Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Atatürk’ten Anılar

Kazım Özalp

Atatürk’ten Anılar Gönderileri

Atatürk’ten Anılar kitaplarını, Atatürk’ten Anılar sözleri ve alıntılarını, Atatürk’ten Anılar yazarlarını, Atatürk’ten Anılar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir gün değişik arkadaşların bulunduğu bir toplantıda, Ali Fuat Paşa, Atatürk'e "Senin aportların kimlerdir?" diye sordu. Aslı Fransızca olan "Aporter" kelimesi ... ile Ali Fuat Paşa'nın "Senin uşakların kimlerdir?" anlamında sormak istediği anlaşılıyordu. Atatürk, beklemediği bu soruya çok sinirlendi, toplantıda soğuk bir hava esmeye başladı, "Benim aportlarım (uşak) yoktur. Milletin aportları (uşak) vardır. Her kim ki bu millete gönülden hizmet etmek isterse, o milletin aportudur." diye cevaplandırdı. Samimi hava bozulmuştu, biraz sonra toplantı dağıldı.
Sayfa 72 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"İsmet Paşa'nın güvensizliğine de üzülmüştüm. Ancak ben vazifemi yapmıştım, bundan sonrası beni ilgilendirmezdi. Dolmabahçe Sarayı'nı telefonla arayarak durumu Başbakan Celal Bayar'a bildirdim. Onun da üzüldüğü anlaşılıyordu. Bir süre sonra Atatürk, İnönü ile görüşmeden hayata veda etti."
Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Gâzi Paşa tek bir isim üzerinde beni zorlamıyordu... Herhalde "Teoman" ismi kulağıma "Mete'den daha hoş geldi ki, ben "Teoman ismini seçiyorum."dedim. Gâzi Paşa O zaman ilerde oğlun olursa ona Mete ismini koyarsın." dedi."
Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Türk Devleti tarihten silinmeye mahkûm olmuştu. Atatürk yeni bir devlet yarattı, yeni bir tarih yazdı. Kendisine yardımcı olduk, başarılarına katkıda bulunduk. O olmasaydı, vatanı kurtarmak için son kalan askerimize, son nefesimize kadar dövüşmeye kararlıydık fakat TARİH ONSUZ YAZILAMAZDI."
Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
147 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
TBMM Başkanlığı, Savunma Bakanlığı gibi üst dereceli mevkilerde bulunmuş olan Kazım Özalp Bey, kitabında adı olduğu üzere Atatürk ile ilgili hatırında kalan anıları ve olayları anlatıyor. Oldukça sade bir dili olan eser gerek Atatürk'ü görmek gerekse dönemin siyasetini anlamak için oldukça önemli bir yere sahip
Atatürk’ten Anılar
Atatürk’ten AnılarKazım Özalp · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 199221 okunma
Stadyum Olayı
İsmet Paşa girince çok büyük bir tezahürat yapıldı. Maç bile bir süre durdu. Paşa halkı elle selamladı.
Sayfa 104Kitabı okudu
Reklam
O olmasaydı, vatanı kurtarmak için son kalan askerimize, son nefesimize kadar dövüşmeye kararlıydık fakat bu tarih onsuz yazılamazdı.
Mustafa Kemal Hafiyeliğe Karşıydı
Mustafa Kemal Osmanlı Devleti zamanında hafiyelerden çok zarar gördüğünden, defalarca sorguya çekildiğinden, bu gibi adamlardan nefret eder, onlara hiç yüz vermezdi
Atatürk'ün Olası Ölümü Sonrası Cumhur Reisliğini Kim Yapacak ?
Mareşal Fevzi Çakmak Bey'i ziyarete gittim ve görüşlerini sordum. Mareşal ''Buna Büyük Millet Meclisi karar verecek.'' dedi. Tabii ki namzet ( aday ) İsmet Paşa'dır.
Esat Bey ve Galip Bey'in Tartışması
Maarif Vekili Esat Bey, ''Kız öğrencilerin kısa etek kısa çorap ve kısa kollu gömlek giymelerini uygun bulmadığını ve daha kapalı giyinmeleri için bir tamimle duyuracağını söyledi.'' Doktor Reşit Galip Bey '' Yanlış düşünüyorsunuz beyfendi, bu bir geriliktir, kadınlar artık eski durumda yaşayamazlar, inkılapların en mühimi kadınlara verilen haklardır.''
Reklam
Serbest Fırkanın İzmir Mitinginde Yaşananlar
Halk Fırkası merkezine tecavüz edildiğini, Başvekil İsmet Paşa'nın resimlerinin duvarlardan indirildiğini, konuşma yapmak isteyen Mahmut Esat Bey'i susturdukları haberini aldım.
Mustafa Kemal ve Halife ?
Mustafa Kemal Paşa'nın halifelik görevini de almasını teklif ettiler fakat Mustafa Kemal kabul etmedi
Osman Ağa ve Ali Şükrü Olayı
Osman Ağa'nın adamları, misafir gibi Ali Şükrü'nün evine gitmişler ve onu boğarak, cesedini Gölbaşına atmışlardı.
Çerkes Ethem
Hatta Meclis'e ilk gelişinde mebuslar tarafından ayakta alkışlandı
Mustafa Kemal ve Enver Paşa...
Mustafa Kemal, Enver Paşa'nın Harbiye Nazırı olmadan önce ve sonraki davranışlarından çoğunu beğenmez ve tenkit ederdi.
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.