Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ataname

Cihan Dura

Ataname Gönderileri

Ataname kitaplarını, Ataname sözleri ve alıntılarını, Ataname yazarlarını, Ataname yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
HER ZAMANIN UYARILARI -Cahil ile tartışırken söyleyeceğin her söz, ateşe atılmış birer odundur. Lev Tolstoy (Çünkü aranızda pek çok sayıda bilgi basamakları vardır. Anlaşmak için o basamakları birlikte tek tek aşmanız gerekir. Ancak inmek de, çıkmak da yetenek ister, büyük sabır ve zaman ister. CD) . -Aydınlar, bilim insanları, sanatçılar!
Reklam
Türkiye, yurdumuz çalışkanlar ülkesi, zenginler ülkesi olmalı! Milletçe böyle bir çağda, böyle bir devir içinde olmalıyız. Böyle bir devri yüceltmeli, böyle bir devrin tarihini yazmalıyız. En büyük makam, en büyük hak kimindir böyle bir devirde? Çalışkanlarındır elbet! Çalışmak ve daima başarı aramak... Bu, temel bir ilkemiz olmalıdır. Hayat demek mücadele demektir, çarpışma demektir. Hayatta başarı mücadelede başarılı olmakla mümkündür. Zafer, “zafer benimdir” diyebilenindir; başarı “başaracağım” diye başlayanın ve “başardım” diyebilenindir.
Sırt üstü yatıp çalışmadan yaşamak isteyenin, bizim toplumumuzda yeri yoktur, bir hakkı da yoktur. Bu vatan bizden çalışmak ister; kuru söz değil, iş yapmak ister. Öyleyse çalışacaksın, çalıştıracaksın, adam gibi yaşamak için, gerilikten kurtulmak için. Çalışmadan yaşayanları, çıkar sağlayıp zenginleşenleri milletin de, insanlığın da düşmanı bilecek, onlarla mücadele edeceksin.
Hiçbir millet yoktur ki, ahlak esaslarına dayanmadan ilerleyebilsin. Öyleyse bilim ve teknikte ileri olmakla birlikte aynı zamanda ahlaklı, sağlam karakterli bireyler olacağız. Yüksek kültürde ve yüksek erdemde dünya birincisi olacağız.
Bir iş neden ahlâkî bir değer içerir? Bireylerden ayrı, yüce bir kaynaktan doğup gelir de ondan. O kaynak toplumdur, millettir. Ahlak bireylerden ayrıdır, onların üzerindedir; o ancak toplumsal olabilir, ulusal olabilir. Atatürk’ün ahlak anlayışı böyledir: sosyal ahlaktır, ulusal ahlaktır. Türk Devrimi’nin en büyük hizmetlerinden biri, toplumsal alanda dindarlığın yerine ahlak, ehliyet, liyakat değerlerini koymasıdır.
Reklam
Devlet -Anayasamızda belirtildiği gibi- üç temel işleve göre örgütlenmiştir: Yasama, Yürütme, Yargı. Yasama görevini, Türkiye Büyük Millet Meclisi; Yürütme görevini, cumhurbaşkanı ve hükümet; Yargı görevini mahkemeler yerine getirir. Bu üç organ yalnızca tek bir merkezden emir almalıdır: Millî İrade!
Millet devletle ayakta durur. Devlet milletin özgürlük ve bağımsızlığını kendine özgü bir nüfuz ve kuvvetle sağlar.
Milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, yaratılıştan gelen zekâsını, bilime bağlılığını, güzel sanatlara sevgisini ve millî birlik duygusunu durmadan ve her türlü araç ve önlemlerle besleyerek geliştirmek Millî Ülkümüzdür.
Atatürk millet (ulus) konusunda hiçbir zaman ırkçı bir yaklaşım içinde olmamıştır. Onun millet anlayışı üç unsur üzerine kuruludur: Ortak tarih, ortak dil ve ortak kültür. Türk, Kürt, Laz, Çerkez,... bu topraklar üzerinde yaşayan herkesin bir bütün oluşturduğu anlayışından hareket etmiştir. İrili ufaklı birkaç soyun karmaşığı olan bir kültürel bütündür Anadolu insanı. Ve biz Türkiye ile kendimizi sınırlayarak, Türk milleti dediğimiz zaman bunu anlıyoruz.
31 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.