Ocak 2015
Orijinal Adı:
3096 Tage

2024 88. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2024 19:14
3096 GÜN-NATASCHA KAMPUSCH,269 sayfa, Biraz geçmişe gidelim. On yaşındayken neler yapıyordunuz, ne tür korkularınız vardı, sevilen bir çocuk muydunuz,anne babanız sizi seviyor muydu, peki karanlıktan korkar mıydınız veya evde tek başınıza kalsanız kapalı bir odada zifiri karanlık içerisinde hiç kimseyi görmeden bir gün dahi yaşayabilir miydiniz? Sorulacak çok soru var. Bunları niye mi soruyorum. On yaşında bir kız çocuğu aniden sokakta kaçırıldığında 5 metre karelik bir bodrum katında 3096 gün tek başına yaşasa, her türlü fiziksel ve duygusal istismarları yaşasa neler hisseder hiç düşündünüz mü? Bu kitap gerçek bir hayat hikayesini anlatıyor.2 Mart 1998’de 10 yaşındaki Natascha Kampusch’nin ilk defa okula yürüyerek giderken kaçırılma öyküsü. Neden kaçırıldı ,neden hedef seçildi belli değil. Yolda bir adam tarafından beyaz bir minibüsün içine çekilip saatler sonra kendini karanlık bir hücrede battaniyeye sarılı bir halde bulur. Bu beş metrekarelik Işıksız,penceresiz,beton zemin üzerinde bir şezlongdan ibaret olan hücre Natascha’nın sekiz yıl sonra kaçmayı başarana kadar her şeyini yaşayacağı yaşam odası olur.Tam 3096 gün. Kendisini kaçıran Elektrik mühendisi Wolfgang Priklopil’in inanılmaz işkenceleri,manevi tacizleri,dayakları karşısında kendine olan özgüvenini yitirip,bir köleye dönüşen Natascha adamı tanıdıkça,ruhunun içindeki fırtınaları çözdükçe onu nasıl manipüle edeceğini o küçücük yaşında öğrenmeye başlar,ve bu dayanılmaz dayak ve işkencelere katlandıkça aklında sadece tek bir şey vardır;on sekiz yaşına geldiğinde kaçıp kurtulmak.Ama nasıl? On sekiz yaşına geldiğinde bile bunu yapmak,bu gücü kazanmak kolay bir şey değildi,hem fiziken çok yıpranmış ve aşırı zayıflamış aynı zamanda da kendine olan güvenini kaybetmişti.Adam ona Stockholm Sendromu’nu
3096 GünNatascha Kampusch · Pegasus Yayınları · 2015313 okunma
Bu kadar tepkili olmam doğru değil, ama tepkiliyim işte :D
2022 6. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2022 00:13
Sahi kaçınız benliğini kaybetmeden sorunlarına karşı direndi? Dürüst olun! Peki, ya siz erkekler; duygusallığınızda kadını bir partner öfke patlamalarınızda ise kadını bir köle olarak görmekten ne zaman vazgeçeceksiniz? "Bana Maestro diceksin' Sen benim kölemsin bense efendinim." evet evet bunlar onun ardından kalan sakat aklının aksak sözleri... Ortamlarda bangır bangır bağırıyorsunuz ya "Kadınsam ve kaderimde Türkiye'de doğmak varsa ben acizim" evet sizler -sözde feministler' ne olacaktı? Başka bir ülkede doğmanız neyi değiştirecek ha! Almanya, Avustralya ve dahası... Burada hayat kadınlara çok mu harika sanıyorsunuz, nereden biliyorsunuz, gördünüz mü? Size söyleyeyim; sizler sadece okumadan, görmeden, yaşamadan en iyisini bilmek isteyenlerdensiniz... Bir sabah büyüdüğünüzü hissedeceğiniz bir izin aldınız. Bingo! Okula tek başınıza gitmenize izin verildi... O sabah otorite sadece okula tek başına gidebildiği için on yaşındaki Natascha'da! Bu özgürlükten gelen mutluluk elbet bir erkek yüzünden evrende kaybolacaktı... 8,5.. yıl 10 yaşından - 18 yaşına gelene kadar hayatındaki tek insan; o adam, hayatındaki tek yaşam alanı; bodrum katındaki mahzen... Tüyleri ürperten insandışı işkenceler ve bitmek bilmeyen psikolojik tacizlerle Natascha Kampusch'un kendine acımadan, merhamet beklemediği hayatını kaleme alırken belki gözyaşlarınıza hakim olamayacaksınız.... Sizi temin ederim ki kitabı bitirdikten sonra okuduklarınız bir film şeridi gibi gözlerinizin önünde tekrar tekrar canlanacak kitabın psikolojisine karşı direnmenizi çok isterim. " Rollerin çoktan dağıtıldığı bir dünyada kendime yer edinmek için savaşmak zorunda kalıyordum."
