2025
Orijinal Dil:
İngilizce

2025 8. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2025 08:22
Anna Ogilvy, yirmi beş yaşında genç bir yazardır. Bir yaz gecesi, ortada hiçbir neden yokken iki kişiyi bıçaklayarak öldürür ve o andan sonra da daldığı uykudan bir daha uyanmaz. Magazin tarafından “Uyuyan Güzel” olarak adlandırılan Anna'nın durumu, nörologlar tarafından “vazgeçme sendromu” olarak bilinen nadir bir psikosomatik bozukluktur. Adli psikolog Dr. Benedict Prince ise uykuda gerçekleştirilen cinayetler konusunda uzman bir isimdir. Makalesinde bahsettiği yöntemler bir şekilde Adalet Bakanlığı’nın dikkatini çeker ve Anna O.’yu uyandırmak üzere görevlendirilir. Kitapta bahsi geçen Vazgeçme diğer adıyla Concorde Sendromunu bilmediğim için biraz araştırdım. Bu aylarca hatta yıllarca süren uyku durumunun, hastalara yapılan çeşitli tahlil, görüntüleme ve incelemelerde dahi herhangi bir anomali saptanmadan, zihin bütünlüğü bozulmadan, Pamuk prenses misali dış dünyadan soyutlanmaya yatkın bir tür ‘psikosomatik yanıtsızlık’ tablosu olarak değerlendirildiğini öğrendim. Yani bir nevi bilim temelli, uykudan hallice akıl tutulması diyebiliriz bence. Dört yıldır kesintisiz uyuyan birini uyandırmak deveye hendek atlatmaktan zormuş meğer. Temelsiz rüya algoritmalarındansa -bir önceki paylaşıma ithafen- Akademik altyapısı sağlam uyku problemleri ya da uyurgezerlik teorileri her daim baş tacımız. Konu bu denli gizemli, ilginç ve vakur olunca kitap ilk sayfadan yakaladı beni ve sonuna kadar da kendine bağladı. Hikayenin tam olarak içinde, hatta Anna’nın odasında, Ben’in ensesindeymişim gibi hissettim. Yalnızca üç yüz sayfa boyunca beni yerime sabitleyip her dönemeçte enerjimi yükselten kurgunun son yüz sayfada da stabil kalmasını isterdim. Finale giden yol hem uzatılmış hem de gereksiz kafa karıştırıyor. Ama elbette bir hata onlarca doğruyu götürmüyor. Yazarın birikimi,
2025 24. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2025 22:17
Anna O.; başından başlayarak soluksuz okunan gizemli hikayesi, psikolojik dinamiklere, uyku bozukluklarına, zihin ve beden arasındaki bağlantının kesilmesi anlamına gelen vazgeçme sendromuna göndermeleri, farklı karakterlerin bakış açısından sunulan bölümleri ve bir film izliyormuş hissi veren anlatımı ile çok beğendiğim bir kitap oldu. Ancak son 100 sayfasında uzatmalar, şaşırtma gerekçesi ile konunun farklı boyutlara evrilmesi hikayeden kopmama ve zihnimin karışmasına neden oldu. Yine de bağlantıların kurulduğu, gerekçelerin anlaşıldığı kapanış bölümünün doyurucu olduğunu söyleyebilirim. Annesi bakan ve babası finans uzmanı olan,Elementary dergisinin kurucusu Anna Ogilvy,25 yaşında genç bir kadındır. Görünürde herhangi bir problemi olmayan, üst düzey bir hayat yaşayan Anna; bir gün derginin ortakları ve yakın arkadaşları olan Doug ve İndira' yı öldürür. Bu cinayetin ardından vücudu kendini kapatarak uykuya dalar ve bir daha uyanmaz. Medyada geniş yer bulan bu haber; çeşitli komplo teorilerine, varsayımlara neden olur ve gerçek suç fanatiklerinin gözünde en gizemli dava olarak varlığını sürdürür. Adalet Bakanlığı, soruşturma açmak için, uyku bozuklukları ile çalışan ve uykuda işlenen suçlar ile ilgili uzman olan adli psikolog Dr. Benedict Prince'i göreve getirir. 