Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Anayasa Hukukunun Genel Esasları (Ders Kitabı)

Kemal Gözler

Anayasa Hukukunun Genel Esasları (Ders Kitabı) Gönderileri

Anayasa Hukukunun Genel Esasları (Ders Kitabı) kitaplarını, Anayasa Hukukunun Genel Esasları (Ders Kitabı) sözleri ve alıntılarını, Anayasa Hukukunun Genel Esasları (Ders Kitabı) yazarlarını, Anayasa Hukukunun Genel Esasları (Ders Kitabı) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bazı ülkelerde siyasi iktidarlar, anayasayı resmen yürürlükten kaldırmamakla birlikte, onu sistemli, sürekli ve yoğun bir şekilde ihlâl ederek anayasayı fiiliyatta devlet iktidarını sınırlandırmayan ve devlet karşısında vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini koruyamayan bir metin hâline getirebilmektedirler. Neticede anayasa bir metin olarak varlığını sürdürse de bağlayıcılığını kısmen veya tamamen yitirmekte, adeta bir “anayasa” olmaktan çıkmaktadır. Bu sürece Türkçede “anayasasızlaştırma”, İngilizcede ise “deconstitutionalism” ismi verilebilir.
Sayfa 71 - Ekin Basım Yayın Dağıtım / Haziran 2020 12. Baskı
malum kişi
Popülist lider halkı sadece kendisinin temsil ettiğine inanır. Muhalifleri kendi eşiti olarak görmez; onları haksız talepte bulunan"hainler" olarak görür. Bu anlayışın arkasında, halkın tek bir "kişi" olduğu, ortak bir iradesinin bulunduğu ve bu iradeyi ancak "gerçek lider"in temsil edebileceği varsayımına dayanır.
Sayfa 263
Reklam
o da oldu o da
Profesör Ergun Özbudun, 2015 yılında, Türkiye'de Recep Tayyip Erdoğan'ın istediği başkanlık sisteminin ABD tipi demokratik bir başkanlık sistemi olmadığını belirtmekte ve "Türk tipi" başkanlık sisteminin "delegasyoncu demokrasi" tipi bir başkanlık sistemi olabileceğinden endişe etmekteydi.
Sayfa 262
Kısacası hürriyetlerin varlığı ve sınırıyla ilgili tereddütlü konularda hürriyet lehine yorum yapılır. Buna "in favorem libertatis" ilkesi denir. Amerikan anayasa hukuku literatüründe bu ilke "powers are narrow, rights broad (yetkiler dar, haklar geniş)" özdeyişiyle ifade edilir. Bu ilkeye "principle of most rights (daha fazla hak ilkesi)" ve "principle of least authority ( daha az yetki)" ilkesi denir.
...Marksizme göre, bireyin özgürleştirilmesi ise ancak, proletarya ihtilalinden sonra, sosyalist-komünist toplumda mümkündür. Bu toplum aşamasında, insanlar, yabancılaşmadan kurtulacak, günde sadece birkaç saat çalışarak zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek, geri kalan zamanlarında, zevk için, gezecek, eğlenecek, şiir okuyacak, resim yapacak, balık tutacak, bilimle uğraşacak, çok değişik alanlarda faaliyette bulanarak, kendini, insan hayatının bütün alanlarında gerçekleştirecektir. Bu husus, Marksist literatürde "tam insan" kavramıyla açıklanır. Gerçek özgürlük, "tam insan"ın gerçekleşmesiyle mümkün olacaktır. Belirtelim ki, Marksist teorinin özgürlük anlayışı ne kadar yüce olursa olsun, eski sosyalist ülkelerin pratiğinde insan hakları tam anlamıyla ve en ağır bir şekilde çiğnenmiştir
Ferdiyetçi doktrin, hürriyeti, 26 Ağustos 1789 tarihli Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi ..."nin 4'üncü maddesindeki gibi "başkasına zarar vermeyen her şeyi yapma iktidarı" olarak tanımlar
Reklam
FERDİYETÇİ DOKTRİN ...Aile, toplum, devlet gibi kurumlar, elle tutulan, gözle görülen canlı varlıklar değil, fiktif (farazi) kurumlardır. Bireyler olmasaydı, böyle kurumlar da olmazdı. Dolayısıyla birey devletten önce gelir. Yani insanı devlet değil, devleti insanlar yaratmıştır. O halde, asıl olan, amaç olan, aile, toplum ve devlet gibi bu kurumlar değil; bireyin kendisidir.
John Locke' a göre, tabii hal döneminde insanlar, hayat, hürriyet, mülkiyet ve cezalandırma gibi temel haklara sahiptiler. Tabiat halinde suç işlendiğinde suçlunun cezalandırılması konusunda problemler ortaya çıkıyordu. Bu nedenle insanlar suçluları cezalandıracak düzenli bir otoriteye ihtiyaç duydular ve aralarında sözleşerek bu otoriteyi kurdular; ancak devlete sadece ve sadece cezalandırma haklarını devrettiler; diğer haklarını yanlarında sakladılar. O halde, devlet kişiye sadece suç işlediğinde müdahale edebilecek, diğer durumlarda ise karışamayacaktır.
87 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.