Puan

7,7bin kişi
Devrimin Ana'sı
2026 16. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2026 13:54
Kitap 1905 devrimi sonrasında Rusya'daki sosyal ortamı ve siyasal atmosferi güzel yansıtmaktadır. İlgi çeken nokta ise seçilen "Ana" figürüdür. Bu metafor hem bireysel uyanıştan toplumsal bilince, hem aile yapısının ve annelik duygularının bilinçle harmanlanmasına hem de kadın hareketinin devrimlerin temelini nasıl oluşturduğuna dikkat çekmektedir. Bu yönüyle eser Gorki'nin devrimci düşünceleri ve sosyalist Rusya'nın temel dinamiklerini ortaya koymakla birlikte diğer Rus klasiklerinden farklı olarak devrimi sadece sınıfsal değil, toplumsal cinsiyet rejimini sarsan bir süreç olarak işlemektedir. Kadın hareketlerinin batıda yeni yeni filizlendiği ve doğu toplumlarında (ki Rusya tam olarak ne doğu ne de batı devletidir) henüz yer edinmeye başladığı bir ortamda sınıf temelli sosyalist devrimin sadece aristokrasiye değil patriyarkaya da başkaldırması gerektiğini ortaya koyan güzel bir örnektir. Başlarda fedakar, pasif ve özel alanla sınırlandırılmış kadın 'Ana' daha sonra kamusal ve politik alana geçiş yaparak kolektif cesarete ulaşır. Ataerkil düzenin çizdiği sınırları yıkarak kendisini yeni düzen içinde aktif bir şekilde oturtan kadın, sadece ezilen işçi sınıfının değil, tüm kadınların da bir örneğini teşkil edecek bir yapıya bürünmüştür. Bu bağlamda devrim, tamamiyle her türden monarklığa meydan okuyarak hümanist bir vücuda bürünür ve toplumsal cinsiyet sınırlarını da yıkar.
AnaMaksim Gorki · İkon Yayıncılık · 199734,4bin okunma
Puan vermedi·295 syf.·
2002 12. kitabı
Bir kişinin fakir olsada idealleri peşinde koştuğunu ve onu savunduğu anlatılıyor. Fabrika da sosyal haklarını bilmeden çalışan insanlara sosyal haklarını göstermeye çalışan bir çocuğun savaşı. Kendisi babası tarafından dövülüp horlaniyor. Babasının bir kavga sırasında ölmesi onun siyasi savaşı vermesinde etkili oluyor. Daha sonralari anasına da olayları anlatıyor onun anlamasını sağlıyor oda bu savaşa katılıyor.
AnaMaksim Gorki · İkon Yayıncılık · 199734,4bin okunma
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
2023 11. kitabı
Ana Maksim Gorgi'nin Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken, Benim Üniversitelerim eserlerinden sonra şimdi gelelim Ana'ya.. Pavel'in babası fabrikada ağır şartlar altında çalışan bir işçidir. Çok çalışır ama emeğinin karşılığını alamaz. Akşam işten eve dönüp geldiğinde patronlarına olan öfkesini karısından çıkarır durmadan, onu döver, hırpalar. Yanlız "Pavel'in babası mı?" bu durumda dersiniz. Tabii ki de hayır. Fabrikada çalışan işçilerin hemen hemen hepsi, akşam eve geldiklerinde içip içip karılarına şiddet uyguluyorlardır. Baba bir gün vefat eder. Artık tüm sorumluluk evin geçimi Pavel'in omuzlarına binmiştir. "Şimdi ne olacak?" dersiniz.. Bu kez babası ölünce, Ana'ya şiddeti Pavel mi uygulayacak? Gel zaman git zaman.. Pavel de babası gibi fabrikada çalışmaya başlar. Eve gelip tüm kazancını annesinin eline sayar. Annesine her gün nazik bir şekilde, hak ettiği gibi davranır. Ana şaşkındır. Benim oğlum, neden diğer gençler gibi değil? Neyse.. Pavel'deki bu değişimin kısa zamanda farkına varır. Oğlu gece geç saatlere kadar okuyor, bilinçleniyordur. Babasının ve çevresindeki işçilerin neden böyle proletaryanın kölesi durumunda izbe bir yaşam sürdüğünü anlıyor ve içerliyordur. Ana'sına der; Ana, babamın durumunu ben anlıyorum. İşten gelince onun neden öfkesini sana kustuğunu, yoğun iş yükü altında neden ezildiğini.. Evet evet hepsini biliyorum. Ana, babamın sana kustuğu öfke.. Hakkını alamadığı için.. Ana, yeni öğrendiklerini kanıksamaya çalışır. Peki şimdi ne olacak? Aklından sis perdesini kaldıran Pavel, "şimdi eli kolu bağlı mı duracak?" dersiniz. Hayır.. İşçi haklarının mücadelesi için kendisi gibi düşünen arkadaşlarını da yanına alarak haklarını kazanmak için büyük bir mücadeleye girişicektir. Bu hususta Pavel'e en büyük destek, oğlunu canı gibi seven Ana'dan
Aklı kanla söndüremezsiniz!!!
