Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yöntem Üzerine Konuşmalar

Aklı Yönlendirme Kuralları

René Descartes

Aklı Yönlendirme Kuralları Gönderileri

Aklı Yönlendirme Kuralları kitaplarını, Aklı Yönlendirme Kuralları sözleri ve alıntılarını, Aklı Yönlendirme Kuralları yazarlarını, Aklı Yönlendirme Kuralları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
O halde burada biricik önemli şeyin, bir mese- lede verilen her şeyi, meseleye ait olmadığı açıkça görülen başka bütün şeyleri bir yana bırakıp, gerekli olanı muhafaza ederek, şüpheli olanı da dikkatli bir incelemeden geçirmek suretiyle, sıra ile gözden geçirmek olduğunu söylüyoruz.
Çok kimseler, herhangi bir güçlüğü incelemek istedikleri her defada, zihinlerini hangi düşüncelere bırakacaklarını bilmediklerinden, henüz bilmedikleri yeni bir varlık aramak gerektiğine kanarak, daha başlangıçta bir adım atmadan duraklarlar.
Reklam
En gizli ve kapalı ilimleri bile, büyük ve ka- ranlık şeylerden değil, yalnız kolay ve en elverişli şeylerden çıkarmak lazım geldiğine derinden inanmak gerekir.
İlmi tamamlamak için, tetkikini gaye edindiğimiz bütün şeyleri, ve ayrı ayrı her birini düşüncenin sürekli ve kesiksiz bir hareketi ile gözden geçirmek ve onları yeter, düzenli ve sıralı bir sayışta toplamak lâzımdır.
Bütün metot, herhangi bir hakikati keşfetmek için, zihnin kuvvetlerini kendilerine doğru çevirmek gereken şeyleri sıra ve düzene koymaktan ibarettir. Böylece, eğer girift ve karışık önermeleri basamak ba- samak daha basit önermelere götürecek, sonra da da- ba basit önermelerin sezgisinden hareket ederek, yine aynı basamaklardan geçmek suretiyle başka bütün önermelerin bilgisine kadar yükselmeyi deneyecek olursak, bu metodu tamamıyle takibetmiş oluruz.
İnsanlar öylesine kör bir merakla kışkırtılırlar ki hiçbir umut dayanağı olmaksızın, sadece olmayacak şeyleri aramayı denemek üzere akıllarını sık sık bilinmedik yollara yöneltirler.
Reklam
Eskilerin eserlerini okumak, çok sayıda kişinin çalışmalarından yararlanabilmek hem onların yaptığı buluşları öğrenmek hem de geriye yapılacak hangi buluşların kaldığını bilmek için yararlıdır.
Dolayısıyla insan aklının herhangi bir sınırlamaya ihtiyacı yoktur.
Öte yandan, gerçeği yöntemsiz bir şekilde aramaya kalkışmaktansa hiç aramamak daha iyidir: Düzensiz çalışmaların ve karmaşık düşüncelerin doğal aydınlıkları kararttığı ve körelttiği kesindir.
Dünya Lagrange Teoremi ile tanışmadan hemen önce Descartes...
...Bunun kanıtlarına tüm bilimlerin en kolayları olan aritmetik ve geometride rastlarız.
Sayfa 18
685 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.