Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Milli Mücadele Kahramanı

Ali Fuat Cebesoy

Fatih Ertürk

Ali Fuat Cebesoy Gönderileri

Ali Fuat Cebesoy kitaplarını, Ali Fuat Cebesoy sözleri ve alıntılarını, Ali Fuat Cebesoy yazarlarını, Ali Fuat Cebesoy yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Anayasaya (Kanun-i Esasi) göre yapılacak barış mecliste görüşülerek kabul edilmesi gerekiyordu. Osmanlı Mebusan Meclisi 16 Mart 1920' de Misak-ı Milli kararlarını kabul etmiş ve İstanbul'u resmen işgal eden itilaf güçleri tarafından dağıtılmıştı. Bundan dolayı Padişah Vahdeddin ve Sadrazam Damat Ferit Paşa, eski kumandan ve vezirlerden oluşan "Saltanat Şurası" nı toplamışlardı. Fransa'ya giden Bağdatlı Hadi Paşa, Rıza Tevfik Bey ve Reşat Halis Bey'den oluşan Türk Heyeti, Paris yakınlarındaki Sevr kasabasında 10 Ağustos 1920 tarihinde Sevr Barış Antlaşması’nı imzaladı. Osmanlı anayasasının (Kanun-i Esasi) bir gereği olarak, Mebuslar Meclisi tarafından onaylanmadığı için Sevr Antlaşması’nın hukuki bir geçerliliği yoktur. Sevr Antlaşması, Türk milletinin direnişi ve kararlılığı karşısında uygulanamamış bir antlaşmadır, Antlaşmada çok ağır hükümlerin yer alması ve bağımsızlığın kaybedilmesi Türk milletinin mücadele gücünü arttırmıştır. Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde vatanın bütünlüğü ilke olarak kabul edilmiş, ancak İstanbul Hükümeti daha sonra Sevr Antlaşması’nı imzalayarak bu ilkeye ters düşmüştür.
Sayfa 120Kitabı okudu
224 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
30 saatte okudu
Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ile Harp Okulu yıllarında sınıf arkadaşı idi. Türkiye'nin işgali sırasında İzmit'ten Ankara'ya ilerleyen İngiliz birliklerine ateş açma emrini vererek şimdiki adı Alifuatpaşa tren istasyonu olan mahalde durdurması nedeniyle Türk Kurtuluş Savaşı'nı fiilen başlatan ilk komutan oldu ve savaş boyunca önemli görevler üstlendi. Yine Kurtuluş Savaşı yıllarında üstlendiği Moskova Büyükelçiliği görevini başarıyla yürüttü ve Türkiye'nin kuzeydoğu sınırlarını belirleyen Moskova Antlaşması'nı imzaladı. Milletvekili olarak başladığı siyâsî yaşamında Türkiye'nin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kurucularından birisi olup sonrasında İzmir Suikastı sanığı olarak Orgeneral rütbesindeyken İstiklâl Mahkemeleri tarafından yargılandı. 1931'de siyasete dönerek TBMM başkanlığı, bayındırlık bakanlığı ve ulaştırma bakanlığı yaptı. 1948'den itibaren siyasete Demokrat Parti'de devam etti. 27 Mayıs Darbesi'nden sonra Yassıada Mahkemeleri'nde yargılandı.
Ali Fuat Cebesoy
Ali Fuat CebesoyFatih Ertürk · Halk Kitabevi · 201724 okunma