Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahlak-ı Alai ve Devlet Ahlakı

Kınalızade Ali Efendi

Ahlak-ı Alai ve Devlet Ahlakı Gönderileri

Ahlak-ı Alai ve Devlet Ahlakı kitaplarını, Ahlak-ı Alai ve Devlet Ahlakı sözleri ve alıntılarını, Ahlak-ı Alai ve Devlet Ahlakı yazarlarını, Ahlak-ı Alai ve Devlet Ahlakı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dini kendi arzusuna uyduran, ilahi kanunu hafife alan her hükümdarı, bu kanunun sahibi olan Allah helak eder.
Reklam
Sıkıyorsa men et :)
Kadınları düğünler ve kadınların toplu bulunduğu yerlere gitmekten menetmelidir. Bu tür toplantılara katılmanı en az zararı, kendinden üstün süslü elbiseleri ve bunları giyen hanımları görüp bu duruma hasret çekerek gelip eşine ayn şeyi teklif etmesidir.
Altın ve gümüşü biriktirip gizleyerek onları Allah yolunda harcamayanları elem dolu bir azapla müjdele. O gün bunlar cehennem ateşinde kızdırılacak da onların alınları, böğürleri ve sırtları bunlarla dağlanacak... (Tevbe Suresi 34-35)
İhlas; amellerin hülasası, hâllerin özü, saadetin sermayesi, isteklerin ziynetidir, süsüdür. İhlasla yapılan az amel, ihlassız yapılan çok amelden Allah Teâlâ katında çok çok üstündür.
Amelden riyayı korumak, amel etmekten daha güçtür." Tasavvuf erbabının amelleri gizlemeye ne kadar önem verdikleri, gizli zikri açık yapılan zikirden daha üstün saymaları bundandır.
Reklam
Namaz kılan (münafik)ların vay haline ki onlar namazlarından gafildirler. Onlar riyakârların ta kendileridir." (Mâûn, 4-6)
Vâris için hazine bekçiliği batıl bir hayal ve evladına bırakacağı mala güvenerek huzur duyan ahmak ve cahildir.
Binlerce (kişi) meşakkat ve zahmet içinde mal topladılar. Sonra başkasına koyup hasretle gittiler. Mal onların ecellerinden sonra baki kalmalarına sebep olamadı.
Ey kendi ayıbının hamalı olan kişi Niçin başkalarının ayıbını kınıyorsun?
Reklam
Allahım! Faydasız ilimden, ürpermeyen kalpten, doymayan gözden ve kabul edilmeyen duadan sana sığınırız.
Bütün malayani (boş ve faydasız konuşmak), haram olan şeyleri sormaktan doğar. Yanındakine "Bugün neredeydin, nereden gelirsin?" demekle vakti boşa geçirdiğin gibi, ona zahmet vermiş de olabilirsin. Eğer bir yerden geliyorsa sana söylemesi uygun olmayabilir. Ve sen sorduğun için söylemek zorunda kalırsa bundan elem duyabilir. Yalan söylese günah işlemiş olur. Susarsa cevap vermedi diye sen huzursuz oursun. Yahut sorduğun şey, bilmediği bir şeyse, bilmiyorum demekten kaçınıp yanlış bir cevap verebilir.
Hz.Lokmân "Susmak hikmettendir." buyurdu. "İlim ziynet, sükût selamettir. Konuşmaya başladığın zaman çok söyleyici olma, uzatma! Zira sükûttan bir kere bile pişmanlık duymuş değilsin.Hâlbuki konuşmaktan kaç defa pişmanlık duydun."
374 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.