Ateş Ten Gölge

Uğur Deveci
Kasım 2024
İthaki Yayınları

2025 14. kitabı
Yaşam denilen düşünsel mücadelenin, aktaranın ruhundan satırlara bıraktığı ve bu süreçte yaşamın duygularla oturtulan kanıksanmış, kalıplaşmış formlarına baş kaldıran bir direnişi aynı zamanda benim için öyküler. Bunu da okuyucusu ile bir araya getirdiği kahramanları sayesinde nesne, mekan ve olay üçlemesini tam kıvamında harmanlayan yazarları okumayı daha çok seviyorum. @deveciugr tam da bu noktada okuyucuyu öyle bir güzergaha dahil ediyor ki, bitmesin istedim. Mesela henüz başlarda tanıştığım daha doğrusu çok da tanışmaya fırsat bulamadığım Ahsen Hanım’ın lavanta kokulu sabunlarla yıkadıkları bedeninin üzerinden yeryüzündeki gidişleri düşündüm. Herkes inandığı her ne varsa onlarla birlikte gömülüp gidiyordu. Eksik Kalan öyküsündeki eşek ve adamı ben de merak ettim. Para verip öykü satın almak istedim kendisinden ve en çok da geçmiş yaşamını anlatmasını. Ama kendisiyle o kadar vaktim olmadı. Sonra bir başkasında çamların altında unutulan kayığın oraya nasıl geldiğini merak ederken, yerde iğneyle yırtılmış yanağından incecik kan süzülen balığı fark ettiğimde, ölmesin diye öyküyü suya tuttum. Ama olmadı… Borç nedir yaşamda? Birinden aldığın herhangi bir şeyi tekrar yerine koymaktır basit şekliyle ama koyamayacağın zaman da kalbinin ortasına oturan bir kaya parçası ile yaşamaya devam etmek zorunda kalabilir insan. Bir çobandan aldığını bir başka çobanda ödersin gerekirse bu hayatta. Yerine koymaya çalıştıklarımız, aslını geriye getirmese de. Yerim dar, her öykünün hissettirdiklerini yazamıyorum. Oysa çok isterdim. Bu arada Acı Terzisi nerede şimdi, bilen var mı? Unutmasın, buralara da uğrasın… Yazar öyküleri öyle güzel dekore etmiş ki, kara tahta üzerindeki beyaz tebeşir gibi hemen gözünüze ilişiyor karakterleri. Kişi, mekan ve olayların renk uyumu ise çok hoşuma
2025 16. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2025 00:00
Sesi sessizliğinden gelen bir kitapla selamlıyorum sizi. Küçük insanlar hakkında büyük hikâyeler, az lafla çok şey anlatan bir kitapla… Her birinin derdiyle dertlendiğimiz on altı öykü. Farklı zaman ve mekânlara uzanan hikâyeleri duygudan duyguya sürüklenerek okurken her birinin yaşattığı duygu isteriksiz olarak on altı sayısının anlamını düşündürdü bana. On altı sayısı ruhsal içgörü, bilgelik ve dönüşümle ilişkilendirilir. “Acaba kalemi çok bastırınca kâğıdın canı yanar mı?” diyecek kadar hassas, nahif üsluplu bu öyküler tıpkı on altı sayısının misyonu gibi yaşanan acılar, hayal kırıklıkları, özlemler üzerine. “Sayfaları çevirdikçe öyküleri gözleriyle yeniden yazacak olan tüm okurlara…” Okuruna ithaf edilmiş kitap kelimelerin gücüyle yaşayan,yazan, direnen herkes için deniz feneri. Her öyküyü çok severek okudum. #yeloglan #delice #acıterzisi öykülerinin yeri ise bambaşka Kumaşı acı, ipi umut, ruhu isyan her kalbe dokunan bu kitabı ıskalamayın. Ateş Ten Gölge Uğur Deveci
Puan vermedi·160 syf.·
2025 9. kitabı