2019 yılında Anna O. vakası gerçekleştiğinden beri bu konu ile yakından ilgilenen Dr. Prince; Vazgeçme Sendromu olarak adlandırılan,bireyin çok uzun bir süre boyunca dış dünyadan kopması şeklinde kendini gösteren bu uyku bozukluğunu tedavi sürecinde yeni teoriler geliştirmiştir. Anna O.,bu cinayetleri işlerken bilinci açık mıdır yoksa uyku bozukluğunun sebep olduğu ve zihnin kapalı olduğu bir durum mu karşımıza çıkmaktadır? Özellikle ilk 350 sayfası ile; gizem unsurlarının çarpıcı bir şekilde kullanıldığı,
Puan vermedi·448 syf.·
2026 12. kitabı
Ayın ilk kitabı 41 ülkede yayınlanacak, dizisi için çalışmaları süren ve geçen yılın en çok konuşulan psikolojik gerilim romanlarından biri olan Anna O oldu. Anna Ogilvy, magazin saygalarını süsleyen, küçük bir derginin ortaklarından olan yirmi beş yaşında genç bir yazar. Bir gece ailesine ait bir çiftlikte hiçbir neden yokken en yakın arkadaşlarını bıçakla vahşice öldürür. O andan sonra da uykuya dalar ve bir daha uyanmaz. Basın tarafından "Uyuyan Güzel" olarak adlandırılan Anna'nın durumu nörologlara göre nadir bir psikosomatik bozukluktur. Bu hastalığın adı vazgeçme sendromudur. Dört yıl sonra Adalet Bakanlığı'nın adli psikolog Dr. Benedict Prince'in uykuda gerçekleştirilen cinayetler ile ilgili tedavi yöntemi hakkında yazdığı makale dikkatlerini çeker. Dr. Benedict'i Anna O'yu uyandırmak için görevlendirilir. Dr. Prince'in işi pek kolay olmayacaktır. Hem Anna O'yu uyandıracak hem o gece neler olduğunu dair gerçekleri öğrenecek hem de sırlarla dolu yüksek profilli bir şüpheliye karşı dikkatli olması gerekecektir. Tüm olumsuzluklara rağmen Anna O'yu nedense çok sevdim. Bazı sahneler olmamış. Aynı cümlelerin tekrar tekrar söylenmesi, absürd olduğunu düşündüğüm bazı bölümler... Birazcık da sanki Sessiz Hasta'nın farklı bir versiyonu gibiydi. Yazarın bölümleri kısa tutması hoşuma gitti. Bölüm sonlarıyla gizemi artırmış, daha fazla okumaya teşvik etmiş. Bu da heyecanla sayfaları çevirmeme neden oldu. Ayrıca yazar şaşırtıcı sürprizleriyle, gerilimiyle beklentimi yükseltti ve hiç beklemediğim, tahmin edemediğim bir sonla karşılaştım. Bütün karakterleri sevdim. Dr. Benedict'i özellikle ve onun için çok üzüldüm. Duygusal anlamda da etkilendiğim bir kitaptı. Son olarak Anna O'ya "Uyuyan Güzel" denmesi ve doktorun soyadının "Prince" olması ironisi çok hoşuma gitti. Acaba
Polisiye / Gerilim
2025 34. kitabı
Ben bu kadar kapsamlı bir kurgu beklemiyordum nedense Daha basit bir gidişat olur diye düşünmüştüm ama ince ince işlenmiş, detaylandırılmış ve araştırılmıştı. O yüzden kolay bir okuma olmasını beklemeyin. Çok fazla dikkat gerektiriyor çünkü kaçırdığınız en ufak şey emin olun ileride karşınıza gelecek şekilde ayarlanmıştı. Özellikle Uyku bozuklukları ve uyurgezerliğin temeli oluşturduğunu düşünürsek bu konular hakkında bir çok şeyde öğreniyoruz. Ve bu durum açıkçası böyle kişilere karşı insanı bir korkutmuyor da değil Uyurgezerseniz benim evimde kalamazsınız artık (.) Bu arada kitapta bir çok bakış açısı mevcut ve sonu ise kesinlikle şaşırtıcıydı . Biraz da konusundan bahsedeyim. Kitabımız Uykuyla ilgili suçlar konusunda uzmanlaşmış adli bir psikolog olan Dr. Benedict’in Adalet Bakanlığı tarafından Anna O. davası için çağırılmasıyla başlıyor. 