Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Açık Toplum ve Düşmanları (2 Cilt Birarada)

Karl R. Popper

Açık Toplum ve Düşmanları (2 Cilt Birarada) Sözleri ve Alıntıları

Açık Toplum ve Düşmanları (2 Cilt Birarada) sözleri ve alıntılarını, Açık Toplum ve Düşmanları (2 Cilt Birarada) kitap alıntılarını, Açık Toplum ve Düşmanları (2 Cilt Birarada) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Estetikçilik, Yetkincilik, Ütopyacılık
"Platon da Marx da, bütün toplumsal dünyaya kökten biçim değiştirtecek apokaliptik bir devrimin düşü içindedirler."
Sayfa 173 - Liberte YayınlarıKitabı okudu
Ama her ne kadar ahlakın "akılcı bir bilimsel temeli" yoksa da bilimin ve akılcılığın ahlaksal bir temeli vardır.
Reklam
Ama eğer gerçekten her belli bilgi kaynağının otorite olmak iddiasını reddediyorsak, herhangi bir kuramı nasıl eleştirebiliriz? Her türlü eleştiri kaynağını birtakım varsayımlardan almaz mı? Ve buna göre, her eleştirinin geçerliliği bu varsayımların doğru olmasına bağlı değil midir? Ve eğer eleştirinin geçersiz olduğu ortaya çıkacaksa, bir kuramı eleştirmenin ne faydası vardır? Ama eleştirinin geçerliliğini ortaya koymak için dayandığı varsayımların doğruluğunu ortaya koymamız, bunları haklı çıkarmamız gerekmez mi? Ve herhangi bir varsayımın doğruluğunun ortaya konması tam da herkesin (çoğu zaman boş yere) yapmaya çalıştığı ve benim burada imkânsız olduğunu öne sürdüğüm şey değil midir? Ama eğer bu mümkün değilse geçerli eleştirmeler yapmak da imkânsız olmayacak mıdır?
Sayfa 640 - LiberteKitabı okudu
Bütün bunlara rağmen, mümkün olduğu yerde kurumcu yöntemin tercih edilmesi gibi erdemleri besbelli olan bir siyaset her yerde kabul edilir olmaktan uzaktır. Bana öyle geliyor ki, bunu kabul etmemenin farklı nedenleri vardır. Bunlardan biri, "hukuk çerçevesi"ni yeniden düzenlemek gibi uzun vâdeli bir işe girişmenin günlük hayattan belli bir derecede bağımsız olabilmeyi gerektirmesidir. Ne var ki hükümetler, "bugünden yarına" (yevm-i cedid, rızk-ı cedid) ilkesine göre işlerler, takdirî tedbirler de, yöneticilerin bu türlü güçleri kendi paylarına sevmeleri bir yana, bu türlü bir hayat tarzına uygundurlar.
Sayfa 435 - LiberteKitabı okudu
sağ kanat Hegelcilerinin aksine Marx, toplum hayatının en âcil sorunlarına ussal yöntemler uygulamak için gerçekten dürüst bir çaba göstermiştir. Bu çabanın değeri, göstermeye çalışacağım gibi, geniş çapta başarısız olmuş olmasından dolayı azalmaz. Bilim deneme ve yanılma sayesinde ilerler. Marx içtenlikle çalışmıştı; her ne kadar ana öğretilerinde yanıldı ise de, boşuna çalıştığı söylenemez. O, birçok bakımlardan gözlerimizi açmış ve görüşümüzü keskinleştirmiştir. Marx öncesi bir toplum bilimine dönmek düşünülemez bile. Bütün modern yazarlar, bunun farkında olmasalar bile, Marx'a bir şeyler borçludurlar. Bu özellikle, benim gibi, onun öğretilerine katılmayanlar için doğrudur; ve ben, örneğin Platon'u ve Hegel'i ele alış biçimimin, onun etkisinin damgasını taşıdığım itiraf etmeye hazırım.
Sayfa 390Kitabı okudu
Hegelciliğin Aristoteles'ten Gelen Kökleri
"Bu yöntemin yeni bir buluş mu, yoksa Hegel ya da Descartesçılığın bir türü mü olduğu konusunda sık sık yapılan tartışma kolayca karara bağlanabilir; bu bir tür Aristotelesçiliktir."
Sayfa 333 - Liberte Yayınları, Husserl'in fenomenoloji yöntemi hakkında.Kitabı okudu
Reklam
Bu, daha çok, uygarlığımız yaşayacaksa, büyük adamlara aşırı saygı gösterme alışkanlığından kurtulmamız gerektiğine inanışımdan ileri gelmektedir. Büyük adamlar büyük yanlışlıklar yapabilirler; ve bu kitabın ortaya koymaya çalıştığı üzere, geçmişin en büyük önderlerinden bazıları, akla ve özgürlüğe karşı öteden beri süregelen saldırıyı desteklemişlerdir.
Liberte
Medeniyetimizin ayakta kalmasını istiyorsak büyük adamların önünde eğilmeyi, diz çökmeyi bırakmalıyız.
Bence, ister bir ırk ya da düşünce,ister bir ahlak veya öğrenim kaynağından gelsin, kişisel üstünlük, gerçekten varolduğu kanıtlanabilse bile, asla birtakım siyasal ayrıcalıklar edinmeye hak verdiremez.
Sayfa 64
Aristoteles'e göre her türlü hareket ya da değişme, şeyin içinde örtük (gizil) olarak bulunan öneğilimin bir kısmının gerçekleşmesi (ya da “kendini ortaya koyması”) demektir.
Sayfa 325Kitabı okudu
846 öğeden 551 ile 560 arasındakiler gösteriliyor.