Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ali Suavi'nin Türkçülüğü

İsmâil Hâmî Dânişmend

Ali Suavi'nin Türkçülüğü Gönderileri

Ali Suavi'nin Türkçülüğü kitaplarını, Ali Suavi'nin Türkçülüğü sözleri ve alıntılarını, Ali Suavi'nin Türkçülüğü yazarlarını, Ali Suavi'nin Türkçülüğü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
(Süleyman Paşa) ile (Ali Suâvi Efendi)nin Türk tarihini görüşleri arasın da büyük fark vardır: (Süleyman Paşa)nın nazarında Türklük demek, "kıtaât-ı cihanın her cihetine intişar ve ısâl-i nüfûz-u-iktidar eylemiş bir cemiyyet-i zî satvet" demektir; yâni Paşa merhum mehaz ittihaz ettiği (de Guignes), (Duruy) ve (Pauther) gibi Avrupa müelliflerinin nokta-i nazarlarına tâbi olarak Türkün dünya tarihindeki rolünü sırf askerî bir hareketten ibaret göstermiş olduğu halde, Efendi Türk tarihini bu askerî manzarasından ziyade medenyet ve kültür bakımından tetkik etmiştir.
Sayfa 27 - Chp Genel Sekreterliği NeşriyatındanKitabı okudu
Şimdiye kadar bizde umumî Türk tarihine ait ilk eser olarak şıpka kahramanı Müşir (Süleyman Paşa)nın Hicrî 1203 (= Milâdî 1876) da yalnız ilk cildi neşredidlen "Tarih-i âlem" ismindeki eserinn 382nci sahifesinden 543üncü sahifesine kadar 161 sahife tutan "Tavâif-i Turk" serlevhalı yedinci faslı gösterilirdi: Halbuki (Ali Suâvi)nin yukarda bahsettiğimiz eserleriyle Paris'de çıkardığı "Ulûm Gazetesi"ndeki etüdlerinin bilâ-istisnâ hepsi (Süleyman Paşa)nın umumî "Tarih-i âlem"inden senelerce öncedir. Bu vaziyete göre bizde Genel Türk tarihi hakkında ilk yazı yazan (Süleyman Paşa) değil, (Ali Suâvi) demektir.
Sayfa 27 - Chp Genel Sekreterliği NeşriyatındanKitabı okudu
Reklam
(Suâvi)nin, Türklüğe ve Türkçülüğe ait eserleri bir kaç kitapla bir takım etüdlerden ibarettir. Kitap olarak bugün elde yalnız "Hîve" ismiyle Hicrî 1290 (=Milâdî 1873) tarihinde Paris'de neşrettiği küçük bir eser vardır: Gene Paris'de fransızca nüshası da neşredilmiş olan bu eserin Türkçesi 1326 tarihinde 134 sahife (sayfa) olarak İstanbul'da tekrar tab'edilmiştir. Fakat (Suâvi)nin hiç bastırmadığı için elde nüshası kalmıyan eserlerinin Türkçülük tarihimiz itibariyle en mühimmi "Taharriyyât-ı Suâvi alâ tarih-i Türk" ismindeki kitabıır: "Türklerin mesâî-i zihniyyeleri" ismindeki etüdünde kendisi bu kitabın bir Türk tarihi olduğundan bahseder. Bundan başka hicrî 1283-1284 (=Milâdî 1866-1867) tarihlerinde Kastomunu da menfi bulunurken Şark ve Garp kültürlerini mukayese ve Osmanlı kültürünün ehemmiyetini tesbit için yazdığı "Kayd-ül mevcud" ve "Sayd-ül-mefkud" ismindeki iki clitlik bir eseri daha var ki bunun ikinci cildine zeyl olarak dil, yazı ve imlâ islâhına ait mülâhazalarını eklenmiştir. Bu gayr-i matbû eserlerin yazma nüshaları meydana çıkacak olursa, Türkoloji tarihimiz için çok büyük bir kazanç olacaktır.
Sayfa 27 - Chp Genel Sekreterliği NeşriyatındanKitabı okudu
Bu vaziyette mutavassıt bir tesviye sureti olarak "mutakiyyet yerine "meşrutiyet" ister. Bu sisteme "Parlâment sureti, yâni usul-i meşveret" ismini verir. Fakat (Suâvi)nin nazarında bu "usul-i meşveret" cumhuriyete doğru bir adımdan başka bişey değildir. Tabiî bütün bu telâkkiler (Ali Suâvi)nin o zamanki mevzuâta isyani demektir: Fakat «Teokrasi» gibi, «Hilâfet» gibi, «Mutakiyyet» gibi esaslarla müesseselerin yanında bir de Osmanlılıkta Osmanlıcılık vardır; (Ali Suâvi) o müesseselere karşı nasıl «Lâiklik»i, «Meşrutiyet»i, «Cumhuriyet»i müdafaa etmişse, işte bu son esasa karşı da aynı hisler ve aynı fikirlerle Türklük ve Türkçülük dâvâsını açmıştır.
Sayfa 26 - Chp Genel Sekreterliği NeşriyatındanKitabı okudu
(Ali Suâvi)nin o zamanki teokratik telâkkilere karşı "Lâiklik" tarafdarlığı ancak işte bu ruhî temayülleriyle izah edilebilir. Hattâ Cumhuriyetçilik, Türkçülük ve Halkçılık temayülleri de hep aynı bir zihniyetin, yani inkılâpçılık ve ihtilâlcilik zihniyetinin kültür sahasındaki tezâhürleri demektir: (Ali Suâvi)yi Çırağan fâciasına atan ruhî sâik ne ise, Teokrasiye karşı Lâiklik, müdafii, mutlakıyyete karşı halkçı, saltanata karşı cumhuriyetçi ve Osmanlıcılığa karşı Türkçü yapan da gene o sâiktir. İşte bundan dolayı (Suâvi)nin Türkçülük telâkkilerini anlıyabilmek için her şeyden evvel bir kere lâikliğini, halkçılığını ve cumhuriyetçiliğini anlamak lâzımdır.
Sayfa 23 - Chp Genel Sekreterliği NeşriyatındanKitabı okudu
(Suâvi) medreseden yetiştiği halde fıkha bile isyan edip ilk defa olarak «lâiklik» bayrağını açmıştır. İşte bundan dolayı onun Türkçülüğü de zamanın islâmcılığı ile Osmanlıcılığına karşı ruhi ve fikrî bir aksül'âmel (tepki) mahiyetinde sayılabilir.
Sayfa 10 - Chp Genel Sekreterliği NeşriyatındanKitabı okudu
16 öğeden 11 ile 16 arasındakiler gösteriliyor.