4 yıl önce değişik aktivitelerin yapıldığı bir çiftlik, Survivorlar ve Avcılar oyununu oynamak için kiralanmış ve ardından korkunç olaylar yaşanmıştı. Kulübelere gelindiğinde iki kişinin hunharca bıçaklanmış cesetleri ve elinde bıçakla uyur halde bulunan bir kadınla karşılaştılar. 4 yıldır bu olay aydınlatılamayıp mahkemesi görülemiyor çünkü katil olduğuna kesin gözüyle bakılan Anna O. o günden beri kesinlikle uyanmamıştır. Bütün girişimlere ve çabalara rağmen hiçbir tepki alınamayan Anna için artık tek umut Dr. Benedict’tir. Katı kurallar ile gizli tutulması planlanan bu girişim için Ben, eski eşi ve polis olan Clara ile birlikte çalışmak zorundadır. Bir süre önce boşanmış ve aile problemleri yaşıyor olsalarda bu olayı profesyonelce yürütmeliler aksi takdir de yıllardır gündemden düşmeyen ve popülerleşen bu olay onları büyük bir tehlikenin içine de alabilir. Ben’in tek görevi Anna O.’yu uyandırmaktır. Ve bu işi üstlenir
Puan vermedi·448 syf.·
2025 80. kitabı
Herkese selam.. Kitabi okumaya başladıktan sonra grip olduğum için okurken kitaptan hiçbir şey anlamadım açıkçası bu yüzden çok yanlış zamana denk geldi. Bir de bu uykuyla ilgili durumlarla çok fazla ayrıntı vardı bir yerden sonra hem kitaptan hem benden kaynaklı koptum. Evet konu ilgi çekici olsa da merak ettirici kısmı biraz zayıftı bence. Sonundaki ters köşeyi neye bağlayarak yaptı inanın hiç anlamadım diyorum ya yanlış zamana denk geldi. Bir ara son 200 sayfayı en azından tekrar okumam lazım.. Çünkü çıkan ters köşeye bir çok kişi şaşırmış bense ne alaka ya oldum shwnsnns Bu yüzden puan vermiyorum..
Puan vermedi
#MatthewBlake #AnnaO. Rüyalar en karanlık sırlarımıza giden bir otoyoldur. Hatta muhtemelen en karanlık anılarımıza da. “Annanın rüyalarıysa herşeyin kilidini açabilir..” * * * * * * * * * Merhaba arkadaşlarım 🪽 Matthew Blake'in kaleminden , polisiye ve psikolojik gerilim okurlarını tam kalbinden yakalayan, zekice kurgulanmış ve gerilimi sürekli tırmandıran bir eser olan “ANNA O” ile geldim.. Namı değer uyuyan katil yâda başka bir deyişle uyuyan güzelle . "Anna O" romanı, modern psikolojik gerilimin tüm kurallarını tersine çeviren, okuru kurgu ile gerçeklik arasında sürekli sorgulamaya iten bir eser.. Başta ana karakterimiz olmak üzere “kapalı kutu” dediğimiz, diğer karakterin de gizemleriyle/ sırlarıyla dolu bir yolculuk.. Benim gibi sıkı bir polisiye okurunun iştahını kabartan, adli psikoloji açısından benzersiz bir vaka ile başlayan eser de: Dört yıl önce, on altı yaşındaki Anna Ogilvy, en iyi arkadaşları olan yaşlı çifti, kendi evlerinde, bir gece yarısı uykusunda bıçaklayarak öldürür Anna, bu korkunç cinayeti işlediğinden beri gözlerini hiç açmadı. O, "Uyuyan Katil" olarak anılan, derin ve ısrarlı bir uyku durumuna (dissosiyatif füg veya uyku felci benzeri bir durum) girmiştir. Cinayetin üzerinden ise tam dört yıl geçmiştir .. Buna karşın çözülemeyen dava hâlen daha devam etmektedir..
