Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İmparatorluk'tan Cumhiriyet'e 2

1919 Başlangıç

Orhan Çekiç

1919 Başlangıç Gönderileri

1919 Başlangıç kitaplarını, 1919 Başlangıç sözleri ve alıntılarını, 1919 Başlangıç yazarlarını, 1919 Başlangıç yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
256 syf.
·
Puan vermedi
·
21 günde okudu
Kitabın adı:İmparoturluk'tan Cumhuriyet'e 2: 1919 Yazarın adı:Orhan Çekiç Sayfa sayısı:256 Kitabınız serinin ikinci kitabı. Kitabımızda Atatürk'ün Samsun'a gitmek için çalışmaları ve çıkışı daha sonra Havza ,Amasya ,Erzurum ,Sivas Kongreleriçalışmaları yazışmalar arkadaşlarıyla konuşmaları var. Tarihe ışık tutan
1919 Başlangıç
1919 BaşlangıçOrhan Çekiç · Kaynak Yayınları · 201545 okunma
İzmir'in işgali ve arkasından gelen katliam üzerine Türkiye'nin dört bir yanında öylesine protesto eylemlerine girişildİ ki, İtilaf Devletleri daha önce reddettikleri Osmanlı Hükümeti'nin bir ta­lebini kabul etmek zorunda kaldılar: Bir Osmanlı heyeti, Barış Konferansı'nda dinlenecekti. Bu davet 1 Haziran'da Fransızlar
Sayfa 238 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
6 Temmuz 1919 günü Samsun'daki bir İngiliz piyade bölüğü bir Gurkha taburuyla değiştirilir. Bunun üzerine, merkezi Sivas'ta bulu­nan 3. Kolordu Komutanı Miralay (Albay) Refet Bey, İngiliz denetim subayına bir yazı gönderir ve bu gelen birlik Merkezi Hükümet'in haberi ve onayı olmadan gönderildiğine göre, artık kendisinin o bölgenin kamu düzeninden sorumlu olmadığını, kaldı ki bu asker­lerin asayiş durumu bahanesiyle içerilere gönderilmelerini kabul etmediğini ve Merkezi Hükümet'in izni olmadan gönderilecek olur­larsa buna karşı koyacağını ve Samsun'u mülki makamlara bıraka­rak askeriyle birlikte içeriere çekileceğini bildirir. Amiral Calthorpe bu durumu 8 Temmuz'da General Milne'den öğrenir ve hemen Deedes eliyle Sadrazam vekiline bir nota gön­dererek Refet Bey'in derhal geri alınmasını ve bu işte de mut­laka Mustafa Kemal Paşa'nın parmağı olduğuna göre, onun da İstanbul'a dönmesini (dördüncü kez), aksi takdirde hakkında aci­len gereken tedbirlerin alınmasını ister. İşte gereken tedbir derhal alınmış ve Mustafa Kemal Paşa aynı gece görevinden azledilmiştir.
Sayfa 236 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
"Askerler mert olur. Türk askeri ise mertlerden mert ve pek civanmert olur."
Sayfa 232 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
"Vatanı kurtarmakta bu son şansımızdır. Bu mücadele­yi kaybedersek tarihten silinmemiz tehlikesi vardır."
Sayfa 225 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
"Memleket kurtuluncaya, içinde bir tek iç ve dış düşman kal­mayıncaya kadar çarpışmak zorundayız."
Sayfa 224 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal Paşa Samsun'a çıktığında Giresunlu Topal Osman Ağa Giresun'da belediye başkanıydı. Balkan Savaşlarından itibaren cephelerde bulunmuş, Mondros Mütarekesi'nden sonra içine düşülen vahim durumu kabullenmemiş, etrafına topladığı gönüllü birliklerle tüm çetelere ve işgalci güçlere karşı "gerilla sa­vaşı" vermek üzere dağlara çıkmıştı. Topal Osman'ın Pontusçu çetelere karşı savaşması, yöre hal­kı tarafından kahraman olarak tanınmasına yol açmıştı. Giresun Belediye Başkanı Hacı Bey istifa edince de, bu durumdan yararla­narak kendini Giresun Belediye Başkanı ilan etti. Müslümanlar bu duruma sevinirken, Rumlar ve Ermeniler endişeye düşmüşlerdi.
