Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nietzsche, Heidegger, Foucault, Derrida

Aşırılığın Peygamberleri

Allan Megill

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
441 syf.
8/10 puan verdi
Felsefenin aşkınlık yönü ele alınarak, bu tarzın son temsilcileri olan Nietzsche, Heidegger, Foucault ve Derrida ile hem kriz, estetik kavramlarına yaklaşımları, etkileri hem de düşünürlerin birbirilerinden ne denli etkilendiklerini ele almış yazar Megill. Foucault ve Derrida'nın Nietzsche'den etkilendikleri konular ve Nietzsche'ye kadar gelen
Aşırılığın Peygamberleri
Aşırılığın PeygamberleriAllan Megill · Metis Yayınları · 202190 okunma
Reklam
584 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
395 günde okudu
Neredeyse başlayalı bir yıl olduğu halde elimde süründürdüğüm bu eser çok başarılıdır ve ortalamanın üstünde bir tarzda yazılmıştır. Eğer kitabın çokca faydasını görmek istiyorsanız yazarın tepkisel düşünürler olarak belirtip aşırılığın peygamberleri ilan ettiği dört felsefeciyi iyi bilmeniz gerekmektedir. Çünkü kitap bu kişilerin herkes tarafından bilinen yönlerine değil bilinmeyen taraflarını aydınlatma peşindedir.
Aşırılığın Peygamberleri
Aşırılığın PeygamberleriAllan Megill · Say Yayınları · 201290 okunma
·
Puan vermedi
Kitap, var olan gerçeklik krizini ortaya atıp buna çözüm bulmaya çalışan dört düşünürü ( Nietzsche, Heidegger, Foucoult ve Derrida ) ele alıyor. Bu kriz sistemin bize gerçek olarak dayattıkları ve insan zihninin gerçek olduğunu iddia ettiklerinden oluşuyor. Nietzsche 'ye göre gerçeği elde etmek mümkün değildir ve gerçek olduğunu düşündüklerimiz birer yanılsamadır. Nietzsche sistem isteminin dürüstlük eksikliği olduğunu söyler . Foucoult kendi düşüncelerinin temelinin Nietzsche'ye dayandığını belirterek her türlü "sistem" kavramına düşman olduğunu ifade eder. Foucoult felsefeci , yapısalcı olduğunu söyleyenlere karşı sert bir üslup takınır çünkü kendisini kalıplara yerleştirmeye çalışılmasınıdan hoşlanmaz. Foucoult Heidegger ve Nietzsche'nin sentezi olarak görülüyor fakat Foucoult Nietzsche'de olduğundan farklı olarak Heidegger'in düşüncelerini olumsuz karşılar ve aynı görüşü belirtseler bile Heidegger'den bahsetmez. Heidegger'e göre krizin asıl nedeni bilimin özü olan grek kültüründen uzaklaşılmasıdır. Heidegger " dil olgusu" üzerine dururken Foucoult "söylem" üzerinde durmaktadır. Kitap çok fazla bilgi içerdiği için ağır geliyor ve kapsayıcı olduğu için bir çok konu üzerinde duruyor. Okumak zor olsa da çok şey katacaktır.Başarılı bir eser.
Aşırılığın Peygamberleri
Aşırılığın PeygamberleriAllan Megill · Metis Yayınları · 202190 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.