Bir uyanık yeter binlerce uyuyanı uyandırmaya
Kendini ara, varlığın gizemini sorgula. Sahte ve sanal dünyadan gerçek dünyaya uyan. Uyan ki başka uyuyanları da uyandır. Bir uyanık kişi binlerce uyuyanı uyandırabilir. Ama kendisi uykudaysa kimseye faydası olmaz.
Hünsa
İNSAN… İlk taşı kendine at! Bak bakalım, neren acıdı? İşte tam orası senin eksildiğin yer! Başkalarının eksiğinden sana ne senin hâlâ acıyan yerin varken? Hani bıraktığın ayak izin? Nerede? Ağırlığın var mı ki bırakacak izin olsun? Sor bunu kendine! Senden başkasına merhamet etmiyorsan bile kendine merhamet et! Sorgula kendini! Kendi iyiliğin için sorgula! Vicdanın var mı? Bize verme cevabını! Sessizce kendine söyle. İlerlemek zorunda olduğunu hissettiğin bir yolun var mı? Yoksa eğer hemen yolunu bul ve ilerle! Dininin, dilinin, ırkının, inancının, doğduğun ülkenin, çevrenin, ailenin, malının, seçimlerinin, tercihlerinin, işinin, mesleğinin ne olduğunun hiçbir önemi yok bizim için. Yönünün de, yolunun da hangi tarafa olduğu ne fark eder; yolunun sonu insanlığa çıkıyorsa eğer! *** Yası olan bir kadının yüzüne değil de eline baktığında, kaybın için sürekli başkalarını suçladığında, bir kedinin merhametini anlamayıp nankörlükle suçladığında, senin yüzünden kitapsız kalanları gördüğümde, kendinden başkasını düşünmediğini fark ettiğimde, seninle karşılaşanların bir başka canlıya karşı sahip oldukları güvenlerini kaybettiklerinde ben de sana olan güvenimi kaybettim.
Şale Köse
Şale Köse
Hünsa
Hünsa
Reklam
+360
İNSAN… İlk taşı kendine at! Bak bakalım, neren acıdı? İşte tam orası senin eksildiğin yer! Başkalarının eksiğinden sana ne senin hâlâ acıyan yerin varken? Hani bıraktığın ayak izin? Nerede? Ağırlığın var mı ki bırakacak izin olsun? Sor bunu kendine! Senden başkasına merhamet etmiyorsan bile kendine merhamet et! Sorgula kendini! Kendi iyiliğin için sorgula! Vicdanın var mı? Bize verme cevabını! Sessizce kendine söyle. İlerlemek zorunda olduğunu hissettiğin bir yolun var mı? Yoksa eğer hemen yolunu bul ve ilerle! Dininin, dilinin, ırkının, inancının, doğduğun ülkenin, çevrenin, ailenin, malının, seçimlerinin, tercihlerinin, işinin, mesleğinin ne olduğunun hiçbir önemi yok bizim için. Yönünün de yolunun da hangi tarafa olduğu ne fark eder; yolunun sonu insanlığa çıkıyorsa eğer!
Şale Köse
Şale Köse
84 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
"Ben ne yaptım da bu böyle oldu..."
Kitabı okurken evet hatalar vardı. Bazen uzun, bazen devrik cümleler kullanılmıştı ama en önemlisi kitap edebiyatımız için çok önemli ve sırf bundan dolayı bile herkes okumalı. Özellikle içinde bulunan "kediler" adlı öyküsü tam bir ibreti alem önce ben ne yaptım demeden yapılan yargılama, önce kendine bakmadan, durmadan, düşünmeden, suçlama. Sen bir kendine bak ki o kadın niye bu kadar çok kedileri sevdi? Niye evde sen değil de kedilerin sözü geçti ? Sen ne yaptın da kadın artık seni takmaz hale geldi. Önce dur bir kendini sorgula ! Ben olsam adamın yerinde önce durur ve derim ki ben ne yaptım da bu kadını bu hale getirdim, ben ne yaptım da beni değil de kedileri tercih etti, ben ne yaptım demeli önce insan hayatta olduğu gibi burada da hiç bir şey sebepsiz olmaz ! Hem şöyle düşün senin bile bir sebebin var bu dünyaya gelmen için kimisi bunu ibadet etmek der, kimisi mesleğini gösterir, kimisi daha farklı bir şey sunar ama illaki sunar sebepsiz hiç bir şey yoktur ! Özellikle sadece herkesin kediler hikayesini bile okumasını isterim; çünkü aslında bu o dönem yazılmış çok güzel insana "ben ne yaptım da bu böyle oldu" sorusunu sorduracak bir hikaye. Bundan dolayı gayet başarılı ve dönemine göre gayet güzel Sami Paşazade Sezai'yi ayakta alkışlıyorum... Dönemine göre gayet başarılı bir kitap...
Küçük Şeyler
Küçük ŞeylerSamipaşazade Sezai · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202313,4bin okunma
344 syf.
8/10 puan verdi
Genel itibariyle beğendiğim bir kitap oldu. Felsefe ve filozoflar gibi nispeten ağır bir konu akıcı bir dille işlenmiş. Filozofların doğum yıllarına göre işlenmiş olması da kimin kimden önce ya da sonra olduğuyla ilgili netlik yarattı kafamda kitabı okurken. Sadece acaba her filozofun kendine ayrılan bölümün başında bir küçük fotografi olsa miydi diye düşündüm. Çünkü fikirlerini okurken  kafamda yüzlerini de canlandırmak istediğim için internetle kitap arasında mekik dokumak bir tık yormuş olabilir beni Bunun dışında ufuk açıcı bir kitap olduğunu söyleyebilirim. İşte kitaptan çıkardığım bazı notlar: - Ne için çalıştığını sorgula. (Epikür) - Olaylara yönelik tepkilerini seçebilirsin. Kontrolündeki alanlara odaklan. (Marcus Aurelius) - Kötü senaryolara hazırlıklı ol. (Marcus Aurelius) - Büyük resmi görmeye çalış.( Marcus Aurelius) - Bazen dış dünyadan uzaklaşmak ruhsal dinginligini korumana yardım eder. (Spinoza) - Geçmişteki bir davranışın gelecekteki bir davranışını zorunlu kılmaz. ( David Hume) - Kendi duygularının farkında ol, tepkilerini seçebil. (David Hume) - Sanata hayatında daha çok yer ver ki farkındalığın gelişsin. (Schopenhauer) - Bildiğini söylediğin bir beceriyi yapabilmelisin de. (John Dewey) - Öğrendiğin bir konu ile yaşam arasında bağlantı kur. (John Dewey) - Hayat bir denge halidir; inişler ve çıkışlar olacaktır. (Jean Piaget) - Korkularını bastırma, onları görmezden gelme. (Carl Gustav Jung) - Kendini şekillendirecek olan yalnızca sensin. (Jean Paul Sartre) - Kendine dışarıdan bakma alışkanlığı edin. (Albert Camus) - Seçim yaparken hem aklını hem de  duygularını kullan.(Theodor W. Adorno)
Yönetim Kurulunda Felsefe
Yönetim Kurulunda FelsefeMine Kobal Ok · Ceres Yayınları · 20233 okunma
Ayağın taşa takıldığında dahi kendini sorgula. Hacı Bektaşi Veli
Reklam
448 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.