Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Akıl Aşk ve Ötesi

Ahmet Turgut

Akıl Aşk ve Ötesi Gönderileri

Akıl Aşk ve Ötesi kitaplarını, Akıl Aşk ve Ötesi sözleri ve alıntılarını, Akıl Aşk ve Ötesi yazarlarını, Akıl Aşk ve Ötesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mesaj bellidir; ya sevildiğine itaat edersin, ya da itaat ettiklerini seversin!
Sayfa 147
Ana vatanında "Ayn-Şin-Kaf" harfleriyle yazılan "aşk" kelimesi, sarmaşık bitkisini anlatan "aşeka" kökünden türetilmiştir. Zira sarmaşık her neye tutunursa, can suyunu emer ve usul usul öldürüp onu kendisine katar. Benzer şekilde aşk da âşığına tutunup yücelir ve nihayetinde bineğini öldürüp onu hüviyetine alır. Tam da bundan sebep, her âşık kendi taziyesini bekler; ismiyle müsemma "aşk" olabilmek için... Evet!.. Lafzının ortaya çıkış şekli dahi şahittir. Aşk, kime uğrarsa onu kendisine benzetir. Bu yüzden aşka düşmenin kemâli bizatihi aşk olmaktır, âşık olmak değil...
Sayfa 137
Reklam
Dildekini kalbe indirene ve kalptekine sâdık kalana aşk olsun...
Tefekkür geleneğimiz yeme-içme, barınma, üreme, korunma gibi dürtüler üzerinden akleden, özetle; maişetini dert edinen akıl mertebesine "akl-ı meâş" der. Varoluşun, hayatın ve insan olmanın sırlarını arayan, yaratılmışlığının idrakiyle Yaratıcısını tanımaya çalışan, ahiret gününe iman etmenin gereği olarak işinde, sözünde, düşüncelerinde ve hissiyatında sebep-sonuç ilişkilerini önemseyen akıl mertebesini ise "akl-ı meâd" tabiriyle anlatır. [...] Misal; akl-ı meâşın yemek-içmek konusunda yegâne muradı, açlığını gidermenin yolunu bulmaktır. Akl-ı meâd ise helalinden kazanarak temiz rızkla doymanın ve rızkını başkalarıyla paylaşmanın yolunu arar. Zira bilir ki: hikmet kuşu ancak helal lokma ile avlanır. Rızkın nasıl kazanıldığı kadar nerede, kimlerle, nasıl harcandığı da mühimdir.
Vesselam
Allah'ın selamı ve rahmeti tüm alemlerde Rabbine hamd eden Kalpler Tabibi Efendimizin ve Onun izince nimet verilenlerin dosdoğru yolunu ihya eden Salih kulların üzerine olsun!
Ve son cümle <3
Öylesi bir idrakle Vahiy, Varlık ve İnsan Kitabını okuyanlar arasına dahil edilmek ümidiyle; Allah Kitabdan ayırmasın!..
Reklam
Nitekim aşığı baştan ayağa aşk olmaya çağıran her türlü anlam ilişkisi, Mevlana'da "birlik boyası" olarak zikredilir. İnnü'lArabi'deyse "iki zıtlığın bütünleşmesi" şeklinde tarif bulur.
Ana vatanında "Ayn-Sın-Kaf" harfleriyle yazılan "aşk" kelimesi, sarmaşık bitkisini anlatan "aşeka" kökünden türetilmiştir. Zira sarmaşık her neye tutunursa can suyunu emer ve usul usul öldürüp onu kendisine bağlar. Benzer şekilde aşk da aşığına tutunup yücelir ve nihayetinde bineğini öldürüp onu hüveyitine alır. Tam da bundan sebep her aşık kendi taziyesini bekler; ismiyle müsemma "aşk" olabilmek için...
Sayfa 137Kitabı okudu
Allah'tan başka ilah olmadığına benim O'nun kulu ve elçisi olduğuna şahadet etmen, Allah ve resulünü her şeye tercih edebilmen, Allah'a şirk koşmaktansa ateşte yakılmaya razı olman insanları sırf Allah için sevebilmen kâmil imandır.Eğer bunları yapabilirsen, sıcak bir günde su arzusunun susuz kişinin kalbine işlemesi gibi iman aşkı da kalbine nüfuz eder.
Sayfa 107Kitabı okudu
Reklam
" Ya sevdiğine itaat edersin, ya da itaat ettiklerini seversin!"
" Tüm kötülüklerin kaynağı cehalet değil, ahlaksızlıktır" (Gazzâli)
" Hz. Hasan' aklın ilk alameti, hazırdaki sorunları çözmesidir der, ve mazaretleri arttıran malumatın asla ilim olmayacağını söyler"
" Hazzı vaftiz eden sloganlar, sırf içinde aşk sözcüğü geçiyor diye, durduk yere hikmet muamelesi görürler"
114 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.