İnsan davranışlarında hiçbir şey sürpriz değildir: İnsanların iyilik yapabildiği kadar, kötülüğü de sonsuza dek sürdürebileceğini görür. Demokrasi bu yüzden her türden kibrin karşısındadır. Tek elde toplanan iktidarın kör, dolayısıyla tehlikeli olduğunu düşünür; insanlara soydaşları veya içinde barındıkları biyolojik ortamlar üzerinde denetimsiz hâkimiyet verilmemesi gerektiğini söyler.
Sayfa 199 - Say YayınlarıKitabı okudu
Macaristan, Kazakistan ve Türkiye, gücün paylaşıldığı bir demokrasiden despotluğa doğru geçişin, on yıldan fazla olmayan bir sürede hızla yapılabildiğini gösterir. Bu vakalar, gözetim demokrasisinin, Çin, Rusya, İran, Suudi Arabistan ve başka yerlerde görülenlerle aşırı benzerlik taşıyan hükûmet yöntemleri kullanarak parça parça çiğnenebileceğini gösteren birer uyarı olarak görülebilir. Bu yeni despotluklar, her yerdeki demokratları uyandırarak demokrasinin gidişatının apaçık göründüğü zor zamanlardan geçtiğimizi anımsatmalıdır.
Sayfa 191 - Say YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İngiltere, İspanya ve bunların hepsinden de güçlü olan Birleşik Devletler gibi demokrasiler de şans ve zenginlik açısından muazzam eşitsizliklerin altında ezilmektedir. Despotluk gücünün başka bileşenleri, gözetim demokrasilerinin içinde de capcanlı bulunur. Amazon ve Google gibi devlet destekli dev veri harmanlama şirketlerinin, milyonlarca insanın kişisel yaşamını, kendi rızaları olmadan ve seçim sonuçlarını dikkate almadan sırf kâr ve güç uğruna kolonileştirmesi, manipüle etmesi ve yeniden şekillendirmesiyle yürüyen yeni tür gözetleme kapitalizmini bir düşünün. Ya da Brezilya, Hindistan, Polonya ve Meksika'daki seçilmiş popülist hükümetlerin, muhtemelen despotizme ebelik edişlerini. Trump'un dört yıllık başkanlığı da bir örnek teşkil eder: Hoşnutsuz vatandaşlardan ve şirket bağışlarından beslenen hükümeti, yanlış bilgiler yaymış, kanunların hâkimiyetini çürütmüş, düşmanlarla çatışmalara girişmiş, uzmanlığı ve araştırmacı gazeteciliği gözden düşürmüş (fake news) ve genel olarak başına buyruk yönetime doğru savrulmayı hızlandırmıştı. Seçimler sırasında herkes için af vaat etmişti. Uygulamadaysa sözde halk adına ve kara paranın ve hükûmetle işletmeler arasında sıkılaşan bağların yardımıyla, başkanlığı boyunca çoğunluk üzerinde bir azınlığın tepeden inme hâkimiyetini tercih etmişti.
Sayfa 189 - Say YayınlarıKitabı okudu
Erdoğan, Putin ve diğer yeni otoriter liderler, kendi demokrasi biçimlerini halkın otoritesi zemininde uyguladıklarını iddia etmekle birlikte, gözetim demokrasisini hiç sevmezler. Asıl tutkuları, keyfi olarak başkaları üzerinde güç kullanmaktır. Bunu yaparken askeri yöntemlerden de faydalanarak acımasız ve intikamcı davranabilirler. Ama körlemesine pervasız değildirler. Normalde ayrıntılara titizlikle özen gösterir, insanların yaşamına zekice müdahale eder, onlara tepeden bakar, isabetli tehditler savurur ve direnenleri boyun eğmeye zorlarlar. Özellikle de bu tür otoriter rejimlerin, poligarklar denilen, kendi ellerinde ve kontrol ettikleri ve korudukları aile hanedanları içerisinde hayret verici boyutlarda servet toplayan zengin hükümet görevlilerinin ve iş insanlarının baskın olduğu devlet kapitalizmi rejimleri olduğu dikkate alındığında halkın bu hükümdarlara verdiği destek şaşırtıcıdır.
Sayfa 189 - Say YayınlarıKitabı okudu
Despotluk, halkı manipüle edip yaşamlarına karışma, desteklerini yönlendirip itaatlerini kazanma sanatında becerikli, gözü pek hükümdarlar tarafından yönetilen, yeni bir tür güçlü devlettir. Despotluklar, zenginlik, para, kanunlar, seçimler ve halkı ve milleti (bu iki ifade yerel dillerde sık sık değiş tokuş edilebilir olarak kullanılır) yerli
Sayfa 188 - Say YayınlarıKitabı okudu
Türkiye, Rusya, Macaristan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Çin'deki despot rejimler, tepeden inme bir politik mimariye ve modern dünyanın başlarında bilinenlere benzemeyen yöntemlerle tebaasının sadakatini kazanma kapasitesine sahiptir.
Sayfa 186 - Say YayınlarıKitabı okudu
Reklam
383 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.