Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahlâk-ı Nâsırî

Nasirüddin Tusi

Ahlâk-ı Nâsırî Sözleri ve Alıntıları

Ahlâk-ı Nâsırî sözleri ve alıntılarını, Ahlâk-ı Nâsırî kitap alıntılarını, Ahlâk-ı Nâsırî en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eğer bir kılıç zorlukla keserse veya kesmezse başka bir işte demir yerine kullanılır ve bu , onun mertebesinde bir düşüşü göstermektedir.
"Nefstir , eğer ihmal edilirse bayağılığa bağlanan, Ve eğer erdemlere doğru uyandırılırsa , (onlara) tutkun olan!"
Reklam
Hiçbir cisim , önceki sureti zevale uğramadan başka bir suret alamaz.
İnsan
Söylediğimiz gibi insan, en aşağı olan behimí (hayvâní) nefs, ortada olan yırtıcı (seb'i) nefs ve en şerefli olan meleki nefs olarak üç kuvvenin bileşimidir. En aşağı olan (nefs) ile o, hayvanlarla ortaktır, en şerefli olanla onlardan ayrılır; yine en şerefli olan (nefs) ile meleklerle ortaktır, en aşağı olanla da onlardan ayrılır. Seçim dizgini ve tercih gemi onun elindedir. Eğer isterse o, hayvanlar seviyesine, onlardan biri olana kadar iner; isterse yırtıcılar mahalline yerleşir ve onlardan biri olur; isterse de melekler makamına ilerler ve onlardan biri olur. Bu üç nefsin tabiri Yüce Kur'ân'da emredici nefs (nefsi emmâre), ayıplayıcı nefs (nefsi levvâme) ve tatmin bulmuş nefs (nefsi mutmaine) olarak geçer. Emredici nefs, şehvetlere atılmayı emreder ve onda ısrar eder; Ayıplayıcı nefs, noksanlığı gerektiren şeye bulaştıktan sonra bu girişimi pişmanlıkla ve ayıplayarak basiret gözünde çirkinleştirir. Tatmin bulmuş nefs ise yalnız güzel fiil ve razı olunan sonuca (eser) razı olur…
''İnsanlarla onların akılları ölçüsünde konuşun!''
Nasıl olur da akıl, (insanın) son derece çaba harcasa bile bir köpeğe yetişemeyeceği bir yolda koşuşturmasına razı olur!
Reklam
Mademki sevginin hakikati, arayanın tasavvurunda kendisiyle birleşmenin yetkinlik olduğu bir şeyle birleşimi aramadır ve dediğimiz gibi her bir var olanın yetkinliği ve üstünlüğü kendisine taşmış olan bir birliğe (vahdet) göredir, o halde sevgi, üstünlük (şeref), erdem ve yetkinliği aramadır ve bu arama onda ne kadar çok olursa, onun yetkinliğe arzusu daha çok ve ona erişmek kendisine daha kolay olur.
Sayfa 248 - Litera yayıncılık
Hikmetin hakikatine erişen kimse, onun lezzetinin bütün lezzetlerin üstünde olduğunu bilir, bundan dolayı başka bir lezzete iltifat etmez ve hikmetten başka bir durumda bulunmaz.
Sayfa 265
İskender'e sordular: "Babanı mı çok seviyorsun, yoksa hocanı mı?" Dedi ki: "Hocamı, çünkü babam fani hayatımın sebebi, ögreticimse baki hayatımın sebebidir"
Sayfa 259
Aristoteles'in de dediği gibi :
"Fikrin başlangıcı eylemin sonudur ve fikrin sonu eylemin başlangıcıdır." Şöyle ki marangoz tahtın faydasını tasavvur etmediği sürece, işin niteliği hakkında hiçbir fikir yürütemez. İşin niteliğini hayalinde canlandırmadıkça da işe başlamaz. Benzer şekilde, akıllı insan nefsin yetkinliğinin neticesi olan iyilik ve mutluluğu tasavvur etmedikçe yetkinliği elde etme düşüncesi onun zihninde yer almaz. Onu |yetkinliği| elde etmeye müyesser olmadıkça da o, iyilik ve mutluluğa erişemez.
90 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.