Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aleviliğin Doğuşu

Rıza Yıldırım

Aleviliğin Doğuşu Gönderileri

Aleviliğin Doğuşu kitaplarını, Aleviliğin Doğuşu sözleri ve alıntılarını, Aleviliğin Doğuşu yazarlarını, Aleviliğin Doğuşu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hakikatin tamamı hiçbir dağın zirvesinde değildir; Kafdağı'nda gizlidir. Çoğumuz için son ulaştığımız zirve bir sonraki dağı fark edene kadar Kafdağı'mızdır. Ulaştığımız her yeni Kafdağı'nda yaklaştığımız hakikat kendi hakikatimiz değil mi?
Bu çalışmada, Kızılbaş-Aleviliğinin doğuş tarihini iki ayn hanedanın bir noktada kesişen hikayeleri çerçevesinde inceledim. Bu tarih bir bakıma 1300'lerde görülen iki rüyanın gerçekleşme macerası idi. 1300 yılında Söğüt'te mütevazı bir beylik kuran Osman, rüyasında dünyaya hükmedecek bir imparatorluk görmüştü. Öte yandan 1301 yılında
Sayfa 353
Reklam
Objektiflik ve evrensellik iddiasından hiç vazgeçmeyen akademik bilginin durumu da son tahlilde Hüthüt'ün aradığı hakikatten farklı görünmüyor. Bildiğimiz her şey nihayetinde bizden bir parça olması itibariyle kendimize ait ve dolayısıyla kaçınılmaz olarak sübjektif ve görece değil mi? Yine, bildiğimiz bilmediğimizin cılız bir gölgesi olmaktan öteye geçebiliyor mu?
Sayfa 18
Zaten insan olmak da böyle bir şey değil mi? Attar'ın Hüthüt kuşuna benzemiyor mu hepimizin hikayesi? Hakikatin peşinde ardı arkasına sarp dağların zirvesine tırmanırken, her bir zirvede ona ait bir iz buluruz aslında. Ancak hakikatin tamamı hiçbir dağın zirvesinde değildir; o sadece ulaşılmaz Kafdağı'nda gizlidir. Onun da nerede olduğu bilinmez. Çoğumuz için son ulaştığımız zirve bir sonraki dağı fark edene kadar Kafdağı'mızdır. Ancak ulaştığımız her yeni Kafdağı'nda yaklaştığımız hakikat yine de kendi hakikatimiz değil mi? Hüthüt Kafdağı'na ulaşıp gönül sarayına girdiğinde ne görmüştü?
Sayfa 18
Bildiğimiz bilmediğimizin cılız bir gölgesi olmaktan öteye geçebiliyor mu ¿
Çocuk yaşta zihnimi çıkmaz bir ikileme sokan esas problemin, yüzlerce ırkı, dili,kültürü, düşünce geleneğini içinde barındıran koskoca İslam medeniyetini beş şarta sıkıştırıp bu dar kalıbın dışında kalan her şeyi İslam dışı ilan etmek olduğunu, ancak akademik düşünme biçimlerine aşina oldukça anlayabildim.
Reklam
Dini şartların temelinde toplumsal, ekonomik ve kültürel dönüşümlerin yattığı görüşünden hareketle...
400 syf.
10/10 puan verdi
Kullandığı kaynaklar, konuya getirdiği bakış açısı ve anlatımındaki duruluk ile gerçekten çok güzel bir kitap. Anadolu Aleviliğini anlamak için okunması gerekir bence. Okuma tavsiyem önce aleviler ve sonra gerçekten 'kendinden olmayanları' anlamak isteyen sünniler için.
Aleviliğin Doğuşu
Aleviliğin DoğuşuRıza Yıldırım · İletişim Yayıncılık · 201828 okunma
20 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.