Gidenin kalana özleminin arttığı o 'an', ölmekle ne kadar şanslı olduğunun farkında olmayan Ahsen Hanım, köydeki eşekli öykücü, dede torun ve yarım kalmış hayatlar, ağacın altındaki sandal, kimvurduya giden gürgen, bugünlerde hemen hepimizin yaşadığı 'bir pazar sabahı', ağaç Kürdan ve işgüzar Fikret, Nikos ve Apostolya... Uğur Deveci'nin benzersiz hikayelerinden sadece birkaçının kahramanları. İlk defa okuruna ithaf olunmuş bir kitap okudum. Yazarın daha önce yarışmalarda ödül almış olan iki öyküsü de bu kitabında yer alıyor. Kullanılan dilin akıcı olması, öykülerin özgünlüğü, geçmişe bağlı ama günümüzden kopmayan hikayeleri metni şahane kılmış. Kişisel hatıralarım nedeniyle 'Borç' ve 'Yel Koğan' beni bir başka yerden yakaladı. İçinden geçtiğimiz günlerde kitaptaki acı terzisinin umut ipliğine ihtiyacımız var. Öykü severler kaçırmasın bu kitabı
2025 15. kitabı
"Ateş Ten Gölge", Uğur Deveci'nin on altı öyküden oluşan kitabı ve ben yazarın kalemiyle ilk kez tanıştım. Kitabın derinlikli ve düşündürücü öyküleri, naif ama güçlü bir anlatımla günlük yaşamın içinde kaybolan ayrıntıları etkileyici bir şekilde gözler önüne seriyor. Uğur Deveci’nin sade ama vurucu dili, okuyucuyu öykülerin içine çekiyor ve her hikâyeyi yaşatıyor. Her bir öyküde farklı karakterlerle karşılaşıyor, onların duygularına ve düşüncelerine ortak oluyorsunuz. Kimi zaman geçmişe yolculuk yaparak anılara dalıyor, kimi zamansa doğanın hüznüne tanıklık ederek derin bir duygusal bağ kuruyorsunuz. Öykülerdeki karakterler gerçekçi ve samimi; okurken onların yaşadıklarını hissediyor, sevinçlerini ve acılarını paylaşıyorsunuz. Benim için en etkileyici bölümlerden biri, "manzarayı kapadığı" gerekçesiyle kesilen ağaçların yasının tutulduğu öyküydü. Doğanın insana karşı savunmasızlığı ve insanların ona verdiği zarar, öylesine dokunaklı bir şekilde işlenmiş ki, okurken büyük bir hüzün hissettim. Ağaçların kesilmesiyle yok olan sadece manzara değil, aynı zamanda anılar, duygular ve yaşamın kendisiydi. Bu öykü, doğaya karşı duyduğum hassasiyeti daha da artırdı. Kitapta doğa betimlemeleri öylesine güçlü ve canlı ki, her bir satırda doğanın nefesini hissediyorsunuz. Uğur Deveci, sadece manzaraları değil, doğanın ruhunu da kelimelere dökmeyi başarmış. Özellikle doğa teması ve toplumsal eleştiriler, öykülere katmanlı bir anlam kazandırarak okuyucuyu düşünmeye davet ediyor. "Ateş Ten Gölge", kısa ama yoğun anlatımlarla derin düşünceler bırakmayı başaran, sessiz ama güçlü bir yankı bırakan bir kitap. Anlatımın sadeliğiyle derinliği birleştiren yazar, okuru etkileyici bir yolculuğa çıkarıyor. Edebi tat arayanlar, duygu dolu hikâyelerle buluşmak isteyenler için kaçırılmaması

Uğur DeveciYazar · 1 kitap
1974 yılında Ankara'da doğdu. Ankara (Kız) Lisesi'nde orta öğrenimini tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için İstanbul'a taşındı. Bu dönemde bir yandan mühendislik eğitimine devam ederken bir yandan da gönüllü katıldığı çevre koruma topluluklarının dergilerine yazılar yazdı. İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nü bitirip, uzunca süre çalışma hayatının içinde yer aldıktan sonra belirli aralıklarla yazdığı yazıları gün yüzüne çıkartmaya karar verdi. İlk romanı Kulübe, 2016 yılının mart ayında 1984 Yayınevi tarafından yayımlandı. İkinci romanı Buzdan Top, Nisan 2023 yılında İthaki Yayınları tarafından yayımlandı. Varlık dergisi başta olmak üzere çeşitli edebiyat dergilerinde, çok yazarlı kitaplarda öykü ve denemeleri yayımlandı. Halen Ege'de yaşamaya ve yazmaya devam ediyor. Ödüller : • Yel Koğan - 2019 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri 2.’lik ödülü. • Delice - 2020 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri mansiyon ödülü.