Ak Şeytan

İlk Yayın Tarihi:
Yapı Kredi Yayınları
Orijinal Adı:
The White Devil

Şeytan ne kadar ak olabilirse o kadar Ak bir Şeytan!
2020 47. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2020 22:59
Ak şeytan, Shakespeare’in yazdıklarından sonra 17. yüzyıl İngiliz tragedyasının en iyi örnekleri kabul edilen birkaç oyunun yazarı John Webster’ın en tanınmış tragedyasıdır. Ak şeytan, kötülüğün her zaman erdem maskesinin ardına saklandığı, doğru ile yanlışı ayırt edilmesinin mümkün olmadığı ve dolayısıyla ahlaki değerlerin bulunmadığı bir dünyayı simgeler. Kazım Taşkent, klasikler dizisini tamamlamaya çalışırken en çok merak ettiğim kitaptı Ak Şeytan. Bilinen ve çok okunan bir eser olmamasına rağmen ben gayet beğendim. Ne yazık ki genelde nitelikli eserler az okunur zaten. Daha çok popüler eserlere yönelir insanlar. Çoğu yerde ironi vardı. Alaycı bir dille anlatılıyordu olaylar. Tiyatro metinlerini okumayı pek sevmememe rağmen bu eseri zevkle okudum. İnsanın çarpıklıkları, kötülükleri hep şeytan kılığı altında Erdem maskesiyle kapatılır. Zevkle okunacak bir eser. Şans vermenizi tavsiye ederim.
Şiir
Puan vermedi·185 syf.·
2024 189. kitabı
17.yüzyıl İngilteresi'nde tiyatro kumpanyasında bir yazarlar topluluğu ile birlikte oyunlar yazan John Webster'ın tek başına yazdığı ilk oyundur. 1612 yılında sahnelenmiş ve ardından kitap olarak basılmıştır. "Ak Şeytan" oyununda sadece tek erdemli kişi vardır (Cornelia) ki onun da oyundaki rolü çok azdır. Çağın ve toplumun kokuşmuşluğunu vurgulayan oyun, güzel bir baskıyla ve çok iyi bir çeviri ile Yapı Kredi Yayınları Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisiyle seyirciye sunulmuş. Tiyatro okumalarını sevenlerin beğenebilecekleri türden klasik bir eser.
2023 8. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2023 01:27
oyun boyunca kitabın başına dönüp hangi karakter kimdi diye bakmaktan bıktım usandım. plot aslında güzeldi ama beni bi türlü içine çekmedi. isimlerin karısıklıgı da cok sacmaydı bi insanın niye üç tane ismi olur ki bu da yetmiyomus gibi disguise var bi de girl let me have a break for a sec.

John WebsterYazar · 2 kitap
John Webster (y. 1580 – y. 1632), İngiliz oyun yazarı. Londra'da yaşamıştır. Doğum ve ölüm tarihi net olarak bilinmemektedir. 17. yüzyılın başlarında yaşamış olan Webster, dönemin önemli İngiliz oyun yazarlarından biri olarak kabul edilir. Yaşamı ünlü oyun yazarı William Shakespeare ile aynı döneme denk gelmektedir. Kariyerine birçok ünlü oyun yazarıyla ortak eserler yazarak başlamıştır. Kendi başına yazdığı oyunlardan The White Devil (Ak Şeytan) ve The Duchessof Malfi (Malfi Düşesi) 17. yüzyıl İngiliz trajedisinin en iyi örnekleri arasında kabul edilir. Bu iki eser Türkçeye de çevrilmiştir. Webster'in 1617 yılında kendi başına yazdığı son eseri The Devil's Law Case (Şeytanın Davası) olarak bilinmektedir. Webster'ın, 1632 yılı civarında Londra'da ölmüştür.