Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

20. Yüzyıla Yön Veren 20 Büyük Filozof

Roger-Pol Droit

20. Yüzyıla Yön Veren 20 Büyük Filozof Gönderileri

20. Yüzyıla Yön Veren 20 Büyük Filozof kitaplarını, 20. Yüzyıla Yön Veren 20 Büyük Filozof sözleri ve alıntılarını, 20. Yüzyıla Yön Veren 20 Büyük Filozof yazarlarını, 20. Yüzyıla Yön Veren 20 Büyük Filozof yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gerçek özgürleştirebilir. Zihni açar, bağları koparır. Boyun eğme­nin hüküm sürdüğü yerde özgürlüğü getirme gücü vardır. Her­kesin yerinde saydığı kısıtlı bir yaşam yerine başka bir dünyanın ufkunu açabilir ve oraya ulaşmanın yollarını gösterebilir.
Başkaldırı öncelikle aniden ürpererek sıçramaktır; insan "bu mümkün olamaz" diye düşündüğünde ortaya çıkar. Ve bu hayır, "bir sınırın varlığını gösterir.” Birdenbire, katlanılır olan katlanılır olmaktan çıkar. itaatler, aşağılanmalar, utançlar, adaletsizlikler bi­ter; başka bir dünya istenir. Daha insani bir dünya mümkündür. Bu dünya başkaldırı ortaya çıktığında vardır çünkü başkaldırı bir düzeni, bir ufku, bir değerler dizisini içinde taşır.
Reklam
Camus'ye göre esas olan saçmalığı ortaya çıkan bir dünyada bir anlamın yeniden inşa edilmesinde ve inatla yaşama çabasmda -umut etmek ve eylemde bulunmak- yatar. Bu durum bugün de geçerlidir.
insanlık bilgilendikçe daha akıllı olacak­tı. Daha güçlü oldukça daha mutlu, daha adil, daha özgür olacaktı. Çok güçlü bir inançtı bu.Birdenbire her şey kan ve çamur, barbarlık, kaos içinde yok oldu. Çağdaşlar krizin boyutlarını ve yoğunluğunu anlamamakla birlikte her şeyin boş olduğunu düşündüler. Evren boş, insan kötü ve gerçek ürkütücüdür.
Savaşların sanayileşmesi, milyonlarca ceset, katil diktatörlükler ve kitlelerin yok edilmesi bu tespiti empoze etmiş­tir; dünya aklını yitirmiştir, uygarlığın vardığı bir yer yoktur, en bü­yük umutlar en büyük felaketleri doğurur.
"Direnemeyeceğim biçimde içime yerleşen üç basit tutku haya­tıma yön vermiştir: sevgi ihtiyacı, bilgi açlığı ve acı çeken bütün insanlarla hüzünlü bir birliktelik. Umutsuzluğa kadar sürükleyen derin bir bunalım okyanusunda çılgın bir yarışta beni oradan ora­ya atan fırtınalar gibi üç tutku..:' Bertrand Russell
Reklam
“Felsefeden yoksun bir insan olabilecek en olumsuz ve en kısır varlıktır." W. James
"İnsanlar başka insanlar tarafından insani nedenlerle öldürülmüyor, [...] insan olma kavramı örgütlü bir biçimde yok edilmek isteniyor. "
Sayfa 106Kitabı okudu
İnsan dünyadan kaçmayı düşlemeye başlamıştır. Hiç değilse dünyanın eski sınırlarından:beden, cinsellik, üreme, zaman...
Sayfa 105Kitabı okudu
Reklam
Gerçekten de Hannah Arendt anlamayı istemekten hiç vazgeçmemiştir.
Sayfa 102Kitabı okudu
Benim cenazemde de böyle konuşulması ümidiyle...
"...Kendisi olma konusunda mutlak bir kararlılığı olduğu hissedilirdi, çok güçlü duyarlığının tek örneği kendisiydi. " filozof Hans Jonas 8 Aralık 1975 günü Hannah Arendt'in cenazesinde böyle konuşmuştu.
Sayfa 102Kitabı okudu
Bertrand Russell
"Direnemeyeceğim biçimde içime yerleşen üç basit tutku hayatıma yön vermistir : sevgi ihtiyacı, bilgi açlığı ve acı çeken bütün insanlarla hüzünlü bir birliktelik. Umutsuzluğa kadar sürükleyen derin bir bunalım okyanusunda çılgın bir yarışta beni oradan oraya atan fırtınalar gibi üç tutku... "
Sayfa 58 - Say yayınlarıKitabı okudu
Hakikat, başka türlü bakma koşuluyla, ihmal edilen şeylere bakma koşuluyla çok yakındır bize. En sıradan deneyimlerin içinden beklenmedik hazinelerin çıktığını görmek için radikal bir açı değişikliği şarttır.
...düşünme saplantısı hiçbir zaman yok olmaz. Düşünce dünyanın saçmalığı karşısında istifa etmez. Filozoflar her zaman anlamaya çalışırlar; yanlışlarımızı, çıkmazlarımızı ve korkularımızı bile. Felsefe en kötü ortamlarda, en kötü durumlarda bile isteğini sürdürür.