Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alman İdeolojisi

Karl Marx

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Toplumsal hayatın tamamı, özünde pratiktir. Teoriyi mistisizme götüren bütün sırlar, ussal çözümlerini insan pratiğinde ve bu pratiğin kavranmasında bulur.
Sezgileyen materyalizmin, yani duyumsallığı pratik etkinlik olarak kavra­mayan materyalizmin ulaştığı en yüksek nokta, tek tek bireylerin ve burjuva toplumunun sezgisidir.
Reklam
Bireyler,yaşam tarzlarını ifade edebildikleri sürece kendilerini de ifade edebilirler . Öyleyse ,bireylerin ne oldukları,sadece üretimleriyle ve ürettikleri şeyin ne olduğuyla değil nasıl ürettikleriyle de örtüşmektedir . O halde bireylerin doğaları üretimlerini belirleyen maddi duruma bağlıdır.
Tek bir bilimi ve ya tek bir tarihi tanımıyoruz. Tarih iki başlık altında incelenebilir:Doğa tarihi ve insanlık tarihi. Bu ikisi aslında birbirinden ayrılamaz.İnsanlar o kadar uzun zamandır vardır ki bu iki tarih yan yana ilerlemiştir . Doğa tarihi bizi bu noktada ilgilendirmemektedir. Bizi ilgilendiren insanlık tarihinin detaylarıdır. Aslında neredeyse tüm ideoloji bu tarihin yanlış bir biçimde yansıtılması yada soyutlanması üzerine oturrulmuştur. İdeoloji bu tarihin bir parçası değildir.
Pratikten yalıtılmış dü­şüncenin gerçekliği ya da gerçek dışılığı üzerine yürütülen tartışma, tamamıyla skolastik bir sorundur.
(...) bilinç, en başından itibaren toplumsal bir üründür.
Sayfa 38 - Evrensel Basım Yayın
Reklam
Her bir proleter, gençliğinden itibaren kurban edildiği ve kendi sınıfının içinde başka bir sınıfa geçmesini (sınıf atlamasını) sağlayacak koşullara ulaşma şansı bulunmadığı için kişiliği ile emeği arasındaki çelişkiyi, kendisine zorla dayatılan yaşam koşullarını açıkça görmeye başlar.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.