2024 27. kitabı
3096 GÜN & NATASCHA KAMPUSCH Gerçek bir direnişin öyküsü İlk olarak şunu bilmenizi istiyorum. Bu kitapta anlatılan şeyler gerçek ve yaşayan kişi de kitabın yazarıdır. Yıl 1998, 10 yaşındaki Natascha ilk kez evinden okula yürümek için izin alıyor. İlk adımları ürkek ama artık büyüdüğünü kendine ve diğer herkese göstermek istiyor ve o yüzden o beyaz arabayı görüp karşı kaldırıma geçme dürtüsüne direniyor ve başı dik bir şekilde yoluna devam ediyor. Ancak o beyaz arabanın sahibi Natascha’nın 3096 gününü çalıyor… Onu kaçıran adam sürekli ailesinin onu aramadığını,kimsenin onu sevmediğini ve istemediğini her fırsatta söyler. Böylelikle amacı onu duygusal olarak yıkmak ve kendine mecbur etmektir.Aradan geçen yıllar içerisinde Natascha 12 yaşına geldiğinde bu kez adamın taciz ve işkenceleri başlar. Sesini çıkardığı anda ya kafasına yumruk yer ya da kasıklarına tekme. Çeşitli akıl almaz işkence ve tacizlere uğrar.Sonunda 18 yaşına geldiğinde bir şekilde ordan kaçar ve esareti son bulur. Bakalım onu kaçıran adam yakalanıp hakettiği cezaya çarptırılacak mı? Ve en önemlisi Natascha eski günlerdeki gibi olabilecek mi? Dilerim hiç bir çocuk böyle bir olayla karşı karşıya gelmesin. Hem fiziksel hem de psikolojik bir direnişin hikayesini okumak isteyenlere öneririm. İlgilenenler, kitapla aynı ismi taşıyan filme de bir şans verebilirler.
Elveda Natascha
2021 26. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2021 19:13
Elveda Natascha... Başta şunu söylemeliyim ki kitaptan çok etkilendim. Lise döneminde bir çok polisiye, gerilim romanı okuyan biri olarak her sayfayı çevirdiğimde heyecanlandım.. Kitabın her sayfası gerilim ve adrenalin doluydu. Natascha'ya ve onun 8 sene boyunca çektiği acıları okurken insan haline şükrediyor resmen,mutlaka okumanız gereken bir eser..
·272 syf.·
2020 63. kitabı
İlk olarak şunu bilmenizi istiyorum. Bu kitapta anlatılan şeyler gerçek ve yaşayan kişi de kitabın yazarıdır. Natascha 10 yaşında küçük bir kızdır. Yaşadıkları bölge tehlikelidir. Bu yüzden annesi küçük kızı her gün okula bırakır. Fakat arkadaşları tarafından bu yüzden zorbalığa maruz kalır. 2 Mart günü annesinden izin kopartıp okula tek başına gitmek için yola çıkar. Biraz ilerledikten sonra yolda beyaz bir minibüs görür. Annesinin bu şekilde bir olayla karşılaştığında karşıya geç dediği gelir aklına ama bunu uygulamaz. Biraz ilerledikten sonra adam onu alır ve minibüsün içine atar. Adam onu evde yaptığı bir hücreye atar. Ve Natascha'nın yürek burkan hikayesi böyle başladı. 3096 gün boyunca bir hücrede Wolfgang Priklopil tarafından esir tutuldu. Bu zaman içinde hem duygusal hem de fiziksel istismara maruz kaldı. Onun yaşadığı şeyleri burada özetleyip anlatamıyorum maalesef. Bu dediklerimi anlamanız için alıp okumanız gerek. Bu kitap beni neden etkiledi? Ben de istismar mağduru olarak çevrenin ne tepki vereceğini anlamak için bu kitabı okudum. Biraz daha empati kurmak, bu psikolojiyi yenip yaşadıklarını cesurca nasıl anlattığını görmek bana da umut oldu. Her ne olursa olsun hep bir umut vardır derler ya. Evet işte bu kitapta 8 yılı aşkın bir sürede yine bitmeyen umudu, bir kurtulma hikayesini okuyacaksınız. Kitabı okurken aklıma çok soru takıldı. Natascha o evde bunları yaşarken evin önünden geçen biri içerde olan şeyleri bilmiyordu. Kim bilir kaç böyle kaç evin önünden geçtik. Hâlâ kaç çocuk var haberimiz olmadan bunları yaşayan? Bitecek mi bir gün bu çocuk istismarı? Peki o minik bedenler canavarlardan kurtulabilecek mi? Bunlara cevap veremiyorum ama bir an önce son bulmasını istiyorum.
2020 54. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2020 13:10
Yıllar süren bir esaret. Şiddet, istismar, kölelik... daha çocuk yaşta benliğini ve kimliğini tamamen yok etmek icin uğraşan ruh hastası.... okurken okadar çok etkilendim ki. Boğazım düğüm düğüm oldu. Bir insana bu işkenceler nasil yapılabilir aklım almıyo. Benim aklımın almadığını küçük bir kızın yaşamış olmasi cok daha kötü. En çok da natascha yi kaçıran ruh hastası adamın ona beni neden kaçırdın? Diye soran natascha ya hep bir kölem olsun istedim" demesi. Size anlatamayacağım kadar gerçek dışı ama bir okadar da gerçek bir hayat hikayesi. Incelemeyi yazarken bile okadar zorlanıyorum ki . Muhakkak okunmalı.
