Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nietzsche, Heidegger, Foucault, Derrida

Aşırılığın Peygamberleri

Allan Megill
Eve Nasıl Döneriz
Günümüzde politikanın yalanlarla dünyayı yeni değerlerle inşasında bize farklı ve özgün bir bakış açısı kazandıracak, Nietzsche'nin "benim okurlarım daha doğmadı" sözü ve sonradan bu dünyayı anlamamızda rehber olması önem taşır. Bazı nihilistler gerçek bir dünyanın olmadığını öne sürerken yaşadıkları değer boşluğunu iyi şekilde yansıtırlar. Gerçek dünyanın olmadığı savı ise, her şeyin kökeninin bizde olduğu, perspektifini kendimizin eğip bükerek oluşturduğu ve bunun sonucunda da yalanlarla bir yaratıcı rolünü oynayarak düşünceye kutsallık (yaratıcılık) kazandırmaktır (bozum ve yeniden inşa - postmodernizm).
Aşırılığın Peygamberleri
Aşırılığın Peygamberleri
Zıtlıklarla İfade
Apollon "ışıldayan tanrı, ışık tanrısı"nın görsel temayülü Müzik alemine hükmeden Dionysos'un görsel olmayan, "görüntüsel olmayan" temayülü Apollon ışık ve bilgelik tanrısı olarak Batı felsefe ve düşünce geleneğine dair metafora uyan bir temsildir. Bunun altında yatan Apolloncu geleneğin tarihsel izdüşümü önemlidir. Nietzsche ışıldayan tanrı Apollon'a yanılsama tanrısı olarak da bakmakta, bu nedenle Almancada hem ışık hem benzerlik ya da yanılsama anlamına gelen Schein sözünü kullanır. Bu metinleri değerlendirirken, tarihi Apollon ve Batı düşünce tarihinin Antik Yunan'a uzanan köklerini bilerek Nietzsche okumanın faydaları çoktur. Politik olarak "ışığın çocukları" veya sinema tarihinde (Yıldız Savaşları) karanlık ve aydınlık zıtlığı kullanılırken yapılan Apollon'a gönderme de bu sebeple önem taşır, çünkü ışık aynı zamanda yanılsama için önemli bir araçtır. Medyanın, sinemanın, gösteri sanatlarının politik alt metinleri kullanmada ne kadar güçlü olduğu, medya yalanlarının büyük savaşları başlatmada oynadığı rolden anlaşılabilir.
Aşırılığın Peygamberleri
Aşırılığın Peygamberleri
Reklam
Nietzsche ve sanat
Nietzsche'nin mite veya benzerine dönme girişimi (simulacrum) günümüzdeki gücü elinde bulunduranların simulacrum ve simülasyonla sanatı yanılsama yönünden bakamayacak kadar abartıp sanatla doğrudan hakikate ulaşım olarak bağ kuranlara önemli ve çağını aşan bir göndermedir. Bugünün felsefecilerinin aynı kökenden aldıkları eğitim nedeniyle veya Nietzsche felsefesiyle bağın zayıf olmasının sonucu olarak anlayamadıkları, onun şaşmaz bir şekilde parmak bastığı sanatın "gerçekliğin kendisini" değil, benzerini verdiğidir. Belki de bu ve benzer sebeplerle postmodernizme ilham olurken, bu akımın öncüleri de onun ayak izlerinden giderek sanat yoluyla gerçeği sorgularken gerçek değil, varyasyonu derler (Andy Warhol'un sanat eserleri). Gerçekten de sanatın bu yönünü kullanarak alt metin olarak bir kitleye her şeyi yaptırabilirsiniz.
Aşırılığın Peygamberleri
Aşırılığın Peygamberleri
Resim:
Andy Warhol
Andy Warhol
Bunlardan hangisi gerçek Marilyn Monroe?
Gerçeklere Kavramlar Yoluyla Ulaşmak
Nietzsche'nin gerçeğe nasıl ulaşırız sorusu zamansız bir sorudur ve günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Dolaysız yoldan gerçeğe giden ve bir aracı kullanmayan, sezgi ve algılarımızla bilivermemizi sağlayabilecek, bu sebeple de en güvenilir ve saf olacak bir yol, yordam insanoğlu için henüz yoktur. Bu nedenle de gönülsüz de olsa Nietzsche de kavramlarla gerçeğe ulaşıp ifade etmeyi gerekli görür. Kavramların sezgi ve dolaysız yoldan görü olmadığını da vurgular. Sanat, bilim, metafizik, ahlak kavramsal olarak gerçeğe ancak dolaylı ve bu sebeple yanlı ulaşma olduğu için, elde tek kalan, gerçeği ifade edişte "metnin kendisinin üslubu, iç işleyişleri"dir. Bu ise, Nietzsche'nin dili kullanmada fragmanlarla ifade etme pratiği geliştirmesine sebep olur.
Aşırılığın Peygamberleri
Aşırılığın Peygamberleri
100 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.