Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Allah'a Çok İbadet Etmenin Güzelliği

Abdülhay El-Leknevi

Allah'a Çok İbadet Etmenin Güzelliği Gönderileri

Allah'a Çok İbadet Etmenin Güzelliği kitaplarını, Allah'a Çok İbadet Etmenin Güzelliği sözleri ve alıntılarını, Allah'a Çok İbadet Etmenin Güzelliği yazarlarını, Allah'a Çok İbadet Etmenin Güzelliği yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
[Çok İbadet Etmenin Şartları]
Birinci Şart: Bundan dolayı zihne bir bıkkınlık/usangaçlık meydana gelmeyecek, ibadet lezzeti ve kalp huzuru kaybolmayacak. Bu şart, "sizden biri namaz kıldığında dinç halinde namaz kılsın" hadisinden alınmıştır.* Bu hadis, zihni dinç olduğu ve tabiatı istekli olduğu müddetçe namaz kılsın demektir. _________________ *[Ebu Davud, "Salat" 308.]
Sayfa 124 - 1. Baskı, Takdim YayıneviKitabı okudu
el-Hadikatü'n-nediyye şerhu't-Tarîkati'l-Muhammediyye'de şöyle kaydedilmiştir: Çok ibadet etmek, riyazat ve mücahede şekillerinden olup da geçmiş seleften rivayet edilen şeylerin hiçbiri, din-i Muhammedîden hiçbir şeye aslen muhalif değildir. Bilakis bunlar aynı şekilde, bunlara vakit bulabilen ve güç yetirebilenler için üzerlerine vacip kılınmaksızın Kitap ve Sünnet'te varid olmuştur. Çünkü bunlar mükellef kılınan şeyler üzerine fazladan yapılan nafile ve sevap verilen şeylerdir. Aynı şekilde Kitap ve Sünnet'te, bunlara güç yetiremeyen ve bıkkınlık oluşacak kimseler hakkında amelde orta yol ve vasat olmak da varid olmuştur. Dinde hem kolaylık hem zorluk vardır. Allah Teâlâ, hem "Allah'dan hakkıyla korkun", hem de "Gücünüz yettiği kadar Allah'dan korkun" buyurmuştur.
Sayfa 118 - 1. Baskı, Takdim YayıneviKitabı okudu
Reklam
İnce ve dikkat edilesi bir tespit
İbadet çeşitlerinden her bir çeşidinin tek tek Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'den sabit olması şart değildir.
Dârimî'nin Sünen'inde rivayet ettiği lafız ise şöyledir: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, ahlâkî bir alışkanlık edindiği zaman ona devam etmeyi severdi.
Ebû Âsım en-Nebîl şöyle demiştir: "Ebû Hanife namazının çokluğundan dolayı el-Veted* diye isimlendirilmiştir."
Sayfa 70 - *Namazdaki kıyamının uzunluğundan dolayı, çadır direğine benzetilmiştir. (Ebu Gudde)Kitabı okudu
Bid'at, üç nesil zamanında olmayan ve onunla ilgili şer'î asıllardan bir asıl bulunmayan şey demektir.
Üç nesil: sahabi, tâbiîn ve tebe-i tâbiînKitabı okudu
Reklam
İnsanların en bilgini ve Allah'a en yakını, sahabeye en çok benzeyen ve onların yolunu en iyi bilendir. Çünkü din onlardan alınmıştır. Onlar, şeriatin şeriat sahibinden naklinde bir asıldır.
Ahmed er-Rûmî, Mecâlisü'l-ebrâr, s. 248. SFAKitabı okudu
71 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.