Ülkeye Adanmış Bir Yaşam 2

Atatürk ve Türk Devrimi

Metin Aydoğan

Atatürk ve Türk Devrimi Sözleri ve Alıntıları

Atatürk ve Türk Devrimi sözleri ve alıntılarını, Atatürk ve Türk Devrimi kitap alıntılarını, Atatürk ve Türk Devrimi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Lozan Antlaşması gereğince Batı Trakya ve Yunanistan’dan gelenler, Balkan Savaşları ve Rus Devrimi’nden kaçanlarla birlikte Türkiye’ye, 166 bin 881 aileden oluşan 709 bin 322 göçmen gelmişti. Türkiye nüfusunun yüzde 6,5’i kadar olan bu miktar, nüfusa oranla bir ülkeye yapılan en büyük göç olayıydı. Gelenlere ve evleri yıkılmış olanlara, yiyecek ve giyecek sağlandı. Felakete uğrayanlara ordunun hayvanları dağıtıldı. Gıda stokları tohumluk olarak verildi. Ziraat Bankası başta olmak üzere, bir kısım kuruluşlardan parasal yardım sağlandı. Şehirli ailelerin yakılan evlerine karşılık, devlet binaları ayrıldı. Toplam nüfusu 38 bin 30 olan 6538 aile, yeni konuta kavuşturuldu. Göçmenlere 7618 ton gıda, 22 bin 501 çift öküz, 27 bin 501 adet tarım alet ve makinesi dağıtıldı. Kırsal alanda 19 bin 279 ev tamir edildi, 4567 ev yeniden yapıldı. 66 yeni köy kuruldu. 6321 parça arsa ve 1 milyon 567 bin dönüm tarla, bağ ve bahçe verildi.
Sayfa 348 - Prof. Dr. Feridun Ergin, Atatürk Zamanında Türk Ekonomisi, Yaşar Eği. Kül. Vak. Yay., No: 1, s. 19-20Kitabı okudu
lozanda,
İkinci dönem görüşmelerde, Lord Curzon’un yerini alan ve imzalamak zorunda kaldığı antlaşmanın ezikliğini taşıyan Montagu Rumbol, Kral V. George’a yazdığı mektupta, Lozan Antlaşması için, savunma güdüsü içinde, “kötü koşulları en az kapsayan belge”106 tanımını kullanmıştı. Oysa Anadolu’daki Türk başarısı nedeniyle başbakanlığını yitiren Lloyd George “Lozan, İngiltere tarihinde imzalanmış olan en alçaltıcı anlaşmadır” diyordu.
Sayfa 46 - Lord Kinross, Atatürk, Altın Kitap Yay., 12. Baskı, İst., 1954, s. 435 , Yavuz Abadan, “Lozan’ın Hususiyetleri”, İÜ Hukuk Fak. Mecmuası, C.IV, s. 403; aktaran, 70. Yıldönümünde Lozan, Kültür Bakanlığı Yay., s. 93Kitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal
24 Ekim 1922’de, Amerikan United Press gazetesine şunları söyledi: “Amerika, Avrupa ve bütün Batı dünyası bilmelidir ki; Türkiye halkı her uygar ve yetenekli ulus gibi, kayıtsız şartsız özgür ve bağımsız yaşamaya kesin karar vermiştir. Bu meşru kararı ihlale yönelik her kuvvet, Türkiye’nin ebedi düşmanı kalır.”
Sayfa 20 - Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, 3. Cilt, s.48; ak. Prof. Dr. Utkan Ko-catürk, Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bank. Yay., s. 217Kitabı okudu
İngiltere'nin İstanbul büyükelçilik görevlisi Kidston, 28 Kasım 1919'da Londra'ya gönderdiği raporda, "Kürtlere ne kadar güvenmesek de onları kullanmamız çıkarlarımız gereğidir" diyordu.
Sayfa 129Kitabı okudu
Zafere karşın Türkiye'nin geleceği belirsizdi. İçerde ve dışarda, sonucu merak edilen ana sorun, Türkiye'nin geleceğini kimin belirleyeceğiydi. Bağımsızlıkta karar kılan Kemalist devrimciler mi, Batı'yla uzlaşmaya hazır eski düzen yanlıları mı egemen olacaktı?
“..Teoman, Atilla, Gökçe, Mete, Ayça, Yıldırım, Özge, Oğuz gibi Türk adları alıyordu. 1934 yılında öyle bir süreçten geçiliyordu ki, insanlar yalnızca bir soyadına değil, sanki yitirmiş olduğu geçmişine ve özbenliğine kavuşuyor, olağanüstü bir dönem yaşıyordu.”
Sayfa 288
Reklam
1.000 öğeden 791 ile 800 arasındakiler gösteriliyor.