Roman
2025 28. kitabı
Üç gün boyunca beni kendisine bağlayan o kitapla geldim. Vaktim olsa bir günde de biterdi sanırım, çünkü sonuna kadar o gece neler yaşandığı merakıyla sayfaları çevirdim. Özellikle başlarda sonuna bakma ihtiyacı çok yoğundu. Fakat sayfalar ilerledikçe konu da çok ilginç olduğu için satır atlamadan okuyorsunuz. Uyurgezer insanların uykusunda yapabilecekleri ile ilgili birkaç bilgiye denk gelmiştim ama vazgeçme sendromunu daha önce duyduğumu hatırlamıyorum. Sizi yaşama bağlayacak hiçbir nedeninizin kalmadığı bir travma sonucu derin bir uykuya dalmak. Ve bazı insanlarda hatta çocuklarda bunun yıllarca sürmesi... Anna O. da iki arkadaşını bıçaklayıp öldürmüş ve olayın hemen sonrasında da derin bir uykuya dalmış görünüyor. Deliller Anna'yı suçlu gösterse de uyanık olmadığı için dört yıl boyunca bir yargılama yapılamamış. Ayrıca cinayetler uyurken işlendiyse suçlu kabul edilmiyor. Ve bu süreçte sosyal medyada kimi gruplar tarafından suçsuz kimileri tarafından bir katil, kimilerince uyuyan güzel olarak etiketlenmiş. Aradan geçen yıllara rağmen her zaman ilgi çekici bir vaka olarak sosyal medyada görünür kalmış. Adalet bakanlığı bazı gelişmeler sonucu en kısa zamanda Anna'nın uyanması ve yargılanması ihtiyacı duyuyor. Bunun için de yeni bir tedavi fikri olan Dr Benedict'e başvuruyorlar. Uykuda işlenen cinayetler konusunda uzman olan doktorun uyandırma ile ilgili de fikirleri var. Hastaya umut vermek, güzel anlarını hatırlatıp, yaşama dönmek istemesini sağlamak. Kurgu farklı yönlere de ilerliyor fakat temel merak unsuru o gece gerçekte neler olduğu. Özellikle sonlara doğru gerilimin hayli arttığı bölümler de var. İlgi çekici konusu kadar bence sıradışı sonu ile de çarpıcı bir kitap. Hiçbir tahmini tutmayanlar sonunda hayal kırıklığı da yaşayabilir ama yazar açık nokta
2025 34. kitabı
Bugün, insan zihninin derinliklerine doğru bir yolculuğa var mısınız benimle? Cevap evetse Anna O. 'ya beraberce bir yolculuğa çıkalım. Anna Ogilvy, annesi yüksek düzey bir devlet görevlisi, babası ünlü bir iş adamı ve kendisi kendi kurduğu trendi yakalayan bir derginin yaratıcı beyni olan 25 yaşında bir yazardır. Ailesi ve iş ortakları ile bir haftasonu gezisine çıkar ve ertesi gün iki kişiyi öldürmüş dünya tarafından tanınan eli kanlı bir katil olarak tanınır. Burada uyanır diyemiyorum çünkü Anna uyanmaz. Anna cinayetleri işlemiş ve uyumuştur. Uyanmamacasına. Psikolojide "vazgeçme sendromu" olarak adlandırılan bir psikomatik bozukluğa yakalanmıştır. Dört yıl boyunca gözlerini açmayan Anna'nın fanları da oluşur sevmeyenleri de ve Uyuyan Güzel olarak adlandırılır. En sonunda uyanıp yargılanmasının zamanı geldiğini düşünen Adalet Bakanlığı yazdığı bir makale sebebiyle bu işi çok gizli bir şekilde adli psikolog Dr. Benedict Prince'e verirler. Dr. Prince uykuda işlenen suçlar konusunda uzmandır aynı zamanda. Dr. Prince Anna'ya bağlanır ve işi sadece onu uyandırmak olduğu halde olayı araştırmaya başlar. Bu arada ortağı gizemli bir şekilde bir cinayete kurban gider. Dr. Prince Anna'yı uyandırmayı başaracak mıdır ya da olayı çözmeyi ya da kimin kurban kimin suçlu olduğunu... Kitapta bir yerden sonra kim suçlu, kim kurban rastladığımız her isimle ilgili teoriler üretmeye başladığımız noktaya varıyoruz. Sanki olaylar yavaş ilerliyor gibi gelse de bu his okuduktan sonra doğuyor içinize ve kesinlikle kitabın akmasına engel olmuyor. Bölümler kısa kısa ve bir bölüm daha derken sayfalar akıp gidiyor. Yazarın anlatımı akıcı, merak uyandırıcı ve sürükleyici. Kitap okumayı sevmekten dolayı, istisnalar dışında her okuduğum kitapta harikaydı vb. hisleriyle kapatıyorum kitapları
Anna O.