2020 1. kitabı
Okuması benim için zor olan bir kitap oldu 3096 gün. Gerçek yaşandığını bilerek okumak ve etkilenmemek için çabalamak biraz yorucu oldu ama okuduğum için pişman değilim. Herkes okumalı diyemem ama bir insanın umudunu hangi koşullarda olursa olsun kaybetmemesi gerektiğini olayın gerçek kahramanından dinlemek çok iyi geldi. Yazarımız hem 3096 gün boyunca yaşadığı dehşeti anlatıyor hemde kurtulduktan sonra üzerine atılan belli idealara yanıt veriyor. Kendine bu dehşeti yaşatan adam içinde "Onu affetmeseydim hayatıma devam edemezdim" diyor.
2019 82. kitabı
Tüylerim diken diken bir halde inanamayarak okudum bu kitabı. Küçük bir kıza yaşatılan bu dehşet hayatı herkes okumalı. Küçük bir kızın yıllarca yaşadığı esareti onun cümleleriyle okumak inanılmazdı. Kaçırılması alıkonması yaşadıkları ve kurtuluş hikayesi herbiri teker teker dehşete düşürdü beni heyecanla okudum ben bu kitabı. Keşke gerçek olmasaydı dedirten gerçek bir hayat hikayesi. Okuyun.
2023 3. kitabı
Beni derinden etkileyen bir kitap oldu. Yazılanların gerçekten yaşanmış olması okurken insanı gerim gerim geriyor. 10 yaşında kaçırılan küçük bir kızın gördüğü fiziksel ve psikolojik şiddet karşında 18 yaşına kadar nasıl direndiği ve kendi benliğinden asla tam anlamıyla vazgeçmemesi insana acaba yerinde ben olsaydım aynı direnişte bulunur muydum sorusunu sormasına sebep oluyor. Beni en çok etkileyen ise 10 yaşında kaçırılan ve 8,5 sene tutsak olan küçük kızın bu kitabın yazarı olması. Öte yandan bu kitabı kesinlikle okuyun demiyorum ama okursanız pişman olmayacağınız bir kitap.
2023 20. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2023 00:00
O esaretten nasıl kurtulabilir bir insan diye merakla okuduğum bir kitap oldu. Okurken ben olsaydım, ailesinin yerinde olsaydım, bunu yaşayan yakın çevremden bir kız çocuğu olsaydı diye düşünmeden edemedim. Hem o 8.5 yıl yaşadıkları hem de sonrasında yaşadıkları gerçekten çok üzücü. Ayrıca o yıllarda ailesi ve kaçıran adam hakkında daha çok bilgi olsun istedim okurken. Aklımda yer edecek hayat hikayesi oldu. En kısa zamanda filmini izlemeyi düşünüyorum. Mutlaka okuyun diyebileceğim bir kitap değil ama pişman da olmazsınız.

Natascha KampuschYazar · 1 kitap
Natascha Kampusch 2 Mart 1998 günü, henüz 10 yasındayken okulunun önünde tanımadığı 44 yaşındaki elektrikçi Wolfgang Priklopil tarafından kaçırıldı ve tam 8 yıl boyunca Wolfgang Priklopil tarafından esir tutuldu.Kaçırılma olayının ardından polisin yaptığı bütün operasyonlar boşa çıktı ve bir ara Natasacha'nın öldürülüp gömüldüğü yolundaki ihbarların yoğunlaşması üzerine değişik arazilerde cesedini bulabilmek için kazılar bile yapıldı.Natascha,23 Ağustos 2006 tarihinde 18 yaşındayken bir anlık fırsatı bulup kaçmayı başardı.Kurtulduktan sonra uluslararası haber ajanslarının "acil " uyarısıyla abonelerine geçtikleri kısa haberin ayrıntıları medya ekranlarına düşmeye başladıkça da dünya medyası da acar muhabirlerini Viyana'ya gönderip, Natascha ile ilk görüşmeyi yapmanın yollarını aramaya başladılar. Fakat Avusturya devleti ve özellikle de Natascha'ya kendisini affettirmek isteyen emniyet teşkilatı, onun bu aşırı ilgiyi paraya tahvil edebilmesi için tüm önlemleri almıştı bile. Ve Natascha çevresindeki psikolog, hukukçu ve medya uzmanlarından oluşan danışmanlarının da önerisiyle, Avusturya devlet televizyonunda ekrana çıkarak 40 dakika süreyle 3 milyon Avusturyalıyı ekran başına kilitlemeyi başardı. Programın dünyadaki 120 istasyonda yayına girmesiyle Natascha’yı izleyenlerin sayısı onmilyonlara ulaştı. Aynı zamanda Natascha'ya ithafen başrolünde Antonia Campbell-Hughes'ın oynadığı 3096 Gün adlı film çekilmiştir