Musa'nın İzinde

Sıralamalar

Tek Tanrı İnancına Sahip Firavun
2024 37. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2024 22:21
Tuna Kahraman 5 tane kitabı olan, Çanakkale de yaşayan ve @bidunyakitapgrubu1 nun da uzun zamandır üyesi olan öğretmen ve idareci yazar. Kendisi bu kitabı yazmaya Sigmund Freud un Musa ve Tektanrıcılık kitabını okuduktan sonra karar vermiş. Acaba Hz Musa Akhenaton muydu, sıkı bir takipçisi miydi, yoksa hiçbirisi miydi diyerek de yola çıkmıştır. Kendine özgü kurgusu ile kitabı harmanlayarak iyi bir bana kalırsa eser ortaya koymuştur. Öncelikle kitabın yayınevi ve baskısıyla incelememe girmek istiyorum. Daha önsözde kitap ayrıldı, tamamen kopacak diye içim içimi yedi. Dorlion yayınevine buradan saygılarımı iletiyorum. Yazarların emeklerini, insanların paralarını onlardan zayi etmemelerini de rica ediyorum. Bu kadar kolay olmamalı yani yayınevi olmak, kitap basmak. Grubumda kitabı okuyan herkesin kitabın kalitesiz baskısı ile ilgili türlü şikayeti vardı. Kopan yaprak, soyulan kapak, dağılan sayfalar bütünü vs. Yani diğer büyük yayınevleri ile aynı paraya satıyorsanız, onlarla aynı kalitede yaprak, karton ve yapıştırıcı kullanacaksınız. Bu, bu kadar basit yani. Bu konunun yazar veya kitap içeriği ile ilgisi yok tabii. Ama dediğim gibi sinir bozucu bir durum. Benim okuma maratonum böyle gergin geçti. Muhtemelen sizin de böyle geçecek. Şimdiden bilginiz olsun. Antik Mısır da cinsiyet testleri Milat'tan önce 4000 yılından itibaren yapılmaktaymış, bunu bu kitap sayesinde öğrendim. Test arpa ve buğday torbaların kullanılarak yapılırmış, hamile kadının idrarı buğdayı filizlendirse çocuk kız, arpayı filizlendirirse çocuk erkek olurmuş. Enteresan bir bilgi oldu. Sizinde hoşunuza gidecektir diye de paylaştım. Yine başka bir bölümde antik Mısır'da araştırma yapan tıp doktorlarının Milat'tan önce 17. yüzyıldan beri ölümlerin doğal olup olmadığı konusunda tespitler yaptığına dair kanıtlar bulduğunu
AkhenatonTuna Kahraman · Dorlion Yayınları · 2023138 okunma
Vazgeçmek en kolay ama unutma, tarih ancak pes etmeyenleri yazar!
2024 64. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2024 20:49
Herkesi kucaklayacak kadar büyük olsa da mısır bir insanı Akhenaton'u kucaklayacak yürekler küçülmüştü. Kendi çıkarları doğrultusunda doğacak olan Akhenaton'u rahiplerin isteği üzerine doğarken öldürme emri veren bir baba(firavun), Oğlunu yaşatmak için bütün zorlukları göze alan bir anne (kraliçe) ve özlemle dolu yıllar. Roman, M.Ö. 1353 ve 1356 yılları arasında ülkeyi yönetmiş olan mısır'ın 18. hanedanın bir firavun'u olan Akhenaton'u konu alıyor. Çok tanrılı bir dönemde tek tanrı inancını benimseyen Akhenaton'un devrim yapmaya çalışması, bir umut'la vazgeçmemesi, sabırla beklemesi etkileyici. Tarihin gerçekleri ile harmanlanmış akıcı dili ve sürükleyici kurgusu ile tavsiye edebileceğim bir eser. Her ne kadar bazı bölümleri gereksiz uzun olsa da entrikalar, siyaset, dini altyapı gayet etkileyici anlatılmış. Kitabın son bölümünü hiç böyle hayal etmemiştim o kadar çekilen çileye, emeğe hedeflerine ulaşmış bir Akhenaton okumayı çok isterdim. Kitabın sonunda diyor ki bugün mezarının nerede olduğu bile bilinmiyor :( Tarihin değişmesini sağlayan, pes etmeyenlerin sonu böyle mi oluyor acaba diye düşünmüyor değil insan.. Her şeyin bir amacı var ve her şey zamanı gelince yaşanır diyerekten pes etmeden hedeflerimize devam. Keyifli okumalar.
