Kamuran Demiral

Kamuran Demiral
@kamurandemr
9 okur puanı
Şubat 2020 tarihinde katıldı
331 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Jose Saramago Körlük romanında tam olarak aktarmak istediğini kitap içerisinden bir alıntı ile söylemek istemiş kanımca. Alıntı aynen şöyledir, “ aslında körlük, umudun tükendiği bir dünyada yaşamaktır. “ ne güzel özetlemiş. Oysa ki, umudun bittiği yerde cesaret başlar. Ve romanın gelişme bölümünü okuyunca gerçek mücadeleyi, bencillikleri, bembeyaz görmeye rağmen hayatta kalma savaşını, örgütlenmeleri hayalimizde canlandırmamak neredeyse imkansız. Adı sanı bilinmeyen bir kaotik dünya, kişilerin sıfatlarıyla anıldığı, herkesin kör olduğu dehşet dolu dünyaya, sadece tanıklık eden ayrıca tek gören bir kadın. Sonunda her türlü mücadelenin tek önermesi yine kitabın içinden doktor sıfatındaki karekterin alıntısıyla bu kadar muhteşem bitebilirdi bir kitap. Aynen şöyleydi,” Bence biz kör olmadık, biz zaten kördük, gördüğü halde görmeyen körler...”
Körlük
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi · 2022103,3bin okunma
Reklam
331 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Körlük
KörlükJosé Saramago
8.6/10 · 103,3bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Herkes söylemiyor ama herkes biliyor kilin iyi insan olduğunu
Reklam
Bu vahşi yaşamda hepimiz bilinçsiz oşarak vahşileşiyoruz.
Hırsızlık yapanları atıyorlardı içeri, şimdi de doğru söyleyenleri atmaya başladılar.
İnsan ne şekilde yaşarsa o şekilde düşünür.
416 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Gorki kitabının yarısına kadar Ana'nın iç dünyasını anlatır. Bu romanı sosyalist devrimci bir niteliğe sahip çok önemli bir eserdir. Ayrıca Gorki'nin sosyaslist devrimci harekete adadığı tek romanıdır. Gorki, romanında devrimin yani "sosyalist anavatan Sovyet Ana'nın" çocuklarına neler kazandıracağına yönelik görüşlerini de ortaya koyar. Bu romanda işlediği tema; insanın kendini halkın kaderinden uzak tutmasıyla kişiliğini yıkarak, ruhunu öldüreceğidir. "İnsan olmak, yoksul halkın kurtuluşu, mutluluğu ve özgürlüğü için yürüttüğü mücadeleye katılmaktan geçer" der. Ayrıca bireycilik ile ilgili olarak da; "bireycilik kadar insanın bireyselliğini öldüren daha başka bir şey yoktur " diye düşünür.
Ana
AnaMaksim Gorki · Evrensel Basım Yayın · 201628,4bin okunma
“Torus rotasını belli bir açıyla eğdi ve Dünya’nın karanlık tarafına doğru ilerlemeye başladı. Şimdi yolculuğumuz boyunca ilk defa Güneş’i kaybetmek üzereydik. Biz ilerledikçe bir alacakaranlık kuşağı gezegen üzerinde net bir şekilde hareket etti. Önce Güneş’in ışıkları azaldı ve mızrak gibi son ışınlar da atmosferi parlatarak yaşlı gezegenin yüzeyinde ince bir hilal görüntüsü oluşturdu. Dünya’nın gece tarafına geçmiştik.”
Reklam
“Bu sözler üzerine ağzımın kuruduğunu hissettim. Düzgünce taranmış parlak sarı saçlarının ve şekilli geniş alnının altında Lody Consela’nın atlas gibi parlak zihni vardı. Oyun oynamadan bu zihne istediğini vermeye karar verdim.”
“Karşımdaki atlas mavisi gözlerde beni tartan ve sınayan bir şeyler olduğunu sezdim. Maqlaan kesinlikle deneneceğimi söylemişti. Konuşarak yanlış bir şey söyleme riskine girmedim ve sadece başımı sallamakla yetindim.”
“Torus, şimdiye dek gördüğüm en güzel gemiydi. Muhtemelen ismini sahip olduğu gövde şeklinden alıyor olmalıydı. Geniş bir simidi andıran parlak beyaz bir yüzeye sahipti. Geminin içi ise zengin bir şekilde döşenmişti. İnce düz çizgiler halinde tüm tavanı dolaşan parlak beyaz ışıklar, geniş ve ferah bölümler, büyük kare camlar, açık renkli ve şeffaf panellerle süslenmişti.”
Sayfa 140Kitabı okudu
“Lody Consela’nın bakışları önce Maqlaan’ı sonra da beni baştan aşağı hızlıca taradı. Bu haliyle muzaffer bir komutanın bronz heykelinden farksızdı. Sonunda ciddiyetiyle meşhur yüzü kırmızı dudaklarında hafif bir gülümsemeyle biraz olsun yumuşadı.”
392 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bilim kurgu sevenler için gerçekten çok iyi bir kitap. Her yönüyşe beğendim. Ben daha çok fantastik okuru olarak bazı benzerlikler bile buldum ve belki de bu yüzden çok beğendim. Mizah unsurunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım. Eğer mizah unsuru katılmamış olsaydı belki de daha farklı bir okuma olacaktı. 8000 yıl sonrasını yazmak cesaret işi bence. Bugünden bir temel alarak bunca yıl sonrasına ışık tutmak müthiş bir şey. Yazar bunu o kadar iyi yapmış ki, yer yer geleceğe gittim orada kaldım ve yaşadım. Sanırım herkes gibi ben de Lord Wosslonis’e gıcık olanlardanım. Bir insan bu kadar itici olabilir. Hadsiz şey:) Diğer yandan AKREP bir harikaydı. Kendisine bayıldım desem yeridir. Dünyalı Simon’ın olgun karakterini de eklemeden geçmeyeyim. Kitabı çok beğendim. Bilim kurgu türü içinde çok iyi bir kitap olmuş.
Kehanet Vaatleri
Kehanet VaatleriM. S. Asherson · Feniks Yayınevi · 2019281 okunma