Alışveriş Listesi

Everest Yayınları
Orijinal Adı:
Alışveriş Listesi
Sıralamalar

DAHA ÇOK ŞEY, DAHA ÇOK ŞEY GEREKLİ...
2019 81. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2019 16:02
Cevdet Karal şiirini, sayfası arkaya katlanarak, elde bir uzuv gibi tutulan derginin, günlerdir düşünülen bir ismi anımsamış gibi akla konveks bir bütünlük hissi sunan dizeleriyle tanımış, bir solukta okuyup bitirememiştim... :) Herşeyden önce şiirle ilgili edindiğim ne varsa, domino taşları gibi tek cümle ile devirmiş, bunu yaparken de en ufak bir zayıflık, bir şair endişesi, göstermemişti.İçinden geçenin o olduğundan kuşku duymayan bir çocuğun, bakışlarıyla kalbinizin derinliklerine çeki düzen verdiği demlerde ki boyun eğme hissi...Ona gölgesiz ve pudrasız görünmenin, iyi gelen bir yanı vardır ya hani, çünkü o bir bilgedir, unuttuklarınızın belleği onda yeniden belirmektedir... Cevdet Karal, olağanüstü, şiirin tıkanan damarlarına baypass olabilecek denli güçlü, bir ûslup denemiş... Tanıyanlarınız varsa, nereden başlayacağını, nasıl içinden geçeni en doğru ve eksiksiz ifade edeceğini hep düşünür, iç zenginliği ona sayısız ihtimâl sunuyor olmalı ki, yeni bir eseri yazıyormuş gibi konuşur Karal :) Alışveriş Listesi'nin şöyle bir kapağı var; i.hizliresim.com/9YX0ZN.jpg Rendenin öyle çok mânâsı var ki, daha iyi bir kapak düşünülemezdi diyorsunuz :) Şair'in daha önce okuduğum, Cesedi Nereye Gömelim ; istemsizce ağırlığını yüklendiğimiz çoktan ruhunu teslim etmiş, bizi durmadan olanaksızın yüreklendiricisi olmaya zorlayan, biz de yaşam belirtisi gösteren ne varsa, yok sayan baskılayan, o ölümcül bezginlikten işkillenmeyi, birşeylerin ters gittiğini farkedip bizi harekete geçirecek ciddi bir rahatsızlık duymayı, tam olarak ne kadarımızı yitirip gömdüğümüzü görebilmek için, beynimizi ovuşturmayı bize tavsiye eden, nefis bir eserdi. METAFİZİĞİN META'SIZ FİZİĞİ; Bir anlamda artık mistik olanı, süregelene, içsel olanı görünene, çok klişe gelebilir ama özün
Şiir
Alışveriş ListesiCevdet Karal · Everest Yayınları · 201834 okunma
2024 122. kitabı
Cevdet Karal şiirlerini okumaya başladığım ilk zamanlarda güçlü bir şair ve şiirle tanışmış olmaktan keyif almıştım. Alışveriş Listesi'ni okuyunca bu keyif katbekat arttı. An(lamlandır)dıklarımız, an(lamlandıra)madıklarımız; sorgulamalarımız, cevaplama uğraşlarımız, cevaplarımız ve kafamızda genişçe yer kaplayan nice şeyi buluyoruz bu kitapta. Çokça "Tanrı" görüyoruz ki şair de bunun farkında olarak şöyle diyor bir yerde: "Evet Tanrı/ Listede adı çok anıldı/ Nasıl bir Tanrı kaçıncı sıraya konmalı." Yaptığı alışveriş listesinde acıyan/acıtan şeyler çok fazla ki kitabın birçok yerinde bize şu hatırlatmayı yapmadan geçmiyor: "Yüklenip bunca şeyi Yalnızlığımıza döneceğiz Gerek yok bagaja poşetlere Göz torbalarımıza sığar hepsi" Karal şiirini okurken opera izler gibisiniz. Zengin bir deneyim sağlıyor okuyucuya. Diyaloglar, korolar hepsi yerli yerinde ve ustaca kullanılmış. Şiirseverlere şiddetle tavsiye ettiğim bir kitap. İyi okumalar. Yaptığı uzun listenin sonuna şu notu ekleyerek tamamlıyor kitabını: DAHA ÇOK ŞEY GEREKLİ Çoğu acımasız ve alaycı Kimi saçma ya da kibirli Bir kısmı da ürkeklerin Gerekli olmasına gerekli Şimdilik kalsın Diyecekleri Şeylerin karma listesi Sayfalarca ama eksik Sıra sende, ekle Alışveriş Listesine İçinde beklettiklerini Örseleyici şakalarını Yıkıcı isteklerini
Alışveriş ListesiCevdet Karal · Everest Yayınları · 201834 okunma

Cevdet KaralYazar · 7 kitap
1967'de Trabzon'un Of ilçesinde doğdu. Bir süre İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Eğitimini reklamcılık ve araştırma alanında tamamladı. İletişim sektöründe yazar ve yaratıcı yönetmen olarak çalıştı. 2000'li yılların etkili edebiyat dergileri arasında anılan Kaşgar'da editörlük yaptı. İlk şiir kitapları Horozlu Ayna ve Ölüm 1998'de, Hilkatin İlk Günleri 2006'da yayımlandı. Bir tema, bazı karakter ve olaylar etrafında gelişen dramatik yapıdaki şiir kitabı Cesedi Nereye Gömelim 2015 yılında çıktı. "İlk kitabı Horozlu Ayna ve Ölüm'den sonra son kitabı Cesedi Nereye Gömelim'e kadar Modern Türk Şiirinin nitelikli bir temsilcisi olmuştur. Şiirlerindeki farklı yönelme ve arayışlar, son kitabıyla birlikte düşünsel derinliği de içeren bir Türkçe ustalığına yükselmiştir." değerlendirmesiyle 2015 Necip Fazıl Şiir Ödülü'nü aldı.