Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atlas - Sayı 340 (Ağustos 2021)

Atlas Dergisi

Atlas - Sayı 340 (Ağustos 2021) Sözleri ve Alıntıları

Atlas - Sayı 340 (Ağustos 2021) sözleri ve alıntılarını, Atlas - Sayı 340 (Ağustos 2021) kitap alıntılarını, Atlas - Sayı 340 (Ağustos 2021) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ama pes etmezsek, hayal ettiğimiz desene öyle ya da böyle ulaşıyoruz.
Sayfa 30
Reklam
UNESCO’nun Dünya Mirası için belirlediği 10 kriterden 9’una sahip olduğu düşünülen dünyadaki belki tek yerdi Hasankeyf. Fakat o listeye girilebilmesi için Türkiye’nin UNESCO’ya başvurması gerekiyordu. Bu başvuru hiçbir zaman yapılmadı. UNESCO da görmedi, göremedi…
Prof. Adolf Hoffman, Hasankeyf sular altında kalırken şöyle diyordu: “Burada kazılması gereken yerlerin sadece yüzde 5’i kazılabildi. Bölgede Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Hamdani, Mervani, Artuk, Eyyûbî ve Osmanlı gibi yirmiden fazla kültürün izleri bulunuyor.” Hasankeyf, Anadolu’da ortaçağa ait ve İslam kültürü bakımından bütünlüğünü koruyabilen tek kentti. Ama keşfedilecek onca şey dururken Ilısu Baraj Gölü hepsini yuttu, dünya evrensel bir hazinesini kaybetti.
Ilısu Barajı yapılırken yaklaşık 500 mağara dolduruldu ve önlerine set çekildi. Bu mağaralarda sadece 15 yıl öncesine kadar yaşam sürüyordu. Özellikle Kale bölgesi mağaraları geçmişten beri “mahalle” özelliği gösteren yaşam alanlarıydı.
Sayfa 70 - Baraj yapmak için yapılan rezilliklerden birkaçıKitabı okudu
Dünyada bir ilk olarak, İngiltere Kent’te bulunan Howletts Vahşi Hayvan Parkı’nda yaşayan fil sürüsünün tamamı Kenya’da doğal hayata serbest bırakılacak.Ömürleri boyunca esaret altında yaşamış 13 fil, 7 bin kilometrelik uçuşla Kenya’nın güneyinde gizli bir bölgeye gönderildi. Bölgeyi tanımaları ve ayak uydurmaları için altı ay çalışılacak, ardından tamamen özgür olacaklar. Projeyi, Aspinall Vakfı organize etti.
Sayfa 18 - Umarım en kısa zamanda benzerlerine de örnek olurKitabı okudu
Reklam
İklim değişikliği politik ve coğrafi sınırları tanımayacak.Amazonlar’da olan tüm gezegeni etkileyecek.
YRD. DOÇ. Paulo BrandoKitabı okudu
İnsan dünyanın en güçlü yumruğuna da sahip olsa çaresiz kalır acının karşısında.
Sayfa 38 - Civan GASPARYAN
ORHANLI ZEYTİNLERİNİN BOYNU VURULDU İzmir Seferihisar’ın kadim üretim havzası Orhanlı Köyü’nün yüzlerce yıllık zeytin ağaçları, jeotermal enerji santralı (JES) projesinin tehdidi altında, onlarcası kesildi bile. Geçimini zeytincilikten sağlayan 99 köy sakini projeye karşı dava açmış ve İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ancak Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim AŞ, yargı frenine rağmen bölgede en az 200 yıllık 20’nin üzerinde zeytin ağacını kesti. Doğa Derneği, köy arazisinin neredeyse tamamına JES projeleri için dört farklı ruhsat izni verildiğini, üstelik Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu bile bulunmadığının altını çiziyor. İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytin ağaçlarından oluşan zeytin ormanlarının yer aldığı Orhanlı Köyü’nde üretim doğa dostu yöntemlerle sürdürülüyor.
26 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.