Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahlâk Sözlüğü / Tasvîr-i Ahlâk

Yağlıkçızâde Ahmet Rifat

Ahlâk Sözlüğü / Tasvîr-i Ahlâk Gönderileri

Ahlâk Sözlüğü / Tasvîr-i Ahlâk kitaplarını, Ahlâk Sözlüğü / Tasvîr-i Ahlâk sözleri ve alıntılarını, Ahlâk Sözlüğü / Tasvîr-i Ahlâk yazarlarını, Ahlâk Sözlüğü / Tasvîr-i Ahlâk yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yağlıkçızade Ahmet Rifat Efendi,
Ahlâk Sözlüğü / Tasvîr-i Ahlâk
Ahlâk Sözlüğü / Tasvîr-i Ahlâk
isimli eserinde, muhabbeti; anne-baba sevgisi, evlat sevgisi, eş sevgisi olarak üç ana başlıkta toplamıştır.
İnsan ve Hayat - Sayı 164 (Ekim 2023)
İnsan ve Hayat - Sayı 164 (Ekim 2023)
Ya Rabbi beni kimseye muhtaç etme!" diye dua etmek hatadır. Hz. Ali (k.v.) bir gün bir adamın böyle dua ettiğini işitince "Yahu sen ölmek mi istiyorsun? İnsan sağ oldukça kendi cinsine (insanlara) ihtiyaçtan uzakta kalabilir mi? Ama sen "Ya Rabbi beni insanların kötülerine muhtaç etme' de!" buyurmuşlardır.
Reklam
Allah Taâlâ Hazretleri melâike-i kiramda (meleklerde) şehvetsiz aklı, hayvanlarda akılsız şehveti, insanlarda ise hem aklı ve hem de şehveti yaratmıştır. Bir insanın aklı şehvetine galip gelirse meleklerden daha yüce, şehveti aklına galip gelirse hayvanlardan daha aşağıdır.
Peygamber Efendimizin şu hadisi üzerinde ibretle düşünmek gerekir: "Zandan (şöyle böyle sanarak kesin bilgi olmaksızın önyargılı davranmaktan) kaçınınız. Kesinlikle zan, sözlerin en yalanıdır. Birbirinizin eksikliğni görmeye ve duymaya çalışmayınız. Birbirinizin özel ve mahrem hayatını araştırmayınız. Menfaat çekişmesine girişmeyiniz. Birbirinize düşmanlik beslemeyiniz, sırt dönmeyiniz. Ey Allah'ın kulları! Hepiniz kardeş olunuz! Müslim, Birr, 28
Yemin
Peygamber Efendimiz, Allah'ın isimlerinden başka "yer,gök,evlat adına ve başın için" diyerek yaratıkların anılmasıyla yemin etmeyi yasaklamıştır.
Sayfa 427Kitabı okudu
Yemin
"Sağ el" anlamına gelip Araplar vaktiyle bir husus üzerine sözleşecekleri zaman birbirlerinin sağ ellerini tuttuklarından bu tutuşa yemin adı verilmiş ve giderek and için de kullanılmıştır.
Sayfa 426Kitabı okudu
Reklam
Vefa
Bir kişinin vefakârlığı, sözünde durup durmayacağı bilinmek isteniliyorsa o kişinin vatanına, kardeş ve yakınlarına duyduğu hasret, geçmişlerine de beslediği üzüntü ve teessürüne bakılır. Eğer bunlar yoksa o kişinin vefa ve ahdine güvenmek doğru olmaz.
Sayfa 420Kitabı okudu
Sabır
Şurası da bilinmelidir ki, sebepsiz yere ve zaruret olmaksızın her şeye sabır, muteber değildir. Buna "hilm-i himâri" denir. Bu tür manasız bir sabrın sonucu, kendi kendine zulme dönüşür. Yine bunun gibi ortada herhangi bir bela ve musibet yokken kayda bağlı olmaksızın sabırla dua etmek yani "Ya Rabbi! Beni sabredenler den eyle!" demek de doğru değildir. Çünkü sabrın belâ üzerine olması gerekir. Buna göre bu dua kabul olduğu takdirde sabrın gerçekleşmesi için ilk önce belânın meydana gelmesi icap eder.
Sayfa 321Kitabı okudu
Sürûr
Kederden meydana gelen gözyaşı ile aşırı sevinçten meydana gelen gözyaşının arasını o yaşın sıcaklık ve soğukluğu ile ayırt etmişler, sevinçten meydana gelen gözyaşının soğuk olduğunu, kederden meydana gelenin ise sıcak olduğunu söylemişlerdir.
Sayfa 315Kitabı okudu
32 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.