Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tasavvuf Felsefe Siyaset Konuşmaları

Anadolu'nun Ruhu

Mahmud Erol Kılıç

Anadolu'nun Ruhu Sözleri ve Alıntıları

Anadolu'nun Ruhu sözleri ve alıntılarını, Anadolu'nun Ruhu kitap alıntılarını, Anadolu'nun Ruhu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eskiden bir insanın bağlı olduğu bir yol olurdu, ama bunu hiçbir zaman telaffuz etmez, öne çıkarmazdı. Günümüzde ise durum biraz değişti. Bu kimseler hakîkat ile aralarına mesafe koymaya başlamışlardır. Ben bunlara “tarîkatçı” diyorum. İslâm’da tarîkat vardır ama tarîkatçılık yoktur. İslâm’da şerîat vardır ama şerîatçılık yoktur.
Sayfa 283 - Sufi KitapKitabı okudu
Hz. Mevlânâ daha dört beş yaşında bir çocukken arkadaşları kendisine damdan dama atlamayı teklif ediyorlar. Celâleddîn ise “Damdan dama kedi köpek sıçrar. Canınızda benîâdem kuvveti varsa gelin sizinle gökleri gezelim.” diyor. .
Sayfa 260 - Sufi KitapKitabı okudu
Reklam
Modern insanın en büyük problemi de budur. Holistik olmadığı, bütüncül yaklaşmadığı; “bütün yapı”yı bilmediği için, sâdece bir parça olan madde üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmış ve felsefeyi bu hâle getirmiştir.
Sayfa 20 - Sufi KitapKitabı okudu
Her dinde olduğu gibi Müslümanlığın içerisinde de insanı hakîkate götüremeyecek değişik versiyonlar vardır. Müslüman olmakla iş bitmiyor. Müslümanlığın gâyesi şerîat değil, Müslümanlığın hakîkatine ermektir. .
Sayfa 338 - Sufi KitapKitabı okudu
Aşk iki ayrı parçanın birbirine doğru olan çekim kuvvetinin adıdır. Evrensel bir doğa kanunudur, insan icadı değildir. İnsan dünyaya gelmezden evvel, en başında insanın içine yerleştirilmiş bir çekim kanunudur. Aşk, insanı diğer varlıklardan ayıran en temel özelliklerden birisidir.
Sayfa 312 - Sufi KitapKitabı okudu
Mecaz nedir? Hakîkat nedir? Mecaz ve hakîkat irtibatı hem felsefenin hem de tasavvufun ana konularındandır. Bütün âriflere göre mecaz, hakîkate giden işâretlerdir. Hakîkatler hakîkaten oldukları gibi ifâde edilecek olsalardı, bütün denizler mürekkep, bütün ağaçlar da kalem olsa bu mümkün olamazdı.
Sayfa 270 - Sufi KitapKitabı okudu
Reklam
. “Bizler birleştirmeye geldik, ayırmaya gelmedik.” Mevlânâ .
Sayfa 307 - Sufi KitapKitabı okudu
Aşk. Peki, nasıl bir aşk? Mecâzî değil “mutlak aşk”. Yeryüzünün tüm aşklarının illetli olduğunu söyler Mevlânâ. Erkekle kadın arasındaki aşk, -her ikisi de noksan varlıklar oldukları, mükemmel varlıklar olmadıkları için- noksandır diyor. Bir süre sonra zedelenmeye başlar; gerçek aşk zamanın etkilerinden âzâdedir, insanlar arasındaki fânî aşk bu mutlak aşktan çekilen kopyadır, Mevlânâ’ya göre.
Sayfa 292 - Sufi KitapKitabı okudu
. Kadınlıkta Allah’ın sıfatlar âlemi itibarıyla baktığımızda, erkekte olmayan sıfatlar vardır. .
Sayfa 358 - Sufi KitapKitabı okudu
. Bilge, “kendini bilen kişi”dir. Velîler, etrafına ışık saçan kişilerdir .
Sayfa 200 - Sufi KitapKitabı okudu
470 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.