Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bilemedim derd-i dilin ölmek imiş dermânı Öleyin derd ile tek görmeyeyin hicrânı Mihnet ü derd ü gama olmağ için erzâni Gönül eyvây gönül vay gönül eyvây gönül
Kanuni Sultan Süleyman'ın ordu ve halk tarafından sevilen Mustafa'yı öldürtmesi hakkında Osmanlı kaynaklarının verdiği bilgiler, Sadrazam Rüstem Paşa'nın oynadığı role açık veya kapalı işaret etmektedir. Ancak Rüstem Paşa'nın Hurrem Sultan'dan doğan Mihrimah Sultan ile evli oluşu olayın içerisine Hurrem ile birlikte Mihrimah Sultan'ı da çeker. Dolayısıyla son yüzyılda yazılan tarih kitaplarında, çevrilen filimlerde ve yazılan romanlarda konu hep Rüstem Paşa, Hurrem Sultan ve Mihrimah Hatun üçlüsü arasında bir saray entrikası gibi gösterilmeye çalışılmıştır.
Sayfa 210
Reklam
Gözlerinin önünde Küçük Asya'nın tarihinden kesitler akıyordu. Romalılar, ilk Hıristiyanların Anadolu'ya kaçışı, Muş yakınlarındaki Malazgirt ovasında Bizans'ı yenen Alparslan, Konya'ya yerleşen Selçuklular, Moğol İstilası... Osmanlı'nın kurulduğu Söğüt'teki Kayı Boyu toplantıları, İstanbul'un fethi, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyetin ilanı...
Sayfa 359Kitabı okudu
Hatta bu vesile ile aynı yıllarda Osmanlı Veziriazamı İbrahim Paşa'nın Irakeyn seferindeki tutumu ile imparatorun davramşını Hammer şöyle mukayese etmektedir: "Veziriazamın metin iradesinin gücü, padişahın gıyabında Tebriz ve Bağdad'ı tahrip ve yağmadan muhafaza ederken halbuki imparatorun zaafı, muzafferiyetini kıymetli kütüphanelerin mahvı ve otuz bin masum kurbanın idamıyla kirletmiştir."
Sayfa 106
Hem Irak-ı Arab ve hem de Irak-ı Acem fethedildiği için iki Irak seferi manasına Kanuni'nin bu seferine "Irakeyn Seferi" denilmiştir. Bu seferle birlikte, Safeviler Arab âleminden tamamen atılıyor ve Irak-ı Arab dört asır için Osmanlı Devleti sınırları içerisine dahil edilmiş oluyordu.
Sayfa 103
*Osman* *Bey* orta boylu, geniş göğüslü, teni esmere yakın, iri gözlü, vücudunun belinden aşağı kısmı gövdesinden daha uzun idi. *Orhan* *Gâzi* uzuna yakın orta boylu, yakışıklı, mavi gözlü, kumral sakallı, güler yüzlü, geniş göğüslü idi. *Murad* *Han* orta boylu, değirmi çehreli, ince ve kavisli burunlu, çatıkça kaşlı, seyrek sakallı, iri ve enli parmaklı olarak tarif edilir. *I.* *Bayezid* *(Yıldırım)*, yuvarlak yüzlü, beyaz tenli, koç burunlu, ela gözlü, kumral saçlı, sık sakallı ve geniş omuzluydu. *I.* *Mehmed* *(Çelebi Mehmed)*, pembeye mail beyaz tenli, kara gözlü, kara kaşlı, gür sakallı, şahin bakışlı, açık alınlı, geniş göğüslü ve uzun kollu olup burunları hanedanın değişmez şeklini haizdi.
Reklam
Yıldırım'ın hanımı Devlet Hatun'un annesi Mutahhara Hatun, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin oğlu Sultan Veled'in kızı idi.
Bismişâh Allah Allah İllallah Baş uryan, sine püryan, kılıç al kan Bu meydanda nice başlar kesilir hiç olmaz soran. Eyvallah! Eyvallah! Kahrımız kılıcımız düşmana ziyan. Kulluğumuz padişaha ayan Üçler, yediler, kırklar! Gülbang-ı Muhammedî, nûr-ı Nebî, kerem-i Âli Pirimiz, sultanımız Hacı Bektaş-ı Veli Demine devranına hu diyelim huuuuuuuuuu!..
Osmanlıların menşei: KAYILAR
Dünya tarihinin seyrinin değişmesine tesir eden büyük Osmanlı Devleti'ni kuranlar, Oğuzların Kayı boyundandır. Osmanoğullarının mensubu olduğu Kayı Boyu, Oğuzların Bozoklar kolunun Günhan şubesindendir. Kayı, Oğuz Han'ın büyük oğlu olan Gün Han'ın birinci oğludur. Oğuz ananesine göre KAYI adı "kuvvetli sağlam" demektir.
Sayfa 46
96 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
"Ahmedi, İskendername, anonim Tevarih-ü Al-i Osman’ların birçoğunda, Behçet’ül Tevarih’te, Aşıkpaşazede Tarihi’nde, Oruç Bey Tarihi’nde Osmanlıların Oğuzlar’dan geldiği söylenir ama Oğuzlar’ın hangi boyuna mensup oldukları belirtilmez. Ama II. Murad devrinde yazılan Yazıcıoğlu Ali’nin Selçuknamesi’nde, Edirneli Ruhi Tarihi’nde, Lütfi Paşa Tarihi’nde ve nihayet İdris-i Bitlisi’nin Heşt Behişt’inde, Kayılar’a bağlanır. İdris-i Bitlisi’nin eserinden sonra, Osmanlı kronikçileri arasında, bu Kayı ananesi adeta resmi bir mahiyet almış, sonraki Şark ve Garp tarihçileri tarafından da umumiyetle kabul edilmiştir. "
Osmanlı'nın Etnik Kökeni
Osmanlı'nın Etnik KökeniFuad Köprülü · Kaynak Yayınları · 199921 okunma
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.