2025 7. kitabı
Okunma: 10 Mart 2025 11:04
Ezilen, sömürülen, hakları çiğnenen işçilerin var olan düzene karşı çıkışını, ideolojin her ne olursa olsun zalimin değil mazlumun yanında, ezenin değil ezilenin yanında olup, hak, adalet, eşitlik ve özgürlüğün savunulmasını, en aydınınından en cahiline kadar bilinçlenip tek yürek olması gerektiğini dile getiren müthiş bir kitap. Pavel'in annesi Palegaya, kocası tarafından ezilmiş, dövülmüş ve hep boyun eğmek zorunda kalmış cahil bir kadındır. Kocasının ölümünden sonra da oğlu Pavel babası gibi davranmaya başlamıştır. Ama kısa bir süre sonra davranışları değişmiş. Kitaplara yönelmiş. Babasının ve babası gibi davranışlarda bulunanların ezilip sömürüldüğü için bu kadar sert, öfke dolu olduğunu anlamış ve daha iyi şartlara sahip olsalardı böyle davranmayacaklardı kanaatine varıp, varolan düzene başkaldırış hikâyelerini başlatmışlardır. Yasaklı kitaplar okuyorum ben anacığım. Bizlerin, işçi yaşamımızla ilgili gerçekleri yazdıkları için okumaları yasaklanan kitapları okuyorum. Herşeye boyun eğmeye alışmış olan Ana korkuyor oğluna zarar gelecek diye. Ama oğlu başımıza ne geliyorsa korktuğumuz için geliyor. Bizi yönetenler korkumuzdan yararlanıyorlar, bu daha çok korkutuyor bizi diyor. Ve Ana başlarda her ne kadar korkuyor olsa da sonrasında sadece Pavel'in annesi olmaktan çıkıyor diğer yoldaşların da anası, ablası, kardeşi oluyor. Oğlunu bu dava da yalnız bırakmıyor. Bir de şartlar değişince Ana oğlunun yerine geçip mücadelenin meşalesini devralıyor. Ana Palegaya her ne kadar cahil, herşeye boyun eğmiş biri olsa da verdiği mücadele, bir anne olarak oğlunun yanında yer alması ve cesareti takdire şayan. Pavele hakim soruyor: itiraf ediyor musunuz suçunuzu? Ve cevap veriyor; **Suçum neymiş ki, itiraf edeyim? Kimseyi öldürmedim, kimsenin bir
İnceleme
2025 18. kitabı
Bir fabrikada işçi olarak çalışan karakterimizin hak ve adalet yolunda arkadaşlarıyla(yoldaşlarıyla) çıktığı yolu anlatıyor eserimiz.Halkın yenilen hakkının , cahilliğin bilgili cahillere karşı bilinçlenmesi mücadelesi.Baş karakterimizin annesi oğlunun bu durumu uğruna herşeyini ortaya koyuşu,mücadelesi ve yılmayan azmi kitaba ismin veren olay oluyor.Hak ve mücadele kişiye göre değişen yollarda aranır.Bu yol kimine göre kendi arzuları yani nefsiyle kimine göre de nefsini verenle olur.Bir savaş ancak ne için mücadele ettiğini bilmekle kazanılır.