2025 9. kitabı
ANNA . MATTHEW BLAKE JUNO KİTAP Herkese merhabalar benim sevgili dostlarım Son zamanlarda favorim olan gerilim kitaplarına en afillisini eklemiş bulunuyorum. Ya nefes kesici ve okumamak hemen bitirmemek için direndiğim bir kitapla geldim. Dirensem ne yazar? Elimden düşüremedim. Döne döne geldim su gibi içtim. Ya resmen film izledim kalbim çarpa çarpa. Ya aklıma bir dizi geldi. Aslında benzer yanları vardı. Ama bu daha başka boyuttu. Gencecik bir kadından bahsedeceğim size. Kitaba adını veren Anna Ogilvy den. Ya üzüleyim mi, keyif mi alayım şaşırdım. Her sayfası sizi oradan oraya sürüklüyor çünkü. Neyse fazla spoilere girmeden kısaca anlatmak istiyorum. Bir değil iki cinayet var. Ve bu henüz yaşı yirmibeşlerinde olan yazar Anna O. nun işlediği cinayet. İşin garibi buradan sonra daha da can alıcı oluyor. Çünkü neden ne için , ne sebeple işlediği bu iki kişinin ölümüne sebep olduktan sonra, öyle bir uykuya dalıyor ki, uyandırabilene aşk olsun. Ölüm uykusu bu ne yaptılarsa uyandıramıyorlar. Uyandırsalar yargılanacak gerçekten o mu işledi cinayeti yoksa başka emir komut mu ortaya çıkacak. Ya da o cinayetleri işlediyse neden işledi diye açıklama yapacak. Ama nerdeeee. Bizim Anna, magazin lakabı nam-ı değer Uyuyan Güzel in bu durumuna nörologlar diyor ki vazgeçme sendromuna yakalanmış. Garip gelecek size ama bu çok az görünen bir psiosomatik rahatsızlığıdır. Devreye adli psikolog Dr. Prince girer ve araştırmaları sonucu uyku anında gerçekleşen veya gerçekleştirilecek olan cinayetler konusunda ki yazıları dikkat çeker. Bundan sonra ki görevi Anna O. ya ulaşabilmek. O gece Anna ne yaşadı ne yaptı o sırra vakıf olabilmek. Aması var ki doktor Benedictciğimin işi öyle göründüğü gibi kolay olmayacaktır. Size kitap ile ilgili bir analiz yapayım mı? İnsan bedenini ruh hükmeder
2025 32. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2025 22:36
Eğlenmek için gidilen çiftlikte gecenin bir yarısı, ortada iki ceset. Ve yanlarında onları öldüren en yakın arkadaşları Anna. Üstelik Anna, yıllarca sürecek bir uykunun ilk dakikalarında… Anna O, iki arkadaşını öldürdüğünden dolayı yargılanacaktı ancak vazgeçme sendromunu atlatması gerekiyordu. Bunun için üst kuruluşlar harekete geçti ve onu başka bir merkeze nakletti. Yeni merkezde Doktor Bloom ve Doktor Benedict iş birliği yaparak Anna’yı tedavi edecekti. Araştırmalar yaparken bir ize rastlayan Benedict, Bloom ile bulduklarını paylaştı. Ancak bu her şeyi daha kötü hale getirdi. O gece Bloom öldürüldü! Ya bu hasta uğursuzdu ya da ortada başka şeyler vardı… Perdenin arkasında kalan sırlar nelerdi? Anna O, 4 yıldır uyuduğu güzellik uykusundan uyanabilecek miydi? Dava onu suçlu mu suçsuz mu bulacaktı? Tüm bunlara sebep olan gizli biri mi vardı?… Anna O, benim için şahaneydi! Oldukça kapsamlı yazılmış, okuyucunun merakı hep diri tutulmuş ve oldukça az kişinin tahmin edeceği şekilde sonuçlandırılmış. Kitap bölüm bölüm yazılırken karakterler arasında da geçiş yapılmış bu sayede her karakterin düşüncelerini öğrenmemize olanak sunulmuş ve böylece hikayenin daha iyi anlaşılması sağlanmış. Psikoloji, gizem, gerilim ve suç konularında okumayı sevenler farklı konusu sayesinde bu eseri sevebilirler. Yazarın kalemi daim, okuyucusu bol olsun.