Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Çok eskiden, Ankara'ya çağrıldığı zamanlarda, bir gün Yusuf, adını bilmediği vir yokuşu inip kadınlara oy hakkı tanınmasını Meclis'e ilk öneren adamın adı verilmiş caddedeki büyük yapılardan birine yürüdü."
Sayfa 54 - Yapı Kredi Yayınları
1832 ye dek Avam kamarasının temsili niteliği son derece kısıtlıydı. 1831' de yetişkinlerin ancak %5 i seçmendi 1832 de devrim tehdidiyle,, lordların 18 aylık direnişi kırıldı ve geleneksel seçim esasları değiştirilmeye başlandı. Seçim çevresi yeniden düzenlendi. seçmen oranı % 7 ye yükseldi. sonra adım adım bu yolda ilerlendi. 1867 de, 1872 de, 1884 te seçim kurallarında büyük atılımlar gerçekleştirildi. Nihayet 1918 de bütün yetişkinlere ve 30 yaşını dolduran kadınlara oy hakkı tanındı. 1928 de seçmen yaşı herkes için 21 oldu. 1969 da 18 yaş kuralı getirildi.
Reklam
Kadının tutsak oluşu...
Ağabeyim bana, “Başını örteceksin, dediğinde intiharı düşündüm.”, diyen, Tayyip’in eşi Emine Erdoğan bile ne diyor şimdi? “Emine Erdoğan, Ataşehir’deki Sheraton Otel’de, Ensar Vakfı tarafından düzenlenen “Ensar Gönüllüleri" Buluşması’nda konuştu. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, bugünlere gelinmesinde sivil toplum kuruluşlarının dayanışmasının büyük katkısı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Artık yeni bir kavşaktayız. Türkiye’nin 90 yıllık enkazını kaldırdık. Fakat enkazın altından büyük meseleler çıktı. Nitekim, bugün bu sorunlarla yüzleşiyoruz." Kadıncağızı nereden alıp nereye getirmişler, değil mi?.. Laik, modern bir kızcağızken, işte böyle konuşturulabilir hale getirmişler. Şimdi özgür mü bu kadıncağız? Hayır, kesinlikle... Tutsak ve kurban... İnsan burada, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Rum Yazar Mihail Vasiliadis’ın şu tespitine hak vermemezlik edemiyor: “Kadınlara oy hakkı verdik” diyorlar; ben de soruyorum: Sen kadınlara bir oy hakkı mı verdin; yoksa sen o kadının kocasına mı ikinci oy hakkını verdin?” Kadınlara oy hakkı vermek çok doğru bir karardı tabiî ki. Fakat, kadının o hakkını özgürce ve bilinçlice kullanabilmesi için ekonomik planda da kadını Ortaçağ prangalarından kurtarıp özgür kılmak gerekirdi. Yani ekonomik temeldeki, 6 bin yıllık gericiliğin, sömürücülüğün ve vurgunculuğun temsilcisi olan Antika Tefeci-Bezirgân Sınıfı tasfiye edip, toplumu burjuva anlamda bile olsa modernleştirmek gerekirdi. Öyle olmayınca, işte sonuç bu oluyor.
Sayfa 18 - Derleniş YayınlarıKitabı okudu
Geri121
319 öğeden 316 ile 319 arasındakiler gösteriliyor.