%99 İçin Feminizm: Bir Manifesto

Nancy Fraser

%99 İçin Feminizm: Bir Manifesto Gönderileri

%99 İçin Feminizm: Bir Manifesto kitaplarını, %99 İçin Feminizm: Bir Manifesto sözleri ve alıntılarını, %99 İçin Feminizm: Bir Manifesto yazarlarını, %99 İçin Feminizm: Bir Manifesto yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Manifesto’muz, farklılıklarımızın üstünü örtmeye ya da önemsizleştirmeyi önermek şöyle dursun, tam aksine kapitalizmin farklılıklarımızı bir silah hale getirmesine karşı savaşmak gerektiğini savunuyor. %99 için feminizm bu evrenselcilik vizyonunu somutlaştırıyor. Mütemadiyen oluşum halinde, daima dönüşme ve tartışmaya açık, her zaman kendisini yeni dayanışmalar aracılığıyla inşa eden bir vizyonu.
Sayfa 111Kitabı okudu
Neoliberallerin, sermayenin yırtıcı niteliklerini göze hoş göstermek için aklımızla alay edercesine “çeşitliliği” kutsayıp dururken, solun pek çok kesimi hala bizi birleştiren şeyin soyut ve homojen bir sınıf kavrayış olduğunu ve feminizm ile ırkçılık karşıtlığının yalnızca bizi bölmeye Yol açacağını söyleyen eski formülü savunmaya devam ediyor.
Sayfa 110Kitabı okudu
Reklam
Savaş sonrası dönemde karşılaştırıldığında hane başına ücretli çalışma saati arttı; ama kendimizi dinlemek, ailelerimiz ve arkadaşlarımızla ilgilenmek ve evimizle topluluklarımızı idame ettirmek için gereken saatlerde köklü bir kesinti yaşandı. Öyleyse kendisini feminist bir ütopya gibi sunan neoliberal kapitalizm, aslında sümüğü yaygınlaştırmaktan başka bir şey yapmaz.
Sayfa 102Kitabı okudu
Kapitalizmin üretimi ile yeniden üretim emeği arasındaki toplumsal cinsiyete dayanan kurucu ayrımını bozuyor gibi görünüyor. Yeni “Çift maaşlı aile” idealini yere göre koyamayan neoliberalizm, kadınları dünya çapında kitlesel olarak ücretli işçi haline getiriyor. Oysaki bu ideal bir aldatmacadan ibaret ve bu emek rejimi de kadınları özgürleştirmekle zerre kadar ilgili değil. Önümüze özgürleşme diye sunulan şey, aslında sistemin yoğunlaştırılmış sömürüsü ve müsaderesi.
Sayfa 100Kitabı okudu
Söz konusu mücadeleler yalnızca iş yerinde biraz daha fazla maaş almak için verilmez. Modern dönemin en büyük iki devriminin; Fransız ve rus devrimlerinin kadınlar tarafından başlatılan mide isyanları olduğunu unutmayalım. Toplumsal yeniden üretim mücadelelerin gerçek amacı, insanın teşekkülü sürecini kâr elde etme sürecinden öncelikli hale getirmektir.
İnsanın teşekkülü için daima bir çaba sarf edilmiş ve bu çabalar mütemadiyen kadınlarla ilişkilendirilmiştir. Gel gelelim, eski toplumlar “ekonomik üretim“ ile toplumsal yeniden üretim arasında keskin bir ayrım geçmiyordu. Kapitalizmin gelişmesi ile birlikte toplumsal varoluşun bu iki veçhesi birbirinden ayrıldı. Üretim fabrikalara, maden ocaklarına bürolara taşınırken, “ekonomik“ diye düşünüldü ve karşılığı nakit olarak ödendi. Yeniden üretim ise “aile” düzeyine çekildi ve böylelikle kadınlara has bir hale getirildi. Bu süreç, “çalışma” değil, “bakım” olarak tanımlandı ve paranın aksine “sevgi” uğruna yapıldı.
Reklam
98 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.