Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Altı Olasılıksız Şey

John Gribbin

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Çoklu Dünyalar Yorumunu (ÇDY) işittiyseniz, yorumu 1950'lerin ortalarında Amerikalı Hugg Everett'in icat ettiğini düşünüyor olabilirsiniz. Bir bakıma doğrudur bu. Sahiden de bu fikri kendi başına ortaya atan oydu. Halbuki aynı fikrin aslında beş yıl önce Erwin Schrödinger'in de aklına geldiğinden haberdar değildi. Everett'in versiyonu daha matematiksel Schrödinger'inki daha felsefidir ama asıl önemli olan şudur ki, her ikisinde de motivasyon kaynağı da "dalga fonksiyonunun çöküşü" fikrinden kurtulma arzusudur ve her ikisi de başarılı olmuştur.
Hakikat kurgudan daha tuhaftır çünkü kurgu olasılıklara bağlı kalmak zorundadır; hakikat öyle değildir.
Sayfa 19 - Mark Twain
Reklam
Erwin Schrödinger dalgaların kuantum dünyasını tarif eden denklemleri, Werner Heisenberg parçacıkların ku­antum dünyasını tarif eden denklemleri, Paul Dirac ise o kuantum dünyasını tarif etmeleri bakımından gerçekliğin bu iki versiyonunun birbirine tamı tamına denk olduğu­nu buldu.
1. Basım: Mayıs 2022 ALFA I BİLİM
"Alice kahkahayı bastı: 'Denemek fayda etmez,' dedi, 'imkansız şeylere inanılmaz ki." "Galiba sen pek alıştırma yapmamışsın" dedi Kraliçe. "Ben küçüklüğümde bunu hep günde yanın saat yapardım. Hatta yer yer kahvaltı öncelerinde altı imkansız şeye inanmışımdır."
1. Basım: Mayıs 2022 ALFA I BİLİM
Elinizde olan ne gördüğünüzdür, ne gördüğünüz de neyi aramayı seçtiğinize bağlıdır.
Sayfa 41 - Alfa Kitap
Tüm geçmişler eşit ölçüde gerçektir ve dünyamızın bildiğimiz tarihi olarak algıladığımız şey dünyaya dair sorduğumuz sorulara bağlıdır. Tıpkı elektronlarla yaptığımız deneylerdeki gibi, dalga bulmaya çalışırsak dalga, parçacık bulmaya çalışırsak parçacık, geçmişte dinozorların varlığına ilişkin delil bulmaya çalışırsak geçmişte dinozorların varlığıyla tutarlı bir tarih buluruz. Bu illaki geçmişte dinozorların "gerçekten de var olduğu" anlamına gelmez. Daha ziyade, sadece, günümüzdeki dünyanın durumunun, geçmişte dinozorların var olması olanağıyla tutarlı olduğu anlamına gelir. Smolin'in ifade ettiği gibi, elimizde "öyle bir kuram var ki, soruları değil yanıtları formülleştirebiliyoruz."
Sayfa 80 - Alfa Kitap
Reklam
Elektronun etrafına, aşina olunan hiçbir kavram örülemez... bir şey, bizim bilmediğimiz bir şeyler yapıyor. [Bu] pek de aydınlatıcı bir kuram gibi durmuyor.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.