"Ateş Ten Gölge", Uğur Deveci'nin on altı öyküden oluşan kitabı ve ben yazarın kalemiyle ilk kez tanıştım. Kitabın derinlikli ve düşündürücü öyküleri, naif ama güçlü bir anlatımla günlük yaşamın içinde kaybolan ayrıntıları etkileyici bir şekilde gözler önüne seriyor. Uğur Deveci’nin sade ama vurucu dili, okuyucuyu öykülerin içine çekiyor ve her hikâyeyi yaşatıyor.
Her bir öyküde farklı karakterlerle karşılaşıyor, onların duygularına ve düşüncelerine ortak oluyorsunuz. Kimi zaman geçmişe yolculuk yaparak anılara dalıyor, kimi zamansa doğanın hüznüne tanıklık ederek derin bir duygusal bağ kuruyorsunuz. Öykülerdeki karakterler gerçekçi ve samimi; okurken onların yaşadıklarını hissediyor, sevinçlerini ve acılarını paylaşıyorsunuz.
Benim için en etkileyici bölümlerden biri, "manzarayı kapadığı" gerekçesiyle kesilen ağaçların yasının tutulduğu öyküydü. Doğanın insana karşı savunmasızlığı ve insanların ona verdiği zarar, öylesine dokunaklı bir şekilde işlenmiş ki, okurken büyük bir hüzün hissettim. Ağaçların kesilmesiyle yok olan sadece manzara değil, aynı zamanda anılar, duygular ve yaşamın kendisiydi. Bu öykü, doğaya karşı duyduğum hassasiyeti daha da artırdı.
Kitapta doğa betimlemeleri öylesine güçlü ve canlı ki, her bir satırda doğanın nefesini hissediyorsunuz. Uğur Deveci, sadece manzaraları değil, doğanın ruhunu da kelimelere dökmeyi başarmış. Özellikle doğa teması ve toplumsal eleştiriler, öykülere katmanlı bir anlam kazandırarak okuyucuyu düşünmeye davet ediyor.
"Ateş Ten Gölge", kısa ama yoğun anlatımlarla derin düşünceler bırakmayı başaran, sessiz ama güçlü bir yankı bırakan bir kitap. Anlatımın sadeliğiyle derinliği birleştiren yazar, okuru etkileyici bir yolculuğa çıkarıyor. Edebi tat arayanlar, duygu dolu hikâyelerle buluşmak isteyenler için kaçırılmaması