117 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Çok beğendiğim bir hikayeydi. Açgözlülüğün hikayesi ve sonu. Her zaman söylediğim bir söz vardır: " İnsana dünyayı versen marsı da ister yanına " diye. Bu hikaye insan doyumsuzluğunu o kadar iyi anlatıyor ki, okuyucu sonunda ne olacağını bile bile yinede kendini okumaktan alamıyor...
İnsana Ne Kadar Toprak Lazım
İnsana Ne Kadar Toprak LazımLev Tolstoy · Nar Yayınları · 2007956 okunma
Tolstoy’un “İnsan Ne İle Yaşar” adlı kitabında, çiftçi Pahom’un hazin ve ibretlik öyküsü yer alır. Sıradan kendi halinde bir çiftçi olan Pahom, daha zengin bir hayatın hayalini kurmaktadır. Uzak bir yerlerde, cömert bir reisin karşılıksız toprak verdiğini duyunca, daha çok toprak elde etmek için reise gidip talebini iletir. Gerçekten de Reis herkese istediği kadar toprak veren cömert biridir. Pahom’a “Sabah güneşin doğuşundan batışına kadar yürüyerek yada koşarak ulaştığın bütün yerler senindir fakat güneş batmadan yeniden başladığın yere dönmen lazım.” der. Seni başladığın yerde görmek istiyorum. Yoksa bütün hakkını kaybedersin.”der. Pahom güneşin doğuşuyla beraber başlar yürümeye. Tarlalar, bağlar, bahçeler geçer. Tam geri dönecekken gördüğü sulak bir arazi dikkatini çeker orayı da almak için koşmaya başlar. Şu bağ, bu bahçe derken bakar ki güneşin batmasına az kalmış. Vakit epey geçmiş. Daha hızlı Koşar, koşar, ama artık kesilir takâti. Halsiz adımlarla yürümeye devam ederken, Pahom’un burnundan kanlar damlamaya başlar. Tam başladığı noktaya yaklaşmışken, bir an yığılır yere ve bir daha kalkamaz… Reis olanları izlemektedir. Çok kereler şahit olduğu olay yeniden vuku bulmuştur. Adamlarına bir mezar kazdırır. Pahom’u bu mezara gömerler. Reis Pahom’un mezarının başında durur şöyle der: “ Bir insana işte bu kadar toprak yeter !”
Reklam
Tolstoy’un "İnsan Ne İle Yaşar" adlı kitabında, çiftçi Pahom’un hazin ve ibretlik öyküsü yer alır. Sıradan kendi halinde bir çiftçi olan Pahom, daha zengin bir hayatın hayalini kurmaktadır. Uzak bir yerlerde, cömert bir reisin karşılıksız toprak verdiğini duyunca, daha çok toprak elde etmek için reise gidip talebini iletir. Gerçekten de Reis herkese istediği kadar toprak veren cömert biridir. Pahom’a “Sabah güneşin doğuşundan batışına kadar katettiğin bütün yerler senin fakat güneş batmadan yeniden başladığın yere dönmen lazım.” der. “Yoksa bütün hakkını kaybedersin.” Pahom güneşin doğuşuyla beraber başlar yürümeye. Tarlalar, bağlar, bahçeler geçer. Tam geri dönecekken gördüğü sulak bir araziyi es geçemez. Şu bağ, bu bahçe derken bakar ki güneşin batmasına az kalmış. Koşar, koşar, ama kesilir takâti. Halsiz adımlarla yürümeye devam ederken, Pahom’un burnundan kanlar damlamaya başlar. Tam başladığı noktaya yaklaşmışken, bir an yığılır yere ve bir daha kalkamaz… Reis olanları izlemektedir. Çok kereler şahit olduğu olay yeniden vuku bulmuştur. Adamlarına bir mezar kazdırır. Pahom’u bu mezara gömerler. Reis Pahom’un mezarının başında durur şöyle der: “Bir insana işte bu kadar toprak yeter!” (Nuray Şahhüseyinoglu)
96 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kitapta toplam üç hikaye var 1.si İnsan ne için yaşar? Yüce Yaratıcı, ölüm meleğini üç sorunun yanıtını öğrenmesi için insan suretine büründürerek dünyaya gönderir. Melek dünyada başına gelen olayların akabinde, üç sorunun yanıtını öğrenir. Gelelim sorular ve yanıtlarına: *İnsanın içinde ne barındırır? İnsanın içinde sevgi barındırır. *İnsana
İnsan Ne ile Yaşar
İnsan Ne ile YaşarLev Tolstoy · Sis Yayıncılık · 2015193,8bin okunma
93 syf.
8/10 puan verdi
İçlerinde bu kitaba adını da veren toplam beş hikâyeden oluşuyor. Tolstoy bazı sorular sormuş, cevaplarını da hikâyelerle vermiş. Anlatırken şeytan ve meleği temsil eden karakterler kullanmış. İyi, kötü ve hırslı insanlar. Tolstoy kendi inancı ve düşüncesi ile bizlere; iyiliğin karşılıksız kalmayacağı, insan gelecek ihtiyaçlarının mahrum bırakıldığı, bilmediğini yani sadece yaradanın bildiği ve herşeyin onun elinde olduğu, sevginin önemi, insanların iyilik yapması gerektiği, düşmanlığın herşeye zarar verdiği, fazla hırsın kötü sonuçlandığını anlatmaya çalışmış. İlk hikayeyi okurken kendimize "İnsan ne ile yaşar?" sorusunu sorarken buluyoruz. Daha sonraki sorumuz arka kapakta da belirtildiği gibi "İnsanların içinde hiç mi kötülük yoktur?" oluyor. (Aklıma burada kötülük olmasaydı iyiliğin kıymetini bilmezdik geliyor.) Son hikaye olan "İnsana ne kadar toprak lazım?" da ise, okurken içimden gözünü toprak doyursun diye geçirdim sonuç olarak da hırsın kurbanı oldu. Güzel sorular ve güzel cevaplar var. Okurken kendi cevaplarımızı da düşünüyoruz.
İnsan Ne ile Yaşar
İnsan Ne ile YaşarLev Tolstoy · Venedik Yayıncılık · 2018193,8bin okunma
"Tolstoy’ un " İnsan Ne İle Yaşar " adlı kitabında, çiftçi Pahom’ un hazin ve ibretlik öyküsü yer alır. Sıradan kendi halinde bir çiftçi olan Pahom, daha zengin bir hayatın hayalini kurmaktadır. Uzak bir yerlerde, cömert bir reisin karşılıksız toprak verdiğini duyunca, daha çok toprak elde etmek için reise gidip talebini iletir.
Reklam
619 öğeden 551 ile 560 arasındakiler gösteriliyor.