Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Timurlenk Üzerine İnceleme

Aksak Demir'in Devlet Politikası

Mahmut Esat Bozkurt

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İsmim buradan gelir;
Atatürk Demir'i çok severdi. Onun kumandanlığına, devlet adamlığına hayrandı denebilir. "Ben Demir zamanında gelseydim, onun yaptığı işleri başaramazdım .O benim zamanımda gelseydi, yaptıklarımdan çok daha büyüklerini yapardı." Yıldırım'ı da bir kahraman, bir cihan kahramanı olarak severdi. "Büyük manevracıdır. Fakat Demir'in yanında çocuktur. Korkusuz bir deli oğlandır." derdi. Atatürk Demir hakkında bir de piyes yazmış ve bunu Afet İnan’a dikte ettirmiştir. Afet İnan şu şekilde aktarmıştır: Atatürk bu piyesi yazdırırken hep Timur’u konuşturdu. Paşam piyeste hep Demir konuştu, diğer şahıslar konuşmayacak mı diye sorunca, Atatürk’ün cevabı Demir varken başka kimse onun karşısında konuşabilir mi? olmuş.
Ermenileri yenerek Ermenistan'ı fethettiği vakit, oranın kralı Hipokrat'la çok dost olmuştu. İşini gücünü bıraktı, Hipokrat'a gece gündüz Müslümanlığın güzelliklerini anlattı. Nihayet onu Müslüman yaptı.
Sayfa 78 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Atatürk Timur hakkında bir de piyes yazmış ve bunu Afet İnan’a dikte ettirmiştir. Afet İnan şu şekilde aktarmıştır: Atatürk bu piyesi yazdırırken hep Timur’u konuşturdu. Paşam piyeste hep Timur konuştu, diğer şahıslar konuşmayacak mı diye sorunca, Atatürk’ün cevabı Timur varken başka kimse onun karşısında konuşabilir mi? olmuş.
Mahmut Esat Bey, 1927'de Ege Denizi'nde Türk gemisi Bozkurt ile Fransız gemisi Lotus'un çarpışması ve sekiz Türk denizcisinin ölümünü takiben, Türk Adliyesi'nin Fransız kaptanı tutuklaması üzerine Fransa ile aramızda çıkan anlaşmazlığı sonuçlandırmak için Atatürk'ün de onayını alarak konuyu Lahey Adalet Divanı'na götürmüştür. 7 Eylül 1927 günü Lahey'de Türk hükümetini temsil ederek yaptığı başarılı savunma ile davayı kazanarak dünya hukuk literatürüne "Lotus-Bozkurt davası" olarak yerleşmesini sağlamıştır. Kemal Atatürk, bu başarısı nedeniyle Mahmut Esat Bey'e "Bozkurt" soyadını vermiştir.
Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Askerler, hak ettikleri mükâfatı mutlaka elde ederlerdi. Silah altında saçını sakalını ağartanların ne rütbesi alınır ne de tahsisleri kesilirdi. Bunların hizmetleri unutulmazdı. Bütün hayatlarınca devlet ve millete fedakarlık etmiş askerleri haksız yere azledivermek, onları mükâfatlandırmamak, Demir'e göre haklı isyana yol açan bir adaletsizlikti. İhtiyar askerler saygı görürlerdi. Sözleri dinlenirdi. Bunlar imparatorluğun şerefi sayılırlardı.
Sayfa 48 - Askerlikte Mükâfat ve CezaKitabı okudu
Mührünü şöyle kazdırmıştı: "Men Timur" "Tanrı kulu."
Sayfa 17 - BaşlangıçKitabı okudu
Reklam
Atatürk:
"Ben, Demir zamanında gelseydim, onun yaptığı işleri başaramazdım. O benim zamanımda gelseydi, yaptıklarımdan daha çok büyüklerini yapardı."
Sayfa 84 - Atatürk ve DemirKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.