B. Ergin Borobey
Haziran 2024
Odessa Yayınevi

2024 31. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2024 19:10
Uzun zaman sonra nihayet Modern Türk Klasiklerinde kaliteli bir kitap okuyorum dedirten, içimizde özleminden burnumuzun direğini sızlatan; sıcak ve samimi Mahalle Romanı… Kitabın bu kadar sahiplenilip sevilmesine yol açan şey bence, küçük, iddiasız, tekdüze yaşayan ve ilk bakışta sıradan olduğu düşünülen fakat içlerinde her birinin çok başka dünyaları olan karakterlerin olması… Kurgusu ve karakterleri popülaritenin dışında kendisine özgü, yalın bir dille yazılmış dinlendirici bir kitap. Okurken asla başı ve sonu arasında kopukluk olmayan, aynı ritimle devam eden, bitirdiğinizde (Kendi pişmanlıklarımız gibi) sonu şöyle olsaydı diye hayal bile etmeye gerek duymayacağınız, bu kitaba da bu yakışırdı diyip; tek solukta okuyup bitireceğiniz, (ben bitmesin diye bazı sayfaları birkaç kez okudum) şu gelen kış günlerinde içinizi kitabımızın meşhur semaver çayları kadar ısıtacağından eminim. Kitabın içeriğinden kısaca bahsetmek istiyorum (spoiler içerir)! Haliç kıyısında yer alan İstanbul’un Balat semtinde; şahsına münhasır insanları olan, eski değer ve kültürün son izlerini taşıyan mahalle.. Sahaf dükkanı olan, bazı yaz akşamları keyifli müzayedeler düzenleyip naftalin kokulu antikaları satan Seyat abi, Mahallenin sevda şairi, sabır taşı, bize bu Romanı bahşeden en mutlu olmayı hak eden karakteri Mübin abi, Kendine özgü alışkanlıkları olan, her şeyi olup, hiçbir şeyi yokmuş gibi yaşayan, kendini kitabın sonunda bulan, anı koleksiyoncusu Hakan, (Aslında çok şey söylerdim Hakan için ama tadı kaçmasın) Mis gibi işi olduğu halde alışkanlıklarından kopamayıp arkadaşı Hakanla seyyar kitap satan, yüreği naif, sessiz gemi Ersin, Mahallenin bana göre kralı Alex :) onu süslü cümlelerle anlatmak bile zayıf kalır. Okuduğunuzda anlayacaksınız... Umarım okurken benim kadar keyif
Edebiyat & Roman
2025 1. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2025 00:37
İlk olarak #yazsonu romanı ile kalemini sevdiğim yazarın ikinci kitabının yorumu ile karşınızdayım. Aşk Birdenbire, Haliç kıyısında yer alan İstanbul'un Balat semtinde, kendi hallerinde yaşayan insanların geleneksel kültür ve mahalle denildiğinde akla gelen o yaşayışa sahip mahalle insanlarının hayatını konu aldığı tam bir İstanbul romanı. Asıl karakterimiz Hakan bir anı koleksiyoncusu. Aslında bir fotoğraf karesinin hikâyesinin peşine düşen bir anı kovalayıcısı desek daha doğru olur. Bunun dışında mahalledeki pek çok karakterin de (Reyan, Mübin abi, Alex, Ersin...) hayatı, yaşayış biçimleri konu ediliyor. Aslında bu kitapta her karakter başlı başına bir roman oluşturulabilecek kadar hayat hikayesine sahip. Mesela bu kitapta Hakan ve Reyan'ın yaşamöyküsünün yanında Mübin abinin çaba, sabır dolu hayatı oldukça okunası. Sohbetler, mektuplar, iç sesler ve nicesi göz önüne alındığında büyük bir emek ile adeta yaşanmışlık kokan satırlar insanın içini muhabbetle dolduruyor. Hatta 557 sayfalık bir kitap olmasına rağmen akıcı dil ve kendini okutan satırlarıyla elinizde incecik bir kitap halini alıyor. Kalemiyle tanışılması gereken bir yazar olan @erginborabey 'in kitaplarını şiddetle tavsiye ediyorum. ~ Alıntılar: : "İnsan eşyalarla yaşar, rahat edebilir de ama mutlu olamaz. Onlara anlam katan, renk katan kalbimizdir, içimizdekilerdir." : "Edebiyatsızlık hayattan umudu kesmekti ona göre." : "Defolu kitaplar ne ola ki? Yani dışı yıpranınca içindeki cümleler de yıpranıyor muydu?"
Edebiyat & Roman
2024 3. kitabı
Bir platformun hediyesi olarak gönderilen bir roman. İlk sayfalarını okurken beklediğimin üzerinde bir üslup hissettim. Devam ettikçe hikayenin beni içine almasıyla bir günde biten kitap oldu. Çok emek harcanmış... "Hayat yalnızca karşılıksız sevgisine ikna olduklarını koynuna alır..." İstanbul'da bir mahallede geçiyor hikaye. Mahalle ortamı o kadar tatlı ve gerçekçi işlenmiş ki, karakterleri beni çok cezbetti. Özellikle Mübin ve Ersin karakterine bayıldım. Ara karakterler bile özenli ve üslubu yerinde bir akışın içinde kendine yer etmiş.. Romanı özel kılan karakterlerin birbirinden net şekilde ayrılması. Bunu okurken hissediyorsunuz. Yani her karakterin ruh dünyası, konuşma biçimi birbirinden farklı. Kitapta kullanılan sözler, replikler ve mektuplar harikulade. Her hadisede ayrı duygulandım. Ani koleksiyonculuğuna merakım vardı, bu kitapla birlikte merakım da son buldu Hakan sağ olsun :) eski eşyaların anıların böyle kötü hissettireceği aklıma gelmezdi. Teleskopçu Hakan'ın Reyan aşkı aslında bir hayat öğretisi. Yeni aşıklar mutlaka bu kitabı elden geçirmeli. Ayrıca mahalle ortamını sevenler için harika bir çalışma olmuş. Hikaye bittiğinde beni çok hüzünlendirdi. O mahallede yaşamayı çok istedim. Mübin abiyi tanımayı, Hakan'la zaman geçirmeyi. Alex',i Ersin'i hepsini.
2024 2. kitabı
Ergin Borobey'in Mahallemde Akşamlar romanından sonra okuduğum ve beklentimi fazlasıyla karşılayan bir eser. Tam bir İstanbul romanı... Bana Yeditepe İstanbul dizisini hatırlattı. Bu yaz okuduklarımda ilk sıraya yerleşti. Kitabın daha girişinden kendine özgü havasını hissediyorsunuz. Üslup ve akıcılık baya emek harcandığını gösteriyor. uzun zamandır bir Türk romanından böyle etkilenmedim. Hayata bakışınızı bir tık değiştirecek kitaplardan. Harika bir mahalle ortamı işlenmiş. Karakterlerden tutun da konuşmalar ve olayların sadeliği abartısız kendi halinde ilerleyen öyküsü hiç zorlamadı. Beni en çok etkileyen Mübin Duruer karakteri oldu. Baş karakter Hakan iken kitap bittiğinde geride aklımda kalan Mübin Duruer ve Ersin'di. Tayanç bey, Reyan, Alex aslında bütün karakterler romanın önemli parçaları. Hepsinde kendimden bir şeyler buldum. Mahalle özlemi çekiyorsanız hele de yeditepe istanbul fanıysanız hiç vakit kaybetmeden okuyun.
2024 1. kitabı
Aşk Birdenbire özlediğimiz mahalle ortamını yeniden tattıracak özgün bir roman. Yeditepe İstanbul dizisi severleri için bulunmaz fırsat. Alın mutlaka okuyun... Kitabın dili, karakterleri ve akıcılığı insanı içine çekiyor. Popüler kültür kitaplarından sıkılan herkes için ideal. Özellikle İstanbul'u sevenlerin okumaktan pişman olmayacağı sade bir hikaye. Kitapta favori karakterlerim: Mübin abi ve Ersin. Kitap başlarken ana karakterler kitap sonunda yan karakterlere dönüşüyor. Reyan ve Hakan'ın hikayesini merak ederken Mübin abinin mutlu sonla biten parodisi ayrı bir renk katıyor öyküye.

B. Ergin BorobeyYazar · 4 kitap
Gümüşhane doğumlu Türk senarist, yazar. İlk eserini 2014 Kasım ayında Metropol Rüyaları isimli romanıyla yayımladı. İstanbul Valiliği bünyesinde Araştırmacı olarak "Bir Başka İstanbul" başlıklı edebi makaleler yazdı. 2017 yılında Sultanın Gözyaşları isimli tarihi romanı kaleme aldı. 2018 yılında Türk Edebiyatı için dönüm noktası olarak sayılan 1950'li yılları ve dönemin Edebiyat akımlarını yeniden tartışmaya açan "Mahallemde Akşamlar" isimli romanı kaleme aldı. Bu eserlerin yanında Yaz Sonu romanı da yer almaktadır. Sinema alanında başta Ayrı Zamanlar filmi ve Yaşam Belgeseli olmak üzere pek çok film, belgesel ve reklam filmlerinde senaryo yazarlığı, yönetmenlik ve danışmanlık görevlerini üstlendi.