Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Atatürkçülük, Milliyetçilik, Sosyalizm

Doğan Avcıoğlu

Atatürkçülük, Milliyetçilik, Sosyalizm Gönderileri

Atatürkçülük, Milliyetçilik, Sosyalizm kitaplarını, Atatürkçülük, Milliyetçilik, Sosyalizm sözleri ve alıntılarını, Atatürkçülük, Milliyetçilik, Sosyalizm yazarlarını, Atatürkçülük, Milliyetçilik, Sosyalizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Özel teşebbüse dayanan bir kalkınma hamlesi, Sadun Aren’in yazısında söz ettiği gibi, geniş kitlelerin refah taleplerini süngü ile susturan faşist bir idarenin mevcudiyetini zaruri kılar.
İnsanca yaşamı arzulananlar komünistlik ile suçlanır , köy enstitülerinden çıkanlar, sendikal yaşama savaşı yapan işçi örgütleri, her türlü istismara karşı duran vicdan sahipleri, hür düşünceyi savunanlar, planlı kalkınmayı ve devletçiliği savunanlar komünisttir onlar için. Yani bu milleti ileriye götürmek için taş taşıyanlar onlar için şeytandan farksızdır.
Reklam
Halk teşkilatlanmalı, ağa ve mutavassıt saltanatı son bulmalıdır. Modern anlamda bir toprak reformu gerçekleşmeli, zirai pazarların özel sektörün elinden kurtarılması, istihsal ve satış kooperatiflerinin yaygın hale getirilmesi, her alanda sendikacılığın kuvvetlendirilmesi, halk çocuklarının bilimsel eğitimden faydalanabilmesi, insanları 21. yüzyılın insanı haline getirebilmek için köy enstitüleri kurulmalı ve demokrasi bir karikatür olmaktan kurtarılması gereklidir .
Rejim, nihayet gaye değil, vasıtadır. Esas olan, Türkiyemiz'in, Atatürk Devrimlerinin ışığı altında, çağdaş Batı uygarlığına süratle ulaştırılmasıdır. Siyasi rejim, bunu sağlayabildiği ölçüde iyidir. Bunu sağlayabildiği ölçüde rejim, bir an önce ileriye gitmek için sabırsızlanan Atatürkçü kuvvetler tarafından benimsenecektir.
Sayfa 78 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Batıdaki anlamıyla fikir hürriyeti, bu memlekette belki de hiçbir zaman mevcut olmamıştır: Atatürk ve eseri, tarafsız bir gözle incelenememiştir. Baş tarafına bir küfürname koymadan, komünist memleketlerden ve komünizmden söz açmak kolay değildir. Dini konuları objektif bir şekilde incelemek tehlikelidir. Dış politikada hafiften nötralist bir tezi savunmak, şimşekleri üzerinize çekmek için kafidir. "Castro rejiminin, halk düşmanı Batista rejiminden, Nasır diktatörlüğünün Kral Faruk demokrasisinden" bin defa iyi olduğunu söylemek bile cesaret işidir.
Sayfa 83 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Kısaca, bugünkü sistemden faydalananlar, aslında demokrasiyi istemeyenlerdir. Demokrasi işlemediği müddetçe, bu adamlar şekli bir demokrasiye taraftardır. Her şeyden önce halk idaresi demek olan demokrasi, emekçi kütleye teşkilatlanma ve her türlü istismarla mücadele imkanını getirdiği takdirde, demokrasi olacaktır. O zaman da, bugünün sahte demokratlarını herhalde demokrasi safında göremeyeceğiz.
Sayfa 103 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bizde de parlamenter sistem, geniş ölçüde ağaların yararına işlemektedir. "Türk demokrasisi, ağalar saltanatının Avrupai adıdır." diyen Çetin Altan'ın fazla mübalağa ettiği söylenemez. Bu sebeple ağalar, büyük sermayeden daha da miyop görüşlü oldukları için, bizim demokrasiden şimdilik memnundur. Fakat bu durum uzun müddet devam edemez. Türkiye'de ağalar saltanatının sürüp gitmesi kolay değildir. Memleketimizde başlayan sosyal uyanış, ağalar saltanatına er geç son verecektir. Onları sosyal bir kuvvet olarak tasfiye eden ciddi bir Toprak Reformu, eninde sonunda gerçekleştirilecektir. O zaman, sahte demokrasiden çok memnun görünen ağaların, gerçek demokrasiye karşı olacakları kolayca tahmin edilebilir.
Sayfa 103 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Parlamento'nun bugünkü sosyal yapısı, sayıca üstünlüklerine rağmen, emekçi kütlelerin sesinin gereken ölçüde işitilmesine elverişli değildir. Mahdut sayıdaki varlıklı sınıfların menfaatleri, Parlamento'da çok daha iyi şekilde korunmaktadır. Tek kelime ile, Parlamento'da muhafazakar kuvvetler çoğunluktadır. Böyle bir çoğunluğa dayanarak sosyal adalet içinde hızlı kalkınma nasıl gerçekleştirilebilecektir? Güçlük buradadır. Bugünkü siyasi buhranın temel sebebi budur: Gittikçe ağırlaşan iktisadi ve sosyal şartlar, büyük halk kütlelerinin memnuniyetsizliğini artırmaktadır. Memnuniyetsizlik Parlamento'da çok az sayıda temsil edilen toplumun ileri ve dinamik kuvvetlerine sirayet etmiştir. Bu şartlar, sosyal adalet içinde hızlı kalkınmayı ve bunun gerektirdiği eğitim, vergi ve toprak reformları gibi hamlelere girişmeyi zaruri kılmaktadır. Halbuki Parlamento'da kuvvetini bugünkü düzenin muhafazasından alan bir çoğunluk vardır. Bu çoğunluk, ileri hamlelere karşıdır.
Sayfa 112 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Namık Kemal nesli, "Hürriyet"in vatanı kurtaracağına inanmıştır. Hürriyet'in somut biçimini de, Batı tipi demokratik bir Anayasada görmüşlerdir. "Anayasa gelsin, Türkiye kurtulacaktır." inancıyla, genç subaylar ve aydınlar harekete geçmişlerdir. Abdülaziz'i tahttan indirmişler, Abdülhamitli Anayasa düzenini kurmuşlardır. Abdülhamit, Anayasayı rafa kaldırınca, devrimci genç subay ve aydınlar otuz yıl süreyle, bu Anayasayı raftan indirmek için mücadele vermişlerdir. O günlerin devrimci Yüzbaşısı İsmet İnönü, hatıratında bu inancını şöyle anlatıyor: "Her derdin devasının Anayasa olduğu içimizde iman halinde yerleşmişti... İhtilal olduğu zaman, her şeyin o kadar kolay düzeleceğine inanıyorduk ki... "
Sayfa 837 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Kısaca, cici demokrasi, ağırlaşan ekonomik ve toplumsal bunalım hiç hesaba katılmasa dahi, "kırk satır mı, kırk katır mı" batağında, çırpındıkça batmaktadır.
Sayfa 835 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Cici demokrasimiz
Cici demokrasimizde, hesap sormaya yerden göğe kadar haklı olanlar suçlu, rezilliğin hesabını vermesi gerekenler ise, yargıçtır...
Sayfa 831 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Tam Bağımsız Türkiye!
Biz, "aşırı sol"a karşı değiliz ama bu vatanı bölmek ve parçalamak amacını güden her türlü kişi, örgüt ve akıma karşıyız. Topraklarımız üzerinde bir Kürt Devleti kurmayı hayal edenler varsa, onlara en ön safta 'dur' diyecekler arasındayız. Biz "aşırı sol"a karşı değiliz ama Türkiye'nin bağımsızlığına göz diken, tam bağımsızlığı reddederek Amerikan uyduluğunun yerine bir Sovyet, bir Çin uyduluğunu getirmek isteyen ve komünist devletlerin hizmetinde çalışan her türlü kişi, örgüt ve akıma karşıyız.
Sayfa 828 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Kemer sıkmak, milletçe varlığımızın ilk şartıdır. Fakat işe, memur ve işçilerden önce varlıklı sınıflardan başlamak, gelir dağılışındaki adaletsizlikleri düzeltmek, mes'ut azınlık ve halk kütleleri arasında, doların memleketimize akmasından beri, gittikçe genişleyen uçurumu kapatmak, tek kelimeyle sosyal adaleti gerçekleştirmek lazımdır. Sosyal adalet, kemer sıkma politikasının temel dayanağidır. Sosyal adalet olmadıkça, kütlelerden fedakarlık beklemek zalim bir hayaldir.
Sayfa 34 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Memleketimiz, bugün eski mevkiini kaybetmiştir. Reform hamleleri durmuştur. İdarecilerimiz cesur hamlelerden ürkmektedir. Yeni fikirler, idarecilere baş dönmesi vermektedir. Kuvayi Milliye ruhu çoktan tükenmiş, devrimcilik ölmüştür. Köy Enstitülerinden sonra, yeni bağımsızlığa kavuşan memleketlerin, Türkiye'den alacakları örnek kalmamıştır.
Sayfa 99 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Bağımsızlık, azgelişmiş memleketlere bütün umduklarını getirmedi. Bağımsızlık sarhoşluğu geçtikten sonra, hu memleketlerin çoğunda hayal kırıklığı haşladı. Buna sebep, milli kurtuluş hareketlerinin, belli bir yöne ve kadroya sahip olmamaları, liderlerin bağımsızlık kazanıldıktan sonra ne yapacaklarını düşünmemeleridir. Bu yüzden bağımsızlık savaşını kolayca kazanan milletler, bütün iyi niyetlerine rağmen iktisadi bağımsızlık savaşını kaybetmişler, yapılması zaruri reformların önünde gerilemişlerdir.
Sayfa 96 - İleri YayınlarıKitabı okudu
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.