Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Anlamın Buharlaşması Ve Kur'an

Dücane Cündioğlu

Anlamın Buharlaşması Ve Kur'an Gönderileri

Anlamın Buharlaşması Ve Kur'an kitaplarını, Anlamın Buharlaşması Ve Kur'an sözleri ve alıntılarını, Anlamın Buharlaşması Ve Kur'an yazarlarını, Anlamın Buharlaşması Ve Kur'an yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Varlık derecesini tefrik etmek, her varlık sferini gereken yere koymak demektir
○< Varlığın mertebelerini, birbirleriyle olan münasebetlerini farkedemediğimiz de, içinde yaşadığımız dünya bir kaos halini alır ve biz onu doğru biçimde okumaya yol bulamayız. ---- İşte bu nedenle, varlığın mertebeleri nin ayırdına varmak, varlık mertebeleri arasındaki sınırları fark etmek zorundayız...
\< Doğru üsul,metodoloji doğru algıyı doğurur.
●> Kur'an'ı kerim 'in dile getirdiği gerçekleri anlamak istediğimiz kadar , dile getirilen gerçekliğin mahiyetini de bilmemiz gerekmektedir. ---Çünkü dil'e getirilen( dilde temsil olunan) aslında gerçekliğin kendisi değil, Onun bir temsilidir...
Reklam
○> " Dil ile varlık " ya da" kelimeler ile şeyler " arasındaki ilişkinin mahiyeti, Önemlidir. \> Zira bu ilişkinin mahiyetini idrâk ettiğimiz takdirde, hem dil'deki gerçekliği hem de dil- dışı gerçekliği anlamak yolunda ciddi bir adım atmış oluruz.
●> Doğadaki varlıklar, tek başlarına varolmadıkları gibi sözcüklerde, o sözcüklerin oluşturdukları cümlelerde, Meydana gelen metinler de tek başına Varolamazlar. --- Bu bakımdan varlığı anlamaya çalışmak, aslında, değişik varlık mertebelerinden meydana gelen bu bütünlüğü anlamaya, bu bütünlüğe ulaşmaya çalışmak demektir.
□> Varlığı bir bütün halinde idràk edebilmek için, varlık mertebelerini, teşkil ettikleri o bütün içerisinde görmeye çalışmalı, aksi takdirde dile getirilen gerçekliği anlama imkanlarımızı yitireceğimizi bilmeliyiz.
Dil 'de temsil olunan, aslinda gerçekliğin kendisi değildir
○>İmam Gazali'nin verdiği örnekte olduğu gibi, ne ' ateş 'kavramı, ne 'ateş' Kelimesi, ne de ' ateş' yazısı, ateşin kendisi değildir. ●> Çünkü ateşin kendisi,ateşin zihindeki, dildeki ve yazıdaki temsillerinden daha farklı bir varlık kategorisine aittir.
Reklam
Şaşırtıcı olan niçin o nesnenin şu ya da bu ismi taşıdığıydı
●> İnsanlar, bidayetten bu yana dil ile varlık( sözcükler ile nesneler) arasındaki mahiyetini merak etmiş, yeryüzünün çeşitli yerlerinde ve birbirlerinden habersiz olarak nesnelerin isimlerinin neden öyle olup başka türlü olmadığı Üzerinde düşünüp durmuşlar. Her nesnenin bir ismi vardi ve bu nesneler ile isimler arasındaki ilişki , Insanoğlunun anlama istediği, anlamaya yöneldiği bir olgu olarak karşısında duruyordu. Nesnelerin isimleri değildi insanı şaşırtıp hayrete sürükleyen; asıl Şaşırtıcı olan, niçin o nesnenin şu ya da bu ismi taşıdığıydı, nasıl olup da o ismi aldığıydı;
■> Her anlama eylemi,Schleiermacher'e göre, bir söz eylemine karşılık gelir; zira anlama, sözün sahibinin kurduğu yapının, muhatap tarafından yeniden kurulmasından( reconstruction) başka bir şey değildir, olmamalıdır.
●> Sözün sahibinin muradinı bilmek, sözün, kendisinde ifade edilmiş olduğu dilin genel kurallarını bilmek kadar önemlidir. \> Zira anlam bireyin, dilin ( msl.ana- dilinin) bütünlüğünden hareketle oluşturduğu zeminde tezahür eder.
●>Dil denen olgu, yaşanan hayattan bağımsız kendi başina varolmuş değildir. Bu nedenle bir dili ya da bir dilsel metni anlamak için, o dilin ya da metnin, içinde Varolduğu dünyanin da farkina varmak gerekir.
233 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.