Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bir konuda takıldıysan öfkelenmenin bir anlamı olmaz. Benim bilgi kaybı ve kara delikler konusunu çözmem 29 yılımı almıştı.
Sayfa 105Kitabı okudu
Dönen Kara Delikler için Kerr Çözümü
Bir kara delik Kerr Çözümü olmalıydı. (Israel, Penrose ve Wheeler'in önermesini de kapsar.) Çekimsel çökümden sonra kara delik düzgün bir dönme deviniminde karar kıldığında, büyüklüğü ve biçimi çökerek onu oluşturan cismin doğasına değil; yalnızca kütlesine ve kara deliğin dönme hızına bağlı olmalıdır. Bu aynı zamanda, yıldız çöktüğünde kendisini oluşturan cisme ilişkin özelliklerin hemen hepsini yitireceği anlamına gelir.
Sayfa 104 - Milliyet YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Zaman sözcüğüne hapsolmayan tek bir kavram var mıdır? Onun kadar doymak bilmeyen başka bir tamahkâr tanıdınız mı? Kocaman, geniş sözlükteki binlerce kelime yığınının gerçek imparatoru değil midir o? Hangi söz bu denli yer bulabildi kendine acaba? Adeta kara delikler gibi içine aldığı her şeyi değiştirip dönüştüren, kendisinden koparan, onu bambaşka diyarlara fırlatan zaman, ona yepyeni anlamlar yükler ve bu durum böylece sürgit devam eder.
Entropi,bir düzeni olan her şeyin zaman geçtikçe daha düzensiz olacağı anlamına gelir.
Sayfa 47 - AlfaKitabı okudu
75 syf.
·
Puan vermedi
Eğer bilime karşı bir ilginiz var ise yada evrene karşı bir ilginiz var ise okumanız gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Karadelikler hakkında bir çok bilgi edineceksiniz ve bu uzun bir kitap da değil yani sıkılacağınızı sanmam.
Kara Delikler
Kara DeliklerStephen W. Hawking · Alfa Yayınları · 20202,931 okunma
Burada vurgulamak istediğim şudur: kara delikler tamamen kara değildir. Daha önce zannedildiği gibi bunlar ebedi hapishaneler değildir. Kara deliklerden bir şeyler kaçabilir, hem bu evrene hem de belli bir olasılıkla başka bir evrene. O zaman eğer bir kara deliğin içindeyseniz umutsuzluğa kapılmayın, dışarı çıkış olanaklıdır!
Sayfa 69 - Alfa BilimKitabı okudu
Reklam
Tamamen belirlenimci bir evren görüşüne sahip bir kurama göre, eğer ansiklopedideki mürekkebi ve kağıtları oluşturan moleküllerin içlerindeki her bir atomun konumunu ve özelliklerini bilirseniz, yakılmış ansiklopediyi tekrar eski haline geri getirebilirsiniz.
Sayfa 67 - Alfa BilimKitabı okudu
Bir bilimsel yasa eğer sadece doğaüstü bir varlık izin verdiği sürece geçerliyse o zaman gerçek bir bilimsel yasa olmaz.
Sayfa 63 - Alfa BilimKitabı okudu
Bazı kuramlara göre deneyimlediğimiz evren, on ya da on bir boyutlu uzayın sadece уüzeyindeki dört boyuttur. Yıldızlararası filmi bunun nasıl olabileceği hakkında bir fikir verir. Bu ek boyutları göremeyiz çünkü ışık bunlar arasında yayılmaz, sadece evrenimizin dört boyutu arasında yol alır. Öte yandan kütleçekim kuvveti ek boyutları etkiler ve oralarda, evrenimizdekinden çok daha fazla büyüktür. Bu nedenle de küçük bir kara deliğin ek boyut-larda oluşması çok daha kolaydır.
Sayfa 61 - Alfa BilimKitabı okudu
Belli bir kütle, açısal momentum ve elektrik yüküne sahip kara delik oluşturacak farklı düzenlenimlerin sayısı, çok büyük miktarlarda olsa da sonsuz değildir. Jacob Bekenstein, bu sonlu sayıda düzenlenimden kara deliğin entropisini hesaplamanın olanaklı olduğunu gösterdi. Ortaya çıkan, çöküş sonucu kara delik oluşurken kaybolacak bilgi miktarının ölçüsüydü.
Sayfa 50 - Alfa BilimKitabı okudu
Reklam
Heisenberg
Ünlü Alman fizikçi Werner Heisenberg tarafından 1920'lerde ortaya atılan belirsizlik ilkesi, temel parçacıkların konumunu tam bir kesinlikle belirleyemeyeceğimizi söyler. Newton'ın düzenli evreninden çok farklı olarak, kuantum boyutlarda doğada bir bulanıklık vardır.
Sayfa 50 - Alfa BilimKitabı okudu
Kuantum mekaniğindeki belirsizlik ilkesine göre, ancak kara deliğin kendisinden daha küçük dalga boylarına sahip parçacıklar bir kara delik oluşturabilir. Dolayısıyla olası dalga boyları sayısında bir sınır vardır, bunlar sonsuz sayıda olamaz.
Sayfa 50 - Alfa BilimKitabı okudu
Kara delikten ışık kaçamadığı için, uzaktaki bir gözlemcinin birinin kara deliğe düştüğünü görme şansı yoktur. Uzayda kimsenin sizin bağırdığınızı duymadığı gibi. kimse de sizin kara deliğe düştüğünüzü göremez.
Sayfa 47 - Alfa BilimKitabı okudu
Kara deliğe düşerken herhangi bir şey fark etmediğiniz gibi, sizi dışarıdan izleyen bir gözlemci de olay ufkunu geçtiğinizi hiç bir zaman göremez. Gözlemcinin tek gördüğü sizin giderek yavaşladığınız ve olay ufkunun kenarında asılı kaldığınızdır. Görüntünüz giderek sönükleşir, sonunda tamamen silikleşir. Dışardaki gözlemci için, olay ufkunu geçemeden sonsuza kadar kaybolursunuz.
Sayfa 49 - Alfa BilimKitabı okudu
Yakıtlarını tükettiklerinde, kütleleri beyaz cüce ya da nötron yıldızlarından fazla olan bu sayısız yıldızın başlarına neler gelecektir? Bu problem daha sonra atom bombası projesiyle ünlenen Robert Oppenheimer tarafından incelenmişti. 1939'da George Volkoff ve Hartland Snyder'la birlikte yazdıkları makalede Robert Oppenheimer böyle bir yıldızın dışa doğru basınçla desteklenemeyeceğini ve eğer basıncı hesaplamalardan çıkartırsanız, küresel simetriye sahip bir yıldızın sonsuz yoğunluktaki bir noktaya çökeceğini gösterdi. Böyle bir noktaya tekillik denir.
Sayfa 40 - Alfa BilimKitabı okudu
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.