Aristo'nun Mantık ve İlim Anlayışı

Hamdi Ragıp Atademir

Aristo'nun Mantık ve İlim Anlayışı Gönderileri

Aristo'nun Mantık ve İlim Anlayışı kitaplarını, Aristo'nun Mantık ve İlim Anlayışı sözleri ve alıntılarını, Aristo'nun Mantık ve İlim Anlayışı yazarlarını, Aristo'nun Mantık ve İlim Anlayışı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
aristo, âlemi izahtan kaçınan ve ancak ahlâkî kavramların tahliline ehemmiyet veren sokrates’ten, aynı düzende, reel'i ancak fikir’de arayan ve realiteyi fikirler âlemi ile özdeşleştiren, deneme-üstü veya deneme-ötesi bir âlem tasarısıyle içinde yaşanılan âlemi ancak bir görünüşler âlemi saymakla kalmayıp onu aşağılaştıran eflatun’dan ayrı olarak daha büyük bir güçle düşünce ve nesnelerin kanunları üzerinde durmasını bilmek isteyerek, onların tabiatını, duraklı ve zarurî olanın ne olduğunu incelemek suretiyle varlık düğümünü çözmek istedi. bu iş için erişilecek nesne ve konuya göre, tutulacak yolu ve tekniği inceden inceye açıklamaya girişti. epistemolojik düzende duyu’ya ve akl'a, metodolojik düzende müşahede ve tecrübeye, nesne'ye ve olgu'ya gereken yerleri vermekle bir çok düşünürlere takaddüm ettiğini de gösterir.
düşünülmüş düşünce, düşünce’nin çeşitli ve belki de büyük ölçüde çelişik düşünce üzerinde olduğu kadar düşünen düşünce üzerinde de bizzat düşüncenin ne olduğu, kaynağı, sınırı, değeri ve konusuyla münasebeti, bunlara ait bir sürü meselenin çözülmesi, yeni yeni meselelerin ortaya atılması, varlık-yokluk, birlik-çokluk, aynılık-ayrılık, sonluluk-sonsuzluk, hareket-atalet, değişme-değişmezlik, süreklilik-süreksizlik ve daha bunlara benzer bir çok meselelerle, bizzat düşüncenin, ilmin ve hakikatin imkânı meseleleri cevap beklemek üzere düşünce alanında yer alacaktır.
Reklam
“grek düşüncesinin bu tasavvurları, mitos (mythos) yani jenealojiyi ve ilâhî şahsiyetlerin hayat niteliklerini anlatarak beşerî oluştan, fiillerden ve hareketlerden edinilmiş hayaller vasıytasıyle eşyanın tabii münasebetlerini ifade eden bir takım rivayetler şekli altındaydı.”
Sayfa 17 - l. robinKitabı okudu
İyonya Düşüncesinin Ortak Prensibi
Hiçbir varlık yoklukdan çıkmaz. Her varlığın başlangıcı bir değişmeden ibarettir. Öyleyse, her şeyin aslında tek ve öncesiz bir madde var. Her şey ondan çıkar, her şey ona döner.
Aristo'nun Mantık ve İlim Anlayışı
Aristo'nun Mantık ve İlim Anlayışı
İstilalar, güçler ve siteler arası çeşitli ilişkiler, bir takım tarihi, sosyal, askeri, kültürel münasebetler, inanç, örf ve adet ayrılıkları ve çatışmaları, tabiat hadiselerinin basit ve çıplak müşahedesinden çok, düşünce mahsülülerinin birbirinden ayrılık ve değişikliği karşısında, çelişme, çatışma ve tutarsızlıkları önünde, en mühim amil olarak, zihnin kendi iktidarı, tasavvurlarının reelle uyuşup uyuşmazlığı önünde, tutum ve davranışlarının tayinindeki payı üzerinde kendi kendini inceleme konusu alması ve incelemeye koyulması, böylece tenkitçi bir düşüncenin dolması lazım geliyordu
Aristo'nun Mantık ve İlim Anlayışı
Aristo'nun Mantık ve İlim Anlayışı
Hamdi Ragıp Atademir
Hamdi Ragıp Atademir
Geri17
80 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.