Sayfa 224 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Samsun'a çıkan İngilizler, birliklerinin bir kısmını 30 Mart 1919'da sözde asayişi sağlamak maksadıyla Merzifon'a kaydırmıştı. Bu durumu bölgedeki Ermeni ve Rumlar büyük bir sevinçle karşı­lamışlardı. İngiliz subayı Solter'in komutasındaki birlik, Merzifon yakınla­rında Rum ve Ermenilerce törenle karşılanmıştı. Kaymakam Vekili Kadı Mehmet Efendi'nin çekingen tavrı yüzünden hükümet binası önündeki Türk bayrağını indirmişler, yerine İngiliz bayrağını çek­mişlerdi. Galeyana gelen Türk halkı İngilizlerle çatışmış, protestolar yoğunlaşmış, İngilizler kaymakamlığa yeniden Türk bayrağını çekmek zorunda kalmışlardır.
Sayfa 222 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal Paşa 25 Mayıs-12 Haziran 1919 tarihleri arasında Havza'da kaldı. Bu süre içinde, emri altındaki tüm birliklerle ve sivil yönetim­lerle temaslar kurarak onları bir ulusal savaş için hazırlamaya ça­lıştı. 28-29 Mayıs'ta gönderdiği bir genelgede, ülkenin her tarafın­ da işgalleri protesto mitingleri düzenlenmesini, ulusal dernekler kurup köylere kadar gidilerek halka felaketin büyüklüğünün anlatılmasını istedi. Buna bağlı olarak pek çok yerde büyük mitingler düzenlendi.
Sayfa 221 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal Paşa'nın Havza'daki tüm hareketleri ingilizler tarafından yakın takibe alınmıştı. Askerin elindeki silahı alıp İstanbul'a göndermesi beklenirken, silah sevkiyatını durdurup, bunları taşıyan katırları da hayvan pazarında sattırarak bedelini Kuvayı Milliye'nin ilk geliri olarak kaydettirmesi bardağı taşıran son damla olmuştu. istanbul'a dönmesi için baskılar artırılırken O, İstanbul yerine Amasya'ya gidiyordu. Güvenli, kararlı ve azimli olarak.
Sayfa 217 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal ile Bâb-ı Ali arasındaki ilişkilerin resmen bozul­ması ise İzmir'deki Reddi İlhak Cemiyeti'nin faaliyetleri dolayısıyla oldu. Bu cemiyet dört bir yana gönderdiği telgraflarla direnmeyi teşvik edici haberler yaymaya devam ediyordu. Bu eylemin geniş çapta çarpışmalara yol açabileceğini, bu durumda da Paris görüş­meleri esnasında kötü etki yapacağını düşünen Dahiliye Nazırı Ali Kemal, bu tür telgrafların kabul edilmemesini, zorla kabul ettirilse dahi çekilmemesini Refik Halit'e (Karay) 16 Haziran'da tamim ettir­di. Ali Kemal, 18 Haziran' da bir genelge daha yayımlıyordu. Buna göre Osmanlı Hükümeti, "her türlü hukuk hilafına ve zalimane bir şiddetle" yapılan işgallerden ne denli üzülürse üzülsün, şu daki­kalarda savaşacak halde değildi. Tek savunması siyasal yoldan­dı. Şükür ki konferansta yurdun bütünlüğünün sağlanabileceği umutları günden güne artmaktaydı.
Sayfa 213 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
İzmir'in işgali nedeniyle Sivas'ta bir protesto mitingi yapılmıştır (23 Mayıs 1919). Bundan telaşlanan Ermeni Patrikhanesi İngiliz Yüksek Komiserliği'ne şikayette bulunur. Bunun üzerine İngilizler de Sadaret'e başvurarak, Harbiye Nezareti'nin Sivas'taki askeri ko­mutana doğrudan talimat gönderip, Sivas'taki Ermenilere bir kö­tülük gelirse, bundan doğrudan kendisinin sorumlu tutulacağı­nın bildirilmesini isterler. Bu notanın metni Sadaret'ten Harbiye Nezareti'ne, oradan da Mustafa Kemal'e 31 Mayıs'ta ulaşır ve Mustafa Kemal o tarihte Havza'dadır. Harbiye Nazırı Şevket Turgut Paşa şikayet edilen hususta soruşturma yapılmasını ve sonucu­nun ivedilikle bildirilmesini istemektedir. Yapılan soruşturmadan, azınlıklar için tehlikeli bir durum olmadığı anlaşılmıştır. Fakat bu arada aynı şikayette bulunan Adana'daki Fransız makamları Sivas vali vekilini, vilayeti işgal etmekle tehdit ederler
Sayfa 207 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Rumlar bir Pontus devleti kurma gayreti içinde, karşı kıyıdan Rusya'daki Rumları bölgeye çekmeye çalışmaktadırlar. Türklere karşı bir bezdirme politikası izleyerek çete faaliyetlerini de yoğunlaştırmışlardır. 40 dolayında Rum çetesi, açıktan faaliyette bulunmaktadırlar. Türk halkı, hükü­met kuvvetleri tarafından yeterince korunamadığı için, bazı Türk çetelerini desteklemek, hatta Trabzon'dan getirtmek zorunda kal­mıştır. 13 Türk çetesinin var olduğu anlaşılmaktadır. İngilizlerin id­dia ettiği gibi Türklerin Rumları katıetmeleri gibi bir risk maddeten imkansızdır ve bu iddia İngiliz oyunundan başka bir şey değildir.
Sayfa 206 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı heyeti, Damat Ferit Paşa Hükümeti'nin bu emri üze­rine, 10 Ağustos 1920 tarihinde Sevr Antlaşması'nı imzalamıştır. Ne var ki Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde kurulmuş bulunan Ankara hükümeti çok daha öncesinde, 18 Haziran 1920'de başta İtilaf Devletleri olmak üzere tüm devletlere, istanbul hükümetiyle yapılacak anlaşmaların ve alınacak kararların Türk ulusunca ve onun tek ve gerçek temsilcisi Ankara hükümetince tanınmayaca­ğını duyurmuştur. O nedenle Sevr ölü doğmuştur ve hiçbir zaman uygulanamamıştır.
Sayfa 206 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
"Vakit ister geçmiş olsun veya olmasın adalet ve hak her yerde top ve tüfekten daha evvel gelir, top ve tüfek bir noktaya kadar gi­der, bununla beraber bir noktada hak ve adalete dayanır."
Sayfa 203 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
"Türkler her türlü yüksek vasıfları taşıyan bir millettir."
Sayfa 196 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İzmir'in beklenmedik şekilde işgal edilmesi Damat Ferit'i çok müşkül durumda bıraktı. İtilaf Devletleri'nin her dediğini yapan Damat Ferit, bu sürpriz gelişme karşısında olayı protesto etti ve istifasını verdi. Fakat Vahdettin yeni kabineyi kurma görevini yine ona verdi. Böylece yeni kabine Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıktığı gün olan 19 Mayıs 1919'da kuruldu. İzmir'de oynanan oyu­nun bir benzeri de Samsun'da oynanmak isteniyordu. Bu oyunu bozmak gerekti. Ve bu maksatla Mustafa Kemal Paşa Samsun'a gönderilmişti.
Sayfa 176 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
155 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.