1001 İcat - Dünyamızda İslam Mirası

Kolektif

1001 İcat - Dünyamızda İslam Mirası Sözleri ve Alıntıları

1001 İcat - Dünyamızda İslam Mirası sözleri ve alıntılarını, 1001 İcat - Dünyamızda İslam Mirası kitap alıntılarını, 1001 İcat - Dünyamızda İslam Mirası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1001 İcat
Tüm bu ihtiyaçlar, Selahaddin Eyyubi'nin oğlunun bahsettiği "eşsiz makinelerin" arasına Filli Su Saati'nin de katılmasına vesile oldu. Zamanı göstermesinin yanı sıra, statü, azamet ve zenginlik simgesi olan bu ihtişamlı saat, hareketli figürleriyle zamanı bildiren ilk robotik ve otomat uygulamalarını barındırmaktadır.
Sayfa 15 - Foundation for Science, Technology and Civilization (FSTC), Manchester, UK.Kitabı okuyor
1001 İcat
Ağız kokusu ve dişler arasındaki yemek kalıntıları sadece çirkin değil, aynı zamanda sağlıksız da olduğundan, 6. yüzyıldaHz. Muhammed (s.a.v.) dişlerini her namazdan önce bir misvak dalı ile temizlerdi. Misvak (ya da Salvadora Persica) üzerinde deneyler yapan İsviçreli ilaç şirketi Pharba Basle Ltd., misvakın ağızda diş eti enfeksiyonlarına ve diş çürümesine yol açan zararlı mikropları etkisiz hale getiren anti-bakteriyel maddeler içerdiğini ortaya koymaktadır. Suudi Arabistan'daki Riyad Üniversitesi'nde ve ABD'deki İndiana Üniversitesi'nde misvak özü üzerinde yapılan bağımsız testlerle, bu bitkinin iltihap önleyici ve antibiyotik özellikleri doğrulanmıştır.
Sayfa 23 - Foundation for Science, Technology and Civilization (FSTC), Manchester, UK.Kitabı okuyor
Reklam
1001 İcat
Görme ve Kamera ÇOCUKKEN hiç çevremizi nasıl olup da "gördüğümüzü" merak ettiniz mi? Gözünüzü kapattığınızda, siz kimseyi göremediğinize göre kimsenin de sizi göremediğini düşündüğünüz olur muydu? Eski Yunanlı bilginlerinin görmeye dair alışık olmadığımız fikirleri vardı ve ilk optik anlayış iki temel teori üzerine kurulmuştu. Birinci teoriye göre, günümüzdeki lazer teknolojisine benzer şekilde, gözümüzden ışınlar çıkıyor ve görüş alanımızdaki nesneler tarafından kesiliyordu. Dolayısıyla görme, gözden nesneye iletilen ışınların hareketiyle gerçekleşmekteydi. İkinci fikir ise, nesneyi temsil eden bir şeyin gözümüze girmesi sayesinde görebildiğimizi söylüyordu. Aristoteles, Galenos ve onların takipçileri bu modeli desteklemiş ve haklı çıkmış olsalar da, deneyle desteklenemeyen teorileri spekülasyondan öteye geçmiyordu. 9. yüzyılın çok yönlü bilim insanı Kindi, Yunanlıların görmeyle ilgili teorilerini sorgulamak suretiyle modern optik biliminin temellerini atmıştır. Kindi görmenin, yani insanın görsel konisinin Eukleıdes'in (Öklid) belirttiği gibi devamsız ışınlardan değil, aksine hacimli, yani üç boyutlu sürekli ışınlardan oluştuğunu söylüyordu.
Sayfa 26 - Foundation for Science, Technology and Civilization (FSTC), Manchester, UK.Kitabı okuyor
1001 İcat
Modern bilim, kınanın bakteri, mantar ve kanama gibi sorunları önlediğini söylemektedir. Koşucuların ayaklarında, mantar kaynaklı deri enfeksiyonlarında ve lokal iltihaplarda faydalı olmaktadır. Bitkinin yaprak ve tohumları ilaç özellikleri taşımakta olup, her ikisi de başı ve vücudu sakinleştirici niteliktedir.
Sayfa 23 - Foundation for Science, Technology and Civilization (FSTC), Manchester, UK.Kitabı okuyor
1001 İcat
Zehravi çalışmalarında, İslami ölçüler çerçevesinde, vücudun saç, ten, diş ve diğer bölümlerinin bakımı ve güzelleştirilmesi ile ilgili konuları işliyordu. O dönemde diş hekimliğinin yaygın olması sebebiyle, diş etlerinin güçlendirilmesi ve dişlerin beyazlatılması konularını ele alıyordu. Burun spreyi, gargara ve el kremi gibi ürünleri eserine dahil eden Zehravi, kıyafetlerin hoş kokmaları için tütsülenerek saklanmaları gibi önerilerde dahi bulunuyordu. Parfüm hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor, günümüzün deodorantlarına benzeyen, özel kalıplarda sıkıştırılmış parfüm mahfazalarından bahsediyordu. Bunların yanında, tüy giderici çubuklar, sarı tüyleri esmerleştiren boya özleri ve karışık yahut kıvırcık saçlar için düzleştiriciler gibi ilaçlı kozmetik ürünlerinden bahsediyordu. Güneş losyonlarının faydalarına da değinen Zehravi, bunların içerikleri hakkında öyle ayrıntılı bilgiler veriyordu ki bütün bunların bin yıl önce yapıldığını düşünmek son derece etkileyicidir.
Sayfa 21 - Foundation for Science, Technology and Civilization (FSTC), Manchester, UK.Kitabı okuyor
1001 İcat
Bu konuyu ele alan bir kitap hazırlama isteğim, piyasa güçlerinin işgali altındaki akademi dünyasında mekanik mühendislik profesörü olmam gerçeğiyle rafa kalkıyordu, derslere girmek, araştırma ve yayın yapmak, fon oluşturmak, idarecilik yapmak ve iki danışmanlık şirketi yönetmek gibi yükler bu isteği gerçekleştirmemi imkansız kılmaktaydı. Bunun için en pratik çözüm, konu üzerinde çalışacak tarihçileri görevlendirerek yazma eserlerde bulunan eski makinelerin yeni modellerinin yapılmasını amaçlayan lisans seviyesinde projeler başlatmaktı. Bu çaba, benimle aynı hissiyatı paylaşan akademisyenlerin ve meslek erbabının da desteğiyle Bilim, Teknoloji ve Medeniyet Vakfı'nı (Foundation for Science, Technology and Civilization, FSTC) doğurdu. Başlangıçta bir hayal gibi duran kitap projesi, tanınmış araştırmacı ve yazarların, hakem görüşünden geçmiş mükemmel yazılarını kendisine çeken bir internet sayfası, ... olarak şekillenmeye başladı. İnternet sayfası, çok kısa bir sürede, dünyanın dört bir yanından eğitim kuruluşlarının, okulların, medya gruplarının ve gençlerin bir numaralı bilgi kaynağı haline geldi.
Sayfa 7 - Foundation for Science, Technology and Civilization (FSTC), Manchester, UK.Kitabı okuyor
Reklam
63 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.