krizi geçiren Sofron adında bir keşişin hikayesini anlatıyor. Sofron, ne yaparsa yapsın Tanrı'ya yakın hissedemiyor ve günah ve pişmanlık duyguları arasında gidip geliyor. Hikaye oldukça kasvetli ve Sofron'un kafasının içi de pek parlak değil. Ama bu durum kitabı sıkıcı yapmıyor, aksine insan ruhunun karanlık köşelerine derinlemesine bir bakış sunuyor. Çehov, Sofron'un çelişkilerini ve duygularını o kadar güzel tasvir ediyor ki, okurken sen de onunla birlikte inanç ve varoluş üzerine düşünmeye başlıyorsun. Eğer insan psikolojisi ve din felsefesi gibi konular ilgini çekiyorsa, Kara Keşiş'i kesinlikle okumalısın. Ama karanlık ve kasvetli ortamlardan hoşlanmıyorsan, bu kitaptan uzak durman en iyisi olabilir.
Kara Keşiş
Kara KeşişAnton Çehov · İş Bankası Kültür Yayınları · 20226,8bin okunma
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.