2024 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2024 19:06
Tuna Kahraman Merhaba sevgili kitap dostlarım 2024 yılının ve aynı zaman da benim ilk kitap incelemem olan " Akhenaton " Değerli yazarımız Tuna Kahraman beyin okuduğum ilk romanı. Öncelikle kendisine böyle güzel bir tarihi romanı Türk Edebiyatına kazandırdığı ve bana da hediye ettiği için çok teşekkür ediyorum:) Roman , M.Ö 1353-1336 yılları arasında ülkeyi yönetmiş olan mısırın 18. Hanedanının bir firavunu olan Akhenaton ' u konu alıyor. Dönemin firavunu olan Amonhotep, mısırın "Sami" diye adlandırılan göçebe halkından Tiye ile evlenmiştir. Ve ilk oğulları büyüyüp veliaht seçilir seçilmez öldürüldükten sonra Kraliçe Tiye tekrar bir erkek çocuğuna hamile kalmıştır. Dönemin Rahipleri Firavun Amonhotep ile gizlice görüşerek bu çocuğun doğmaması gerektiği, zaten "Sami" halkından biriyle evlilik yaparak gelenekleri çiğnediği, üzerine birde safkan Mısırlı olmayan bir çocuğu dünyaya getirerek soyu kirleteceğini söylerler ve doğmamış çocuğa ölüm fermanı çıkar. Kraliçe Tiye , kendi gibi "Sami" halkından olan ebelerin onu uyarması ile birlikte Firavun'a bir oyun oynar ve aynı gün ölü doğan bir bebeği kendi bebeği ile değiştirerek yaşamasını sağlar. Bu bebek Aknenatondur. Çok tanrılı dinlerin olduğu bir dönemde tek tanrı inancını benimsemiş olan ve bir devrim yapmaya çalışan Firavun Akhenaton'un kurgusal ve tarihin gerçekleri ile harmanlanmış bu romanı beni çok etkiledi. Akıcı dili ve sürükleyici kurgusu ile kesinlikle tavsiye edeceğim bir eser olmuş.
2024 1. kitabı
Merhaba! Yılın ilk incelemesi ile karşınızdayım. Öncelikle kitabımı imzalayıp gönderdiği için Tuna Kahraman Bey'e ve bu kitabı seçip buna vesile olan @bidunyakitapgrubu1 grubuna teşekkür ediyorum. Akhenaton Mısır'ın 18. hanedanının firavunudur. M.Ö. 14. yüzyılda yaşamış olan Mısır kralıdır. Tahta geçtiği ilk yıllarda aile adı olan Amonhotep'i (Amon'un hoşnut olduğu) kullandı. Daha sonra adını değiştirerek Akhenaton (Aton'un hizmetkarı) ismini kullanmaya başladı ve geleneksel çok tanrılı Mısır dinini yasaklayarak tek tanrılı Aton dinini kurdu. Mısır tanrılarını reddederek (Ra, Maat, Hathar, İsis, Nephthys, Set,...) tek tanrı olan güneş tanrısı Aton'a ibadet edilmesini bir kanunla herkese duyurdu. Yeni inancı, eski dinin rahipleri tarafından sert direnişiyle karşılaştı ve tarih sahnesinden çekilişinin ardından adının anılması dahi yasaklandı. Oluşturduğu inanışın bir başka radikal özelliği de insan tasvirli Tanrı ve putlara tapılmasını yasaklamış olması. Atenizm olarak bilinen din, tarihte tek tanrılığın ilk örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Akhenaton'un belli bir yaşa kadar gizli bir şekilde büyütülmüş olsa bile askerî alan haricinde diğer eğitimler kısıtlı alanda gayet başarılı bir şekilde verilmiş. Ama maalesef başaramadı. 15 yıllık firavun hayatı boyunca yaptığı tek şey tek tanrı inancına inanmayanlarla savaşmak oldu, etrafında onu uyaranları da dinlememesi de cabası oldu ve bu onun sonunu getirdi. Bu kitabın yazarının okuduğum ilk kitabıydı ve ilke göre güzeldi, gayet akıcı. Kitabın ilk sayfasında karakter listesinin olması da gayet güzeldi bence. Duygu ve kurgu aktarımı, betimlemeleri oldukça iyiydi. Keyifli okumalar!
Ah Akhenaton ..
2024 5. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2024 16:20
Kitabı elime ilk aldığımda gözüm biraz korkmadı değil. Çünkü artık kalın kitap okumayacağımı söylemiştim kendi kendime Neyse ki kitap o kadar akıcı bir dille yazılmış ki korktuğum olmadı,elimden bırakamadım hatta . Tıpkı bir diziyi izler gibi okudum kitabı ve bir sonraki bölümlerde ne olacak diye hep merak içindeydim. Gerçeklerin kurguyla harmanlanması işini çok iyi yapmış yazarımız. Damağınızda sitem, kızgınlık, umut, hüzün karışımı bir tat bırakan bu güzel kitabı mutlaka okumanız gerektiğini düşünüyorum.. Tuna Kahraman
2024 26. kitabı
Okunma: 09 Mart 2024 00:02
Öncelikle Akhenaton kitabını hediye eden Tuna Kahraman’a sonsuz teşekkürler kitap elime geçince fazla ilgimi çekmemişti sadece firavunlar içinden bir firavun diye düşündüm Ama kitabı okumaya başlayınca olayların hiçte sıradan bir firavuna ait olmadığını mısırda tanrı çöplüğünde tek tanrı inancı için çabalayan doğumundan ölümüne neredeyse hep sürgün hayatı yaşayan devrik bir firavundan bahsedecek Küçük bir not kitabı okuduğumu gören bir öğretim görevlisi ben tarih bölümündeyim bunu çoğu arkadaşım okumamıştır nasıl denk geldiniz ile başlayan sohbeti tarihten yüksek lisans yapmaya kadar götüren SALT Hocaya da cesaretlendirmeleri için ayrıca teşekkür ederim
2024 20. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2024 11:21
Merhabalar, Yine bir grup kitap incelemesiyle karşınızdayım. Bu kitabı okumam da çok mucizevi yaşandı. Grup kitabı olmasa ruhum duymazdı. Sonra program sıkışıklığından okumayı düşünmüyordum son anda haftası gelince elimdeki kitaplar bitti ve okumaya karar verdim. Kitapçılarda bulamadım internetten söylesem yetişmez derken sağolsun Betül Güler ödünç verdi ve okumaya başladım. Kitabın dili yalın ve akıcı o yüzden okuması çok keyifliydi ancak araya 5 kitap falan girdiği için uzun sürede bitirdim. Musa peygamberin hayatının kurgulanmış bir versiyonunun okuyoruz aslında. Bazı detaylar var ki yazılan, abi çok mantıklı acaba gerçekten böyle yaşanmış olabilir mi dedirtti. İlk defa bir kitap bende üst okuma yapma isteği uyandırdı. Genelde benim okumalarım tekdüze oluyor maalesef, elime bir kitap alıyorum, okuyorum ve orada bitiyor. Ama bu kitapta neleri biliyoruz neler kurguydu. Tarih biliminin bildikleriyle dini anlatılardan bildiklerimiz ne kadar uyuşuyor merak içindeyim. Konuya ilgisi olanlar tavsiyemdir. Keyifli okumalar
Akhenaton kimdi?
2024 78. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2024 15:49
Yazarımızın okuduğum ilk eseriydi. Başarı ölçütü ezber olma hasebiyle tarih dersini sevmediğimi başta itiraf etmeliyim. Onun için roman diliyle kurgulanmış hele ki bir karakterin öncülüğünde kaleme alınmış eserleri daha cazip buluyorum. Hem öğretiyor hem okurken boğmuyor. Akhenaton adını yer yer duymakla beraber konu hakkında bilgi sahibi değilim eser üzerinden geçmiş bilgilerime dayanarak bir kaç nokta üzerinde duracağım. Firavun Kuran'ı Kerim de kraliyet sembolizmi olarak karşımıza çıkar özellikle iki peygamberin hayatında bunu görürüz. Hz Yusuf ve Hz Musa . Hususi olarak Musa peygamberin Allah tarafından kardeşi Harun ile birlikte " Firavuna git ve onu uyar çünkü o azdı yine de ona yumuşak söz söyle " Naziat 17 buyurulmuştur. Mushafın tamamını okuduğunuzda "Firavun" olarak simgelenen kişinin adına değil makamına atıfta bulunulduğunu görebilirsiniz. Musa (as) doğmadan önce rahiplerin kahinlerle yaptıkları görüşmede israilogullari arasından doğacak bir erkek çocuğunun hanedanı ele geçirip Firavunu yok edeceğine dair haber ulaşır. Bunun üzerine Firavun doğan bütün erkek çocuklarını katleder. Musa peygamber dünyaya gelince tahta bi sandık içerisinde Nil nehrine bırakılır ve bu sandığı bulan Firavunun karısı Asiye çocuk sahibi olamadığı için ricada bulunarak evlat edinmeye Firavun'u ikna eder. Yani Musa bizzat Firavun'un sarayında yetişir. Ve Asiye o zamanda tek Tanrı inancına sahip olup inancını gizlemektedir. Allah bebek Musa' nın yabancı hiç bir annenin sütünü içmesine musade etmez ve Musa nın öz annesi de süt anne olarak saraya yerleşir. Bütün bu bilgiler kutsal kitapta yazmaktadır. Kitabın ismine binaen ve bazı alıntılardan dolayı acaba Tevratta Musa peygamberin yer aldığı bir pasaj var mıdır bunu eserde okumayı çok isterdim. Ve Akhenaton'un sarayda
Wuhu!
2024 4. kitabı
Okunma: 25 Mart 2024 00:15
Öncelikle tarihi bir kitabı kurgusal yerleri olmasına rağmen bitirmiş olmanın verdiği huzur ile cumlelerime başlıyorum... Yazara şöyle eline yüreğine ve hayal dünyana sağlık diyerek teşekkür edeyim de üzerimde kalmasın... Antik Mısır,firavunlar ve halk...Antik Mısır dedim ama yıl 2024 bazı ulkeleri o bazı ülkelerde yaşanan sorunları-ki yönetim,ekonomi,açlık,terörizm vs vs-dusununce insanoğlu hiç yol katetmemis bunu fark ettim...Üzülerek söylüyorum inanmak bir zorunluluk olabilir ama inandığımız şeyleri herşeyin önüne getirmek ne kadar realist bir fikir bunu bilmiyorum...Milyonlarca yıl önce ki ruhban sınıfı ve şimdide bunun karşılığı olanlar...O zaman da da makam mevki ve kendi istikballeri bu zamanda da aynı teraneler...Kısaca şimdiyi geçmişin gözünden görmeme sebep oldu...Ve insanoğlu yaşadıkça ihtiraslarin kurbanı olmaya devam edecek gibi...Kim bilir milyon milyon yıl sonra bir yazıtta belki rastlanilmayacak ama şu an bu iletiyi yazdığım telefon denilen alet toprak altindan çıkartılıp bu yazdıklarım okunacak birileri tarafından...O zaman umarım okuyanlar biz başarmisiz degistirmisiz diyebilirler hayatın yorungesini... Saygilarimla
2024 61. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2024 11:48
Mısır yeni dönem 18. hanedanının, Kraliçe Tiye ve III. Amenhotep'in çocuğu olarak dünyaya gelen Akhenaton'un hayatı, yazar Tuna Kahraman'ın müthiş kurgusuyla Akhenaton'da karşımıza çıkıyor. Rahiplerin baskısı altında ülkeyi yönetmeye çalışan Firavun Amenhotep, hamile olan eşi Tiye'nin doğumuna az bir süre kalmışken rahiplerden doğacak çocuğunun ölmesi gerektiği 'emrini' alır. Bu duruma ne kadar gönülsüz olsa da bunu uygulamaktan başka elinden başka bir şey gelmez. Bu sözde emri öğrenen Tiye, çocuğunu kurtarmak için planlar yapmaya başlar. Yapılan suikast planından kurtulup, uzun süre sürgün hayatı yaşayan bu çocuk bir gün krallığa geri döner ve firavun olur. Kendisine Akhenaton (Aton'un hizmetkarı) der. Yaptığı ilk şey, rahipleri görevinden tasviye etmektir. Artık Mısır tek tanrıya inanan bir ülke olacaktır. Akhenaton, Aton'u kabul etmeyen kişilerle uzun süre mücadele eder ve yaşanan bir sürü gelişmenin ardından tahtı bırakmak zorunda kalır. Akhenaton için sürgün yılları yeniden başlamıştır. Ancak bunun Aton'un bir planı olduğuna ve güçlü bir şekilde tekrar geri döneceğine inanır.. Peki bu düşüncesi gerçekleşmiş midir? Hayır. Akhenaton, Aton dininin ne istediğini tam olarak anlayamamış ve kendi istekleri ile dinin isteklerini çoğu zaman karıştırmıştır. Ölümüyle birlikte Akhenaton ve Aton tüm kayıtlardan silinip, yol sayılmıştır. Akhenaton'un en çok korktuğu başına gelmiştir. Yaptığım araştırmalarda Hz. Musa'nın, Akhenaton olabileceği ile ilgili tezlerle karşılaştım. Kitabı okurken bu intibaya bende kapıldım. Bu yüzden yazarın kurguda başarılı olduğunu düşünüyorum. Normalde tarihi kurgu okumayı pek sevmem. Ancak bu kitap hem çok akıcı hem de ilgi çekiciydi. Yer yer Akhenaton'a hem üzüldüm hem de çok kızdım. Tarihi kurgu sevenlerin ve Mısır'a ilgisi olanların okuması

Tuna KahramanYazar · 3 kitap
Perde Arkasından Konuşmalar, Pirincin İçindeki O Beyaz Taşlar, Kan Terliyordu Saatler ve Akhenaton-Musa'nın İzinde kitaplarının yazarı. Öğretmen ve İdareci.