Ateizm Gönderileri

Ateizm kitaplarını, Ateizm sözleri ve alıntılarını, Ateizm yazarlarını, Ateizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yaratıcı ile mahlûkatın varlık mertebesi arasındaki oran güneş ile gölge arasındaki fark gibidir; ikincisi birincisinin neticesidir. Bu sebeple, gölgenin varlığı kendisinden çok daha kuvvetli bir şekilde güneşin varlığına işaret eder.
Sayfa 210Kitabı okudu
Eğer, ereksel açıklamanın altında yatan nedensel ilişkiler değilse, başka ne olabilir? Bu noktada cehaletimizi kabul etmekten başka elimizden bir şey gelmediğinden, bu ereksellik görüşünü savunmanın en iyi yolu nedensel açıklamaya göre daha iyi bir konumda olmadığımızı itiraf etmektir... Görünen o ki ateistin metafizik olarak oldukça şüpheli bir şey gündeme getirmek yerine, evren yasalarının niçin hayattan yana açıklama sevdasından vazgeçmesi daha iyi olacaktır. Öyle görünüyor ki, teist bu tikel muharebeyi kazanmıştır.
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
Madde veya enerjiye zaman ve mekân açısından sonsuzluk izafe edilse bile (ki öyle değildir!) böyle bir evrenin ortaya çıkması bilgi, irade ve amaçlılık ister. Bu özellikler ise maddede mevcut değildir.
Her şeyden önce bilimin kendisinin konuşma yeteneğinin olmadığı ve konuşanın/yorumlayanın insan olduğuna dikkat çekmek gerekir. Esas sorun, bilim adına tanrının var olmadığına dair yorumlama yapılması ve bunun bilimsel bilginin bir sonucu olarak gösterilmesidir.
Tanrı hakkındaki bilgileri ancak kendisinin bize bildirdiği kadarı ile edinebiliriz. Kendi gözlem, deney ya da çıkarımlarımızla tanrı ile ilgili gerçek bilgileri türetemeyiz. Çünkü tanrı varlık kategorisi itibarıyla bizim bulunduğumuz fenomenler dünyası kapsamında olmadığından evrenin bir parçası değildir. Ateistler, herhangi bir nesneyi inceler gibi tanrıyı ele almak ve masaya yatırmak konusunda ısrar etmektedirler. Bu yaklaşım tanrı ile nesneler dünyası arasındaki mahiyet ve kategorik farklılığın anlaşılmamasından kaynaklanmaktadır. Bilim, duyu organları vasıtasıyla doğrudan ya da dolaylı incelenebilen, ölçülebilen obje ve olayları inceler. Tanrı, pozitif bilimlerin inceleme konusu yapabilecek veya test edilebilecek bir nesne değildir.
Niçin sorusunun teistik argümanlarla cevaplanması, nasıl sorusunun alanını daraltmayacaktır, ancak niçinin cevaplanmaması, nasılın anlamını ve önemini göz ardı etmeye yönelik bir girişimdir. Ateistler, nasıl sorusuna açıklama getirmeye çalışarak niçin sorusunu sanki cevaplıyorlarmış gibi bir yanıltmacaya başvurmaktadırlar. Barrow bu ayırımın farkında olduğunu şu şekilde göstermektedir: ''Biz ister akıllı varlık diyelim, ister insan diyelim veya zeki varlığa sahip bir yaratık olarak tanıyalım veyahut hücresel alt sistemlerin oluşturduğu üst bir sistem olarak tanımlayalım, fiziksel kanun ve sabitelerin niçin gözlemlediğimiz değer ve özelliklere sahip oldukları sorusu devam edecektir.''....
Reklam
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.