Puan

6.310 üzerinden
18 kişi
2020 794. kitabı
Bunca yıl yazdım, bunca yıl korktum, bunca yıl bıktım. Yetmez mi? Beklentim çok mu yüksekti de hiç hoşlanmadım, bilemiyorum. Bazı öyküleri çok anlamsız buldum. Aldığı ödül konusunda yazmak haddime düşmez ama ben sevemedim.
Sibel Türker'in Ağula'sı ve Öykü Dünyası
2020 101. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2020 20:05
Sibel K. Türker Ağula'da, öykü yazımına, kurmacaya ve yazarın tercihlerine dair sesli düşünüyor ve iki örnekle de bunu açıkça belirtiyor. Suskun Bir Çocuk'da, çocukluğun yazar için zengin bir kaynak olduğunu vurgulayarak, yazarın geçmişi kurguladığını, bu kurguyu yaparken mutlaka yaşanmış şeyleri dile getirmesinin gerekmediğini, öykü evreninin oldukça geniş olduğunu ve serbestçe kurgu yapmakta özgür olduğunu vurguluyor. Geçmişi, çocukluğu anlatmanın bir çeşit sağaltım gibi düşünülebileceğini belirtmeden geçmiyor. Öykü evreninin serbestçe kurgulanmasının önemli olduğunu bu çerçevede mutlaka doğruyu yazmanın ya da anlatmanın gerekmediğini zira kişinin kendine karşı dürüst davranarak doğruları yazmasının mümkün olmadığını imliyor. Suskun Bir Çocuk öyküsünün sonunda öyküsünü hangi saiklerle yazdığını şöyle ifade ediyor: "Bu öyküyü yalnızca, anlattıklarında ne kadar kendim olduğunu merak eden kişiler için yazdım. Yeterince dürüst olabildim mi emin değilim bundan. Ama umarım bu meraklarını tahmin edebildim. Yazmanın karşı konulmazlığına karşın hep bir yalanı büyüttüğü kuşkusu gitgide genişliyor içimde. Suskunluğumuz kadar saf, kötülüğümüz kadar derin, zavallılığımız kadar gülünesi bir şey yazmak. Ya da yazmamak. Suda kaydırılan, seken bir taş. Eninde sonunda dibe çöken. Yazarın hastalığı doğruyu söyleme saplantısıdır." Sibel Türker kitaptaki son öyküsü olan Film Şeridi'nde ise dedesinin öyküsünü anlatıyor. Bunu öykü formatına sokmanın zorluğundan bahsediyor. Bir ömrü öykü formatına sokmanın sanıldığı gibi kolay olmadığından dem vuruyor. Neden böyle zor bir öykü daha doğrusu dedesinin acıklı öyküsünü yazma gereği duyduğunu soracak olanlara ise herkesin sevdiği şeyi yaptığını kendisinin da bundan zevk alarak böyle bir işe giriştiğini izaha çalışıyor. Ağula'daki öykülerden
AğulaSibel K. Türker · Can Yayınları · 201264 okunma
“Yeterince kitabın var” diyenlere cevabımız hazır.
2020 4. kitabı
Yazarın okuduğum ilk kitabıydı yine çağdaş öykülerden diyelim farkli bir kitap birçok öyküden oluşuyor kitap ismini içindeki aynı adlı öyküden alıyo. Okunmasa da olur cinsten
2018 55. kitabı
Sibel hanımın okuduğum ikinci kitabı. Hayatı sevme hastalığı romanı bir harikaydı. Bir de öykülerini denemek isteyerek bu kitabı almış oldum. Yalnız pek sakin kafayla ve evimde okuyamadığım için net bir şey söyleyemeyeceğim. Ama okuduğum öykü kitaplarına göre ağırdı, bilginiz olsun. Kesinlikle kendine ayrılan boş bir zaman isteyen bir kitap. Sibel hanımla tanışmak isterseniz ya da istemeseniz de olur ne olur "Hayatı sevme hastalığı" nı okuyun. Sevgiyle kalın.