Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Âlem-i İslâm Yazıları -IV- Mağrib

Taha Kılınç

Âlem-i İslâm Yazıları -IV- Mağrib Gönderileri

Âlem-i İslâm Yazıları -IV- Mağrib kitaplarını, Âlem-i İslâm Yazıları -IV- Mağrib sözleri ve alıntılarını, Âlem-i İslâm Yazıları -IV- Mağrib yazarlarını, Âlem-i İslâm Yazıları -IV- Mağrib yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Arap Baharı'nın 10'uncu yıldönümünde, "Tüm bu yaşananlardan, Türkiye olarak biz ne öğrendik?" sorusunu bilhassa önemli buluyorum. Hem halk hem de karar alıcılar açısından, bu sorunun çok farklı cevapları var. Ancak şu üç nokta hepimiz için müşterek: içinde yaşadığımız bölgenin iç dengelerini ve dinamiklerini anlamış olmayı ve bazı ezberlerden kurtulmayı, öğrendiklerimiz listesinin ilk sırasına yerleştiriyorum.
"Aslanlar yazı yazmayı öğrenene kadar, bütün hikayeler avcıyı övecektir. "
Reklam
Kelime anlamı itibariyle Mağrib “güneşin battığı yer“ demek olduğu için, Müslüman dünyasının batısı, bir bütün halinde Mağrib olarak değerlendiriliyor.
İslam ülkelerini kuş bakışı göz attığımızda, tüm bu illetlerle yaralanmış ve örselenmiş bir coğrafya görüyoruz.
Ortadoğu (ve genel olarak İslam dünyası) hakkında özgün, yerli, bizim bakışımızı yansıtan, muteber ve hacimli metin üretiminde, emekleme aşamasındayız hala. Mevcut çalışmaları yoğunlaştırmak, tarihin ve coğrafyanın daha derinden kavranmasına yardımcı olacak malzemeyi vücuda getirmek zorundayız. Bu konuda yapacağımız her tembellik, bizi başkalarının anlatması ve tanımlaması anlamına gelecektir.
Suriye bugün dünyanın çeşitli ülkelerinin istihbarat kapasitelerini, askeri güçlerini ve yeni geliştirilen silahları sınadığı, trajedilerin günlük rutinler haline geldiği, kalabalık bir tiyatro sahnesi.
Reklam
Şu New york’u vuranlar Iraklı mıydı? Hayır, değildiler. Pentagonu vuranlar Iraklı mıydı? Hayır, değildiler. Irak’ta kitle imha silahları mi vardı? Hayır, yoktu. Eğer Irak’ta kimyasal silah bulunsaydı bile, Pakistan, Hindistan, ABD, Fransa, İngiltere, Rusya gibi devletlerin nükleer bombaları var. Tüm bu ülkeler yok mu edilmeli? Haydi o zaman, kitle imha silahı olan bütün ülkeleri yıkalım.
Mağrib’de Kriz
“İsrail’in birinci önceliği, Müslüman komşular arasında kalıcı problemler meydana getirmek ve çatışmaları körüklemektir.”
Bir Kavramın Serüveni
2010 yılının son günlerinde Tunus’ta başlayıp daha sonra diğer Arap ülkelerine yayılan halk ayaklanmaları da, hızlı bir şekilde “Arap Baharı” olarak isimlendirildi. Tıpkı Ortadoğu kavramının kendisi gibi, “Arap Baharı” tanımlaması da dışarıda üretilip coğrafyaya giydirilmiş bir elbiseydi.
Bir lider ya da hükümet, “sadece Amerikan karşıtı olduğu için” değerli olamaz.
Reklam
"Arap Baharı" isimlendirmesine itiraz edenler ilk başlarsa susturulsa da, sonrasında yaşanan gelişmeler, "Arap kışı" şeklinde yeni bir kavramsallaştırmayı da mecburi hale getirdi.
Tıpkı Ortadoğu kavramının kendisi gibi, "Arap Baharı" tanımlaması da dışarıda üretilip coğrafyaya giydirilmiş bir elbiseydi.
"Müslüman kardeşine karşı düşmanla ittifak kuran, kendi kazanımlarını da Müslüman kardeşinin kaybına borçlu olan" kişi ve yapılanmalar, İslâm tarihi boyunca sıklıkla tesadüf ettiğimiz şeylerdi çünkü.
Sayfa 102Kitabı okudu
Maalesef
Ne idüğü belirsiz tiplerin coğrafyamızda cirit atmasına aşinayız.
101 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.