Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Altı Olasılıksız Şey

John Gribbin

Altı Olasılıksız Şey Gönderileri

Altı Olasılıksız Şey kitaplarını, Altı Olasılıksız Şey sözleri ve alıntılarını, Altı Olasılıksız Şey yazarlarını, Altı Olasılıksız Şey yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
104 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Altı Olasılıksız Şey
Bu kitap, gerçeklikten uzaklaşıp bilimin sınırlarını zorlayarak bizi bu konular hakkında düşünmeye itiyor . Yazar , karmaşık konuları anlaşılır bir dille sunuyor . Kitap, kuantum fiziği, evrenin yapısı ve bilimin geleceği gibi derin konuları ele alırken, bunu yaparken sıradışı örnekler ve ilginç noktalarla dolu. Gribbin'in ustalığı, karmaşık bilimsel kavramları günlük yaşamla ilişkilendirerek okuyucunun anlamasını kolaylaştırması. Her bölüm, sizi bir sonraki sayfayı meraklandırmaya başlıyor . Kitap, bilimin ne kadar etkileyici ve keşfedilecek daha çok şey olduğunu hatırlatırken, aynı zamanda insan zihninin sınırlarını keşfetmeye teşvik ediyor. Bu eser, sadece bilim meraklıları için değil, herkesin ilgisini çekebilecek bir şekilde yazılmıştır.
Altı Olasılıksız Şey
Altı Olasılıksız ŞeyJohn Gribbin · Alfa Yayıncılık · 024 okunma
“Hakikat kurgudan daha tuhaftır çünkü kurgu olasılıklara bağlı kalmak zorundadır; hakikat öyle değildir ." Mark Twain
Reklam
PEK DE MUHTEŞEM OLMAYAN KOPENHAG YORUMU
Elinizde olan ne gördüğünüzdür, ne gördüğünüz de neyi aramayı seçtiğinize bağlıdır.
Sayfa 41 - Niels BohrKitabı okudu
Elektronun etrafına, aşina olunan hiçbir kavram örülemez... bir şey, bizim bilmediğimiz bir şeyler yapıyor. [Bu] pek de aydınlatıcı bir kuram gibi durmuyor.
DOLANIK AĞ
Kuantum varlıkların “gerçekte ne olduklarını” bilmemizin imkanı yok çünkü biz kuantum varlıkları değiliz.
ESAS GİZEM
Okuduklarınızı kabullenmekte zorluk çekerseniz aklınıza Mark Twain’in şu sözü gelsin: “Hakikat kurgudan daha tuhaftır çünkü kurgu olasılıklara bağlı kalmak zorundadır; hakikat öyle değildir.”
Reklam
Feynman'ın The Character of Physical Law'da yazdığı gibi: "Sanırım, kuantum mekaniğini kimsenin anlamadığını kendimden emin bir şekilde söyleyebilirim.. Eğer becerebilirseniz, kendi kendinize 'İyi de nasıl böyle olabilir ki? diye sorup durmayın çünkü o zaman yönünüzü şaşırır, şimdiye dek diğer tarafından hiç kimsenin çıkamadığı bir çıkmaz sokağa saparsınız. Nasıl böyle olabildiğini bilen yok."
Sayfa 103Kitabı okudu
Deutsch, Çoklu Dünyalar Yorumu'na göre, kurgu bir yapıtta tarif edilen her dünyanın, fizik yasalarına uyması koşuluyla, Çoklu Evren'de gerçekten de bir yerlerde var olduğuna dikkat çekmiştir. Örneğin Uğultulu Tepeler dünyası gerçekten de vardır ama bir Harry Potter dünyası yoktur.
Çoklu Dünyalar Yorumunu (ÇDY) işittiyseniz, yorumu 1950'lerin ortalarında Amerikalı Hugg Everett'in icat ettiğini düşünüyor olabilirsiniz. Bir bakıma doğrudur bu. Sahiden de bu fikri kendi başına ortaya atan oydu. Halbuki aynı fikrin aslında beş yıl önce Erwin Schrödinger'in de aklına geldiğinden haberdar değildi. Everett'in versiyonu daha matematiksel Schrödinger'inki daha felsefidir ama asıl önemli olan şudur ki, her ikisinde de motivasyon kaynağı da "dalga fonksiyonunun çöküşü" fikrinden kurtulma arzusudur ve her ikisi de başarılı olmuştur.
Kutuların bir yarısı laboratuvarınızda dursun, diğerini bir rokete koyup Mars'a yollayın. Bohr'a göre, bir elektronik kutudaki laboratuvarda ya da Mars'takinde çıkması olasılığı hala %50'dir. Şimdi laboratuvarımızdaki kutuyu açın. Ya bir elektron bulursunuz ya da bulmazsınız. Ama iki şekilde de dalga fonksiyonu çökmüştür. Kutunuz boşsa elektron Mars'tadır, elektron sizdeyse diğer kutu boştur. Elektronun başından beri kutunun bir yarısında veya diğerinde olduğunu söylemekle aynı şey değildir bu; çökmenin yalnızca, laboratuvardaki kutunun içeriği incelendiğinde meydana geldiği Kopenhag Yorumu'nda ısrarla vurgulanır. ERP "paradoksunun" ve Schrödinger'in bir ölü bir de canlı kedi içeren ünlü bilmecesinin ardındaki fikrin özü budur.
Reklam
Kuantum dünyasına standart bakış açısı olarak on yıllarca kalan yorum, onu şiddetle destekleyen etkili bir şahıs olan Niels Bohr'un yaşadığı şehrin adını alıp Kopenhag Yorumu olarak anıldı. (Aslında Werner Heisenberg'in fikirlerin bütününe verilen) bu ad Max Born'u hayli rahatsız etti. Born' Bohr'un ekibinin üyelerindej değildi ve çalışmalarını Kopenhag'da yürütmemişti ancak fikirleri muhtemelen yorumun değişmez parçasıydı. 1920'lerin sonunda kuantum fiziğine ilişkin tartışmalarda Bohr öylesine bir hakimiyete sahipti ki, bu yolla memleketinin tanınmasını sağlamakla kalmayıp, tastamam elverişli olan alternatif yorumu da yirmi yıl boyunca dikkatlerden uzak tutacak denli yermeyi bildi.
George Thomson elektronların dalga olduğunu ispatlayarak Nobel ödülü aldı. Babası J.J Thomson'sa elektronların parçacık olduğunu ispatlayarak Nobel almıştı. İki ödül de haklı gerekçelerle verildi. Kuantum dünyasının tuhaflığını başka hiçbir şey daha açık bir şekilde göz önüne seremez.
Alice Harikalar Diyarında
"Alice kahkayı bastı: "Denemek fayda etmez,' dedi, 'imkansız şeylere inanılmaz ki." "Galiba sen pek alıştırma yapmamışsın" dedi Kraliçe. "Ben küçüklüğümde bunu hep günde yarım saat yapardım. Hatta yer yer kahvaltı öncelerinde altı imkansız şeye inanmışımdır."
Erwin Schrödinger dalgaların kuantum dünyasını tarif eden denklemleri, Werner Heisenberg parçacıkların ku­antum dünyasını tarif eden denklemleri, Paul Dirac ise o kuantum dünyasını tarif etmeleri bakımından gerçekliğin bu iki versiyonunun birbirine tamı tamına denk olduğu­nu buldu.
1. Basım: Mayıs 2022 ALFA I BİLİM
"Alice kahkahayı bastı: 'Denemek fayda etmez,' dedi, 'imkansız şeylere inanılmaz ki." "Galiba sen pek alıştırma yapmamışsın" dedi Kraliçe. "Ben küçüklüğümde bunu hep günde yanın saat yapardım. Hatta yer yer kahvaltı öncelerinde altı imkansız şeye inanmışımdır."
1. Basım: Mayıs 2022 ALFA I